Skip to main content
Gidsen

Welzijnsgids

Geestelijk welzijn

TikTok werkt samen met deskundigen om toolkits te ontwikkelen waarmee iedereen meer te weten kan komen over het verbeteren van het welzijn en om een ondersteunende online community op te bouwen.

Verhalen over geestelijke gezondheid delen


Bij TikTok begrijpen we dat iedereen een uniek verhaal heeft over geestelijke gezondheid. We willen een ondersteunende omgeving opbouwen voor communityleden om hun ervaringen, tips en hersteltrajecten te delen.
Maar geestelijke gezondheid is niet rechtlijnig – er zijn ups en downs, nieuwe mijlpalen en tegenslagen. We moedigen je aan om zinvol contact te maken en te onthouden dat het geen wedstrijd is.
Deze toolkit geeft enkele suggesties over hoe je over je veilig over je geestelijke gezondheid kunt praten, met respect voor de andere leden van de community.

Denk na over de juiste plaats en tijd om je verhaal te vertellen. Hierbij enkele vragen waarover je kunt nadenken voordat je op ‘opnemen’ drukt:

  • Waarom wil ik dit delen?
  • Ben ik er klaar voor om mijn verhaal te delen met goede vrienden en familie, of met een breder publiek?
  • Draagt het delen van mijn verhaal ergens aan bij en is het niet schadelijk voor mijzelf of anderen?
  • Als reactie op mijn bericht kunnen anderen persoonlijke verhalen met me delen of meningen geven die misschien minder fijn zijn om te horen. Ben ik er klaar voor om naar hen te luisteren en hen te steunen?

Wat je deelt is net zo belangrijk als bepalen of je het deelt. Onderzoek toont aan dat verhalen over omgaan met problemen, hoop en herstel anderen kunnen helpen. Je hebt een unieke stem, perspectief en ervaring – gebruik ze om je eigen boodschap en impact vorm te geven.
Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn, want sommige content kan anderen triggeren of van streek maken. En denk eraan, de Communityrichtlijnen van TikTok staan geen content toe die activiteiten afbeeldt, promoot, normaliseert of verheerlijkt die tot eetstoornissen, zelfbeschadiging of zelfmoord kunnen leiden.
Weet je niet zeker waar je het over wil hebben? Hier zijn enkele onderwerpen om je op weg te helpen!

  • Waarom is geestelijke gezondheid een belangrijk onderwerp voor je?
  • Welke bronnen, steun en zelfzorgtips hielpen je het meest?
  • Welke onderdelen van je routine hebben je geestelijke gezondheid verbeterd?
  • Wat zou je willen zeggen tegen anderen die misschien dezelfde worstelingen doormaken?
  • Wat kunnen mensen doen om anderen die het moeilijk hebben te steunen? Welke steun had je graag willen hebben?
  • Vermijd het delen van details en beelden over hulpmiddelen, methodes, locaties, briefjes of berichten van zelfmoord. Dergelijke content kan verontrustend zijn en/of onbedoeld nieuwe ideeën geven aan worstelende communityleden. Het delen van details over hulpmiddelen en methodes van zelfmoord is zeer schadelijk, dergelijke content wordt verwijderd van TikTok. Dit geldt ook voor zelfmoorden door beroemdheden of bekende personen. Het kan zelfmoord onbedoeld verheerlijken.
  • Vermijd het gebruik van termen als ‘zelfmoord gepleegd’, ‘geslaagde/niet geslaagde zelfmoord’, ‘mislukte poging’. ‘Gepleegd’ impliceert dat zelfmoord crimineel is en plakt er een stigma op. Dit kan suïcidale personen ontmoedigen om hulp te zoeken. Het treft ook mensen die op deze manier dierbaren hebben verloren. Zeg in plaats daarvan ‘overleden door zelfmoord’. Woorden als ‘succesvol’ en ‘mislukt’ maken van zelfmoord een wenselijke uitkomst.
  • Vermijd het afschilderen van zelfmoord als een glamoureuze, romantische, heroïsche of praktische optie. Zelfmoord afschilderen als een positieve en/of prijzenswaardige daad kan anderen ertoe brengen zelfmoord te beschouwen als een oplossing voor problemen of als manier om met problemen om te gaan.
  • Vermijd het om mensen die het moeilijk hebben ‘gek’, ‘psychisch’, ‘krankzinnig’, ‘dwaas’ of ‘achterlijk’ te noemen. Dit zijn veroordelende woorden. Ze versterken negatieve stereotypen en stigma’s over zelfmoord en psychische aandoeningen.
  • Vermijd het aanwijzen van één enkele oorzaak van zelfmoord en zelfbeschadiging. Dood door zelfmoord gebeurt niet door één enkele oorzaak. Begrijpen en delen dat zelfmoord waarschijnlijk het gevolg is van een mix van factoren kan misvattingen voorkomen en veilige, constructieve discussies aanmoedigen.
  • Vermijd het geven van simplistische antwoorden, zoals ‘maak je geen zorgen, leef gewoon’, ‘alles komt goed’, ‘kop op, het komt wel goed met je’. Hoewel deze zinnen opbeurend kunnen lijken, kunnen ze iemands niet-positieve ervaringen en gevoelens wegwuiven. Toon in plaats daarvan inlevingsvermogen en erken emoties en worstelingen.
  • Eetstoornissen zijn ernstige geestelijke gezondheidsproblemen. Overweeg daarom om linkjes toe te voegen naar professionele hulp (te vinden op de TikTok-pagina Onderwerpen > Eetstoornis), zodat communityleden naar betrouwbare informatie en de juiste hulp worden verwezen.
  • Het aanbevelen en/of delen van content die lichaamsacceptatie bevorderen, zelfrespect stimuleren en zelfcompassie aanmoedigen, kan een groot verschil maken bij het creëren van een positiviteit op het platform.
  • Vermeldingen van eetstoornissen en symptomen kunnen verontrustend zijn voor andere leden van de community. Zelfs in video’s die bewustzijn creëren of waarin herstel wordt besproken, moedigen we creators aan om het niet te hebben over specifiek eet- en beweeggedrag. Probeer je in plaats daarvan te concentreren op de gevolgen – bijvoorbeeld, hoe beïnvloedt een eetstoornis de stemming, het gevoel van eigenwaarde, vriendschappen en andere aspecten van het leven?
  • Zelfs bij het vieren van hersteltrajecten kunnen voor-en-na-foto’s moeilijk zijn voor mensen die worstelen met een eetstoornis. Gewicht is geen indicator voor het herstel van een eetstoornis. Onze community wordt aangemoedigd om het gebruik van beeldvergelijkingen te vermijden bij het delen van hun eigen ervaringen.
  • Cijfers kunnen triggeren. Het is daarom beter om geen actuele of oude gewichten, calorieën, BMI, kledingmaten of andere meetwaarden te noemen die gemakkelijk vergeleken kunnen worden.
  • Praten over je geestelijke gezondheid kan veel emoties oproepen. Vergeet niet om voor jezelf te zorgen en overweeg om aan positieve zelfzorg te doen.
  • Anderen kunnen je aanspreken voor een gesprek of hulp. Het kan nuttig zijn om bronnen bij de hand te houden die je kunt delen, en om je eigen grenzen te stellen. Onthoud dat je niet verantwoordelijk bent voor het gedrag of de keuzes van anderen en dat je je eigen grenzen kunt stellen voor wat je prettig vindt om te bespreken. Zie voor meer informatie onze toolkit over Communityleden in nood steunen.
  • Ten slotte, jij hebt de controle. Gebruik de veiligheids- en privacyinstellingen van TikTok om reacties te filteren en je ervaring in de app te verbeteren:
    • Accountinstellingen. Beperk wie je kan volgen en met je kan communiceren door je account op privé te zetten. Dit betekent dat je verzoeken van volgers kunt goedkeuren of afwijzen en dat alleen goedgekeurde volgers je content kunnen bekijken. Als je jonger dan 16 bent, staat je account standaard op privé.
    • Reacties. Bepaal wie kan reageren door te kiezen uit ‘Niemand’, ‘Vrienden’ en ‘Iedereen’ (alleen voor gebruikers boven de 16), of door reacties helemaal uit te schakelen. Je kunt ook je eigen reactiefilter maken door een aangepaste lijst van trefwoorden te maken om automatisch reacties met die trefwoorden te verbergen.
    • ‘Niet geïnteresseerd’. Wil je niet worden blootgesteld aan een bepaald soort content op de ‘Voor jou’-pagina? Houd je vinger een paar seconden op de video en kies ‘Niet geïnteresseerd’.
    • Meld. Als je inhoud ziet die de Communityrichtlijnen van TikTok schendt, kun je dat in de app melden door deze stappen te volgen.

Bronnen

Bezoek deze pagina voor meer informatie over de Communityrichtlijnen van TikTok over content gerelateerd aan zelfmoord en zelfbeschadiging, en links naar informatiebronnen.

Deze toolkit is ontwikkeld in overleg met deskundigen van International Association for Suicide Prevention, Crisis Text Line, Live For Tomorrow, Samaritans of Singapore en Samaritans (VK). Speciale dank gaat uit naar Dr. Thomas Niederkrotenthaler, Dr. Rory O’Connor, Dr. Daniel Reidenberg en Dr. Jo Robinson voor hun advies en onderzoek.

Disclaimer

De gidsen en toolkits van TikTok bieden geen geestelijke gezondheidszorg of medische diensten.

‘Verhalen over geestelijke gezondheid delen’ op TikTok is geen vervanging voor medische, psychologische of psychiatrische diagnose, behandeling of advies. Content geproduceerd en verspreid door TikTok is alleen bedoeld voor informatief en educatief gebruik. Zoek deskundig advies als dat nodig is en stel dit niet uit vanwege de beschikbaarheid van diensten of educatief materiaal dat door en op TikTok wordt aangeboden. Als je in een crisis verkeert of als jij of iemand anders mogelijk in gevaar is of bij een medische noodsituatie, bel dan onmiddellijk de lokale hulpdiensten. Gebruikers moeten onthouden dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van iemand anders niet alleen op hen rust; er zijn ook anderen die kunnen helpen. Je hoeft deze gesprekken niet te voeren als je je er niet klaar voor voelt.


Communityleden in nood steunen

De veiligheid en het welzijn van de leden van onze TikTok-community hebben onze hoogste prioriteit. We kunnen allemaal een rol spelen in het elkaar helpen veilig te blijven en steun te vinden tijdens mentale worstelingen.
Bij gedachten aan zelfmoord of zelfbeschadiging is de kans het grootst dat mensen hun toevlucht zoeken tot vrienden en communityleden. Vrienden en communityleden merken het waarschijnlijk ook als iemand het moeilijk heeft. Maar weet je wat je moet doen als je ziet dat iemand hulp kan gebruiken?
Uit onderzoek blijkt dat sommige manieren om steun te bieden veiliger en doeltreffender zijn dan andere. Deze gids geeft tips om je te helpen reageren op iemand die worstelt met zelfmoord of zelfbeschadiging.

Het is belangrijk om de signalen te herkennen van iemand die met een probleem worstelt:

  1. Direct over zelfmoord of zelfbeschadiging praten, bijvoorbeeld ‘ik wil zelfmoord plegen’, wensen of manieren noemen om een eind aan hun leven te maken, video’s delen van recente zelfbeschadiging.
  2. Indirect over zelfmoord of zelfbeschadiging praten. Soms gebruiken mensen zachtere taal, bijvoorbeeld ‘Ik wil dat de pijn ophoudt’, ‘Ik kan er niet meer tegen’.
  3. Huilen, praten over van streek zijn, zich hopeloos voelen, angstig zijn en/of slaapproblemen hebben.
  4. Recente toename van roekeloosheid en risico’s opzoeken.
  5. Uiting geven aan emoties door intimiderende en pesterige reacties.
  6. Uiting geven aan ongewone moeilijkheden hebben met dagelijkse taken zoals slapen, douchen of aankleden.

Hoe reageer je op iemand die worstelt? Volg deze stappen om contact te maken.

  • Het is moeilijk om effectief te reageren als je je gestresst voelt. Haal voordat je iets doet enkele keren diep adem, ontspan je lichaam en kalmeer je geest.
  • Bedenk dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van iemand anders niet alleen op jou rust; er zijn ook anderen die kunnen helpen. Je hoeft deze gesprekken niet te voeren als je je er niet klaar voor voelt.
  • Bedenk welke hulp je veilig kunt bieden en welke bronnen er zijn. Overweeg een beroep te doen op een hulplijn of betrouwbare volwassene om je zorgen te bespreken en om je te helpen je reactie te plannen.
  • Sommige mensen vinden het nuttig om eerst hun gedachten op een rijtje te zetten en ze op te schrijven.

Reageren op iemand die het moeilijk heeft, kan diegene helpen zich minder alleen en meer gesteund te voelen. Hier zijn vijf opties om te reageren:

  1. Als je denkt dat iemands leven in direct gevaar is, overweeg dan de hulpdiensten te bellen, een lokale crisislijn of professionele medische hulp. Het beste is dit te doen met medewerking van de persoon in crisis en bij diegene te blijven terwijl die rechtstreeks hulp zoekt.
  2. Als iemands leven niet direct in gevaar is, overweeg dan om hulp te zoeken bij een volwassene die je vertrouwt, een lokale crisislijn of een professional.
  3. Als je inhoud ziet die de Communityrichtlijnen van TikTok schendt, kun je dat in de app melden door deze stappen te volgen. Alle informatie wordt vertrouwelijk en anoniem behandeld. Bovendien krijgt de persoon lokale crisisbronnen.
  4. Als je je niet op je gemak voelt om privé te reageren, probeer dan in het openbaar te reageren door gratis lokale crisisbronnen te delen.
  5. Als je je op je gemak voelt om rechtstreeks met de persoon te praten, ga dan verder met het maken van contact, bij voorkeur via een privébericht, waarbij je deze richtlijnen volgt.

Balanceer luisteren met het stellen van open vragen. Erken de emoties en worstelingen van de persoon, maar vermijd te zeggen dat zelfmoord of zelfbeschadiging een nuttige of normale manier is om ermee om te gaan. Probeer de aandacht op de ander gericht te houden. Hoewel je misschien je eigen worstelingen wilt delen, kan dit ertoe leiden dat de ander zich niet gehoord voelt. Vermijd gelijk problemen te willen oplossen, want dat kan frustrerend zijn voor de persoon in crisis, omdat we buitenstaanders zijn in hun situatie. Voorbeelden van meevoelende reacties:

  • ‘Het is moeilijk als je je voelt alsof je vast zit. Soms kan het lastig zijn om te zien hoe je verder moet gaan.’
  • ‘Het klinkt alsof je wanhopig wilt dat er iets verandert. Wat zou je willen dat anders is?’
  • ‘Bij een relatiebreuken kun je je zo alleen voelen en geïsoleerd van de mensen om wie je geeft! Hoe ga je ermee om?’

Onderzoek toont aan dat vragen naar zelfmoord de gedachte niet in iemands hoofd plant of het risico verhoogt. In plaats daarvan kan dit een gesprek op gang brengen dat kan helpen het leven van de persoon te redden:

  • Als je bezorgd bent, vraag dan direct of diegene op dit moment gedachten heeft over zelfmoord of zelfbeschadiging, bijvoorbeeld ‘Heb je eraan gedacht jezelf te doden?’ Zelfs als je denkt dat iemand het niet meent, vraag het!
  • Als de persoon denkt aan zelfmoord of zelfbeschadiging, vraag dan of diegene (i) methoden om dat te doen; (ii) een specifieke tijd; en (iii) een plaats in gedachten heeft.
  • Als de persoon denkt aan zelfmoord, wees dan voorzichtig en reageer niet veroordelend. Probeer geen dingen te zeggen als ‘poeh’ of ‘godzijdank’. Je kunt het beste iets zeggen als ‘bedankt voor je eerlijkheid’. Zo kan de persoon weten dat als diegene dergelijke gedachten zou hebben, jij een veilige persoon bent om mee te praten.
  • De toegang tot methoden voor zelfmoord en zelfbeschadiging beperken is een van de meest effectieve manieren om zelfbeschadiging te voorkomen. Als het veilig kan, verminder dan de toegang tot alles wat de persoon zou kunnen gebruiken om zichzelf te beschadigen.
  • Kies een vertrouwde contactpersoon die het communitylid kan aanspreken als de gedachten aanhouden of verergeren. Als het communitylid jong is, help dan een vertrouwde volwassene te vinden, een lokale crisislijn of een professional. Werk samen om te brainstormen wat de persoon kan zeggen en begeleid diegene terwijl deze contact opneemt om het gesprek te beginnen. Als de persoon een favoriete leraar heeft, kan dit ook een fijne persoon zijn om aan te spreken.
  • Veel mensen vinden het nuttig om een lijst te hebben van 4-5 activiteiten om automatisch te doen als ze het moeilijk hebben. Als je iemand steunt, probeer dan samen activiteiten uit om te zien wat helpt! Een lijst van activiteiten zou er zo uit kunnen zien:
  1. Drink een glas ijskoud water en concentreer je op de gewaarwordingen
  2. Besteed 15 minuten aan het leren van een nieuw TikTok-dansje
  3. Neem een lange, warme douche
  4. Lees je favoriete boek opnieuw of luister naar een vrolijk nummer
  5. App je vrienden om steun te krijgen en/of naar hun dag te vragen
  6. Neem contact op met een lokale crisishulplijn om over je gevoelens te praten

Geef het communitylid mogelijkheden om veilig te blijven en hulp te zoeken:

  • Help belemmeringen voor steun te verminderen door aan te bieden te zoeken naar hulplijnnummers of therapeuten of bij de persoon te blijven terwijl deze met een volwassene praat.
  • Zorg dat de persoon de bronnen en hulpmiddelen heeft om de ups en downs aan te kunnen. Moedig de persoon bijvoorbeeld aan een lijst bij te houden van redenen om te leven, van gezonde activiteiten die voor een goed gevoel zorgen en van contacten die diegene door moeilijke periodes kunnen helpen. Herstel van zelfmoord en zelfbeschadiging is niet altijd lineair, het kan erop neerkomen om telkens weer de dag zien door te komen.

Als je bezorgd bent, denk er dan aan om de eerste stap te zetten om contact te maken. Je hoeft niet te wachten tot iemand je aanspreekt om te laten zien dat je om iemand geeft.
Zelfzorg is belangrijk en jij doet er ook toe. Niemand kan de volle verantwoordelijkheid nemen voor de gedachten of daden van een ander. Je hoeft deze gesprekken niet te voeren als je er niet op voorbereid bent of er mentaal niet toe in staat bent.
Er zijn bronnen beschikbaar en je bent niet de enige die verantwoordelijk is voor het welzijn van een vriend of communitylid. Voor elkaar zorgen is een teaminspanning – we kunnen mensen helpen veilig te blijven, zich meer verbonden te voelen en toegang te krijgen tot de bronnen die ze nodig hebben.

Bronnen

Zie het Veiligheidscentrum van TikTok voor verdere bronnen, waaronder een lijst van gratis hulplijnen voor iedereen die het emotioneel moeilijk heeft.

Deze toolkit is ontwikkeld in overleg met deskundigen van International Association for Suicide Prevention, Crisis Text Line, Live For Tomorrow, Samaritans of Singapore en Samaritans (VK). Speciale dank gaat uit naar Dr. Thomas Niederkrotenthaler, Dr. Rory O’Connor, Dr. Daniel Reidenberg en Dr. Jo Robinson voor hun advies en onderzoek.

Disclaimer

De gidsen en toolkits van TikTok bieden geen geestelijke gezondheidszorg of medische diensten.

‘Communityleden in nood steunen’ op TikTok is geen vervanging voor medische, psychologische of psychiatrische diagnose, behandeling of advies. Content geproduceerd en verspreid door TikTok is alleen bedoeld voor informatief en educatief gebruik. Negeer het zoeken van deskundig advies niet en stel dit niet uit vanwege de beschikbaarheid van diensten of educatief materiaal dat door TikTok wordt aangeboden. Als je in een crisis verkeert of als jij of iemand anders mogelijk in gevaar is of een medische noodsituatie doormaakt, bel dan onmiddellijk je lokale hulpdiensten. Gebruikers moeten onthouden dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van iemand anders niet alleen op jou rust; er zijn ook anderen die kunnen helpen. Je hoeft deze gesprekken niet te voeren als je je er niet klaar voor voelt.