Eetstoornissen

Bijgewerkt: 21 juni 2024

Wat zijn eetstoornissen?

Eetstoornissen zijn ernstige, mogelijk levensbedreigende aandoeningen die iemands relatie met eten, bewegen en het lichaam beïnvloeden. Veelvoorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa, selectieve eetstoornis (ARFID), boulimia nervosa, eetbuistoornis en Anders gespecificeerde voedings- of eetstoornis (OSFED). Eetstoornissen kunnen iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht, vermogen, lichaamsvorm en -grootte of etniciteit. Veel mensen kunnen worstelen met een eetstoornis en er toch 'gezond' uitzien.

Hoe weet ik wanneer ik hulp moet zoeken?

Als jij of iemand die je kent vragen heeft over lichaamsbeeld, voeding of beweging, is het belangrijk om te weten dat er hulp is, dat herstel mogelijk is en dat je er niet alleen voor staat.

Veel mensen ervaren ups en downs met betrekking tot eten, bewegen en/of lichaamsbeeld. Als je relatie met eten, bewegen en/of je lichaam je dagelijks leven negatief blijft beïnvloeden (zoals het vermogen om naar je werk of school te gaan, sociale gebeurtenissen, medische gevolgen), kan dat een teken zijn om hulp te zoeken. Onthoud dat je niet direct in de problemen hoeft te zitten of er op een bepaalde manier hoeft uit te zien om ondersteuning te zoeken. Iedereen verdient steun en herstel is mogelijk.

Wat kan ik doen als ik denk dat ik hulp nodig heb?

Het moedigste dat je kunt doen, is erkennen dat je misschien hulp nodig hebt en praten met iemand die je vertrouwt. Erover vertellen is vaak de manier om te starten op het pad van zelfacceptatie, erkenning en hoop op herstel. Je kunt verschillende vormen van ondersteuning willen, afhankelijk van je behoeften en waar je je prettig bij voelt. Het is ook goed als je niet zeker weet welke ondersteuningsopties je nodig hebt of waar je überhaupt moet beginnen. Hier zijn een aantal bronnen waar je hulp zou kunnen zoeken:

 • Vertrouwde vrienden, familie of religieuze gemeenschappen. Vrienden, familie, leraren, coaches, collega's en/of een religieuze gemeenschap (als je een religie aanhangt) kunnen een geweldige bron van steun en aanmoediging zijn. Ook als ze het niet helemaal begrijpen, kunnen ze luisteren, je erkenning en steun bieden en je eraan herinneren dat je het niet alleen hoeft te doorstaan. Het kan ook heel nuttig zijn om bronnen te hebben voorafgaand aan het gesprek.
 • Hulplijnen en crisishulp. Hulplijnen kunnen je in contact brengen met getrainde professionals die je vragen stellen over hoe je je voelt, of je het risico loopt jezelf wat aan te doen en wat voor ondersteuning je nodig hebt. Hulplijnen kunnen ook doorverwijzen naar medische of geestelijke zorgverleners.
 • Medische of geestelijke zorgverleners. Een eerstelijns zorgverlener of psychotherapeut, bij voorkeur een die kennis heeft van eetstoornissen, kan je helpen bij het beoordelen van veranderingen in je emoties en gedrag, je doorverwijzen naar specialisten op het gebied van eetstoornissen en behandelmogelijkheden onderzoeken.
 • Steun van lotgenoten. Praten met lotgenoten die hersteld of herstellende zijn van een eetstoornis kan versterkend werken en erkenning geven. Lokale/landelijke steungemeenschappen kunnen ook telefoonlijnen en steungroepen bieden met mensen die ervaring hebben met psychische aandoeningen.

Wat kan ik doen om een vriend of vriendin te steunen?

Deel uitmaken van de bredere TikTok-community betekent dat je ervoor moet zorgen dat je medecommunityleden zich veilig en gesteund voelen. We moedigen je aan om het ons te laten weten als je je zorgen maakt over iemand anders op het platform, of als je iets ziet waarvan je vindt dat het niet op TikTok hoort.

Als een vriend of vriendin worstelt met de relatie tot eten, beweging of het lichaam, kun je je makkelijk overweldigd voelen en niet zeker weten hoe je kunt helpen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om iemand om wie je bezorgd bent te steunen:

 • Bij vrienden die nog geen hulp hebben gezocht: ga het gesprek aan.
 • Luister met empathie en zonder oordeel. Vermijd dingen te doen of te zeggen waardoor je vriend of vriendin zich schuldig of beschaamd zou kunnen voelen, zoals te kritisch zijn of eenvoudige oplossingen geven zoals "gewoon eten". Eetstoornissen draaien zelden alleen om eten en zijn in plaats daarvan psychische stoornissen die een manier kunnen zijn om met dieper emotioneel leed om te gaan. Het delen van wat een voor de hand liggende oplossing lijkt, kan ervoor zorgen dat je vriend of vriendin zich onbegrepen voelt. Stel liever open vragen, zoals "hoe voel je je vandaag?". Luister naar het antwoord zonder te oordelen, een oplossing te geven of te onderbreken, ook als je het niet per se eens bent met wat je vriend of vriendin zegt.
 • Bied aan om je vriend of vriendin in contact te brengen met hulpbronnen. Het kan moeilijk zijn voor mensen die het moeilijk hebben om zelf hulp te zoeken. Je kunt een belangrijke rol spelen in het herstel van je vriend of vriendin door diegene aan te moedigen professionele hulp te zoeken bij een therapeut of zorgverlener, contact op te nemen met een hulplijn of een plaatselijke steungroep te benaderen.
 • Bij mensen herstellende zijn: moedig ze aan.
 • Moedig het herstel aan. Wees bemoedigend tegenover je vriend of vriendin, vooral bij tegenslagen op de weg naar herstel, want die zal niet rechtlijnig of perfect zijn. Herinner je vriend of vriendin aan de behaalde vooruitgang en overwinningen, hoe klein ook.
 • Leid gesprekken weg van onderwerpen die niet helpen. Vermijd opmerkingen over het uiterlijk, gewicht of voeding van je vriend of vriendin (of van jezelf). Zulke opmerkingen kunnen worden opgevat als negatief of onbehulpzaam en kunnen ervoor zorgen dat je vriend of vriendin over zichzelf gaat nadenken. Probeer je in plaats daarvan te richten op de nuttige delen van het leven van je vriend of vriendin die niet om eten draaien, waaronder interesses, persoonlijkheid en dagelijkse overwinningen.
 • Wat er ook gebeurt, zorg goed voor jezelf: het kan veel energie kosten om een luisterend en ondersteunend oor te bieden aan mensen om je heen. Het kan je een benauwd of opgebrand gevoel geven. Als je merkt dat het steunen van een vriend of vriendin zijn tol eist wat betreft je eigen geestelijke gezondheid, wees dan niet bang om een pauze in te lassen, gezonde grenzen te stellen of met iemand te praten die je vertrouwt.

Meer informatie over hoe je vrienden met psychische problemen kunt steunen, is beschikbaar in TikToks Welzijnsgids.

Praat met een professional

Als je overweegt jezelf iets aan te doen of als je eetstoornis ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt (zoals flauwvallen of hartkloppingen), neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener, hulpdiensten of een hulplijn.

Als je worstelt met een eetstoornis, of als je je zorgen maakt over het welzijn van een vriend of vriendin of familielid, overweeg dan contact op te nemen met een volwassene die je vertrouwt of met een lokale eethulpgroep, of overweeg professionele hulp te zoeken. Hieronder vind je een aantal bronnen die je kunnen helpen:

Meer informatie

Is het normaal om voortdurend aan je lichaamsvorm en gewicht te denken?

Het is heel gewoon om af en toe over je gewicht en lichaamsvorm na te denken. Als deze gedachten echter veel tijd in beslag nemen en je je er geobsedeerd, van streek, bezorgd of gestrest door voelt, heb je misschien ondersteuning nodig. Praat met iemand die je vertrouwt en zorg dat je de hulp krijgt die je verdient. Je staat er niet alleen voor, er is hulp.

Wat zijn enkele tips om met eetstoornissen om te gaan?
 • Zoek medische en geestelijke gezondheidszorg
  • De tips op deze pagina zijn afkomstig van organisaties voor eetstoornissen die met ons samenwerken op TikTok. Ieders geestelijke gezondheid is echter uniek. De beste manier om erachter te komen hoe je om kunt gaan met eetstoornissen is door contact op te nemen met een medische of geestelijke zorgverlener die dit samen met jou kan uitzoeken. Als je het moeilijk vindt om contact op te nemen met een zorgverlener, weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Vrienden, familie, lotgenoten en hulplijnen kunnen je helpen om in contact te komen met zorg.
 • Neem een pauze als je die nodig hebt
  • We leven zo'n groot deel van ons leven online en soms trekken we vergelijkingen met anderen. Zorg dat je deze gevoelens herkent en gun jezelf een pauze als dingen overweldigend worden. Probeer iets te doen waardoor je je beter voelt en dat stress verlicht, zoals de natuur in gaan, naar muziek luisteren, tijd doorbrengen met vrienden of mediteren. Als je merkt dat interactie met een account of persoon een negatief effect op je heeft, overweeg dan om te ontvolgen.
 • Let op hoe je tegen jezelf praat
  • Het is normaal om tegen jezelf te praten als lopend commentaar op je gevoelens en alles om je heen. Soms kan tegen jezelf praten negatief en schadelijk worden, waardoor je je slechter gaat voelen. Probeer te oefenen om op een vriendelijke, geduldige en zorgzame manier tegen jezelf te praten. Tegen jezelf praten moet vergelijkbaar zijn met praten met je beste vriend of vriendin.
 • Zoek je innerlijke sterke punten en positieve eigenschappen
  • Het is gemakkelijk om meegezogen te worden in de overtuiging dat hoe je eruit ziet, is wie je bent. In werkelijkheid zijn we meer dan ons lichaam. Hoe je denkt, je gedraagt en de wereld beïnvloedt is belangrijker dan je fysieke verschijning. Probeer na te denken over al je sterke punten en de waarden waar je aan vasthoudt en die verder gaan dan uiterlijk. Je hierop concentreren kan helpen om het grotere geheel te zien en je een goed gevoel over jezelf en je prestaties te geven.
  • Je zou bijvoorbeeld elke ochtend kunnen beginnen met te zeggen: "Ik ben dankbaar voor mijn kloppende hart dat me in leven houdt. Ik ben dankbaar voor mijn kracht in het omgaan met moeilijke omstandigheden."
 • Leer je triggers kennen en plan vooruit
  • Eetstoornisgedrag kan vaak naar voren komen tijdens triggerende omstandigheden, zoals studeren voor examens, veranderingen in je gewoontes, stress rond bijeenkomsten waar wordt gegeten of familievieringen zoals feestdagen. Kom erachter wat ongemakkelijke of negatieve emoties over je uiterlijk en/of lichaam oproept. Plan vooruit door een lijst te maken om je voor te bereiden op hoe je ondersteuning kunt krijgen als je je getriggerd voelt.
  • Je zou bijvoorbeeld iemand die je vertrouwt kunnen vragen om je te helpen in de omgang met je triggers, zodat je meer vertrouwen hebt dat je op het goede spoor blijft in moeilijke tijden.
Hoe kan ik veilig mijn ervaringen met eetstoornissen delen op TikTok?

Als je overweegt om je verhaal te delen op Tiktok, lees dan de gids [Veilig je verhaal delen] voor tips. Zie ook het hoofdstuk "Eetstoornissen en lichaamsbeeld" van onze Communityrichtlijnen.

Disclaimer

De inhoud van deze pagina is alleen bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. De pagina "Eetstoornissen" moet niet worden beschouwd als vervanging voor een medische, psychologische of psychiatrische diagnose, behandeling of advies. Aarzel niet om professionele medische hulp of onmiddellijke crisishulp te zoeken als jij of iemand anders in een crisis, in gevaar of een medische noodsituatie verkeert. Onthoud dat je niet als enige verantwoordelijk bent voor de veiligheid van anderen; je kunt hulp krijgen.

Dit Veiligheidscentrum is ontwikkeld in samenwerking met deskundigen van de National Alliance for Eating Disorders.