Skip to main content
Onderwerpen

Online uitdagingen

Wat zijn online challenges?

Bij online uitdagingen of challenges gaat het er meestal om dat mensen zichzelf filmen terwijl ze iets uitdagends doen, wat ze online delen om anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. De meesten zijn leuk en veilig, maar sommigen zetten aan tot schadelijk gedrag, met het risico op ernstig letsel. Onze Communityrichtlijnen verbieden gevaarlijke challenges.

Wanneer we meldingen ontvangen over een gevaarlijke of schadelijke challenge die online rondgaat, onderzoeken we die. Soms vinden we geen bewijs voor een trend – ook niet als waarschuwingen op grote schaal worden gedeeld en gemeld op andere platformen of in de media.

Sommige challenges zijn ‘hoaxes’. Een hoax is een leugen die opzettelijk wordt verspreid om mensen iets te laten geloven dat niet waar is. Het doel van een kwaadaardige hoax is angst en paniek zaaien. Hoaxes in verband met seksueel geweld of zelfbeschadiging en zelfmoord zijn bijzonder schadelijk. Als je je zorgen maakt dat iemand het risico loopt op zelfbeschadiging of zelfmoord, raden we aan deze bronnen te raadplegen. Als je zelf slachtoffer bent van seksueel geweld, kun je deskundige bronnen voor steun raadplegen op onze speciale pagina.

Wat moet ik doen als ik een online challenge zie?

STOP: Pauzeer even.

DENK: Is het veilig? Is het schadelijk? Is het echt? Als je het niet zeker weet, vraag het dan aan een volwassene of vriend, of zoek meer informatie van gezaghebbende bronnen online.

BESLUIT: Als het riskant of schadelijk is, of je niet zeker weet of het zo is, doe het dan niet. Het is het niet waard jezelf of anderen in gevaar te brengen.

HANDEL: Meld schadelijke challenges of hoaxes in de app. Deel ze niet.

Pauzeer even

Het beoordelen van online challenges en waarschuwingen kan moeilijk zijn. Als je een video ziet, pauzeer dan even om na te denken over wat je hebt gezien, wat voor gevoel dit bij je oproept en hoe je wilt reageren. Stel jezelf deze vragen:

Als je nadenkt over de vraag of een uitdaging veilig is voor jou of anderen, vraag je dan af:

  • Wat had er mis kunnen gaan?
  • Heeft de persoon die de uitdaging doet een speciale opleiding of vaardigheden?
  • Lijkt het erop dat ze iets hebben gedaan om het risico tot een minimum te beperken?
  • Zo ja, was het genoeg om zeker te zijn dat niemand gewond raakte of hadden ze gewoon geluk?
  • Zijn de dingen die ze deden om het risico tot een minimum te beperken beschikbaar voor jou?
  • Als je de uitdaging zou proberen, hoe zeker ben je dan dat jij of anderen niet gewond raken?
  • Als jij of iemand anders ernstig gewond zou raken, hoe zou dat je leven beïnvloeden?
  • Hoe zou dit het leven van je familie en vrienden beïnvloeden?

Sommige risico’s liggen voor de hand, maar andere zijn ingewikkelder en minder gemakkelijk te herkennen. Als je het niet zeker weet, kun je online naar informatie van betrouwbare bronnen zoeken of het bij vrienden navragen. Als je een tiener bent, vraag het dan aan een volwassene die je vertrouwt. De meeste volwassenen in je leven hebben een instinct om je te beschermen en willen je helpen, waardoor ze een goede bron voor steun en advies zijn. Ze kunnen je helpen begrijpen wat je hebt gezien en uitzoeken of de challenge veilig is om te doen.

Als je besluit dat de challenge te riskant is of je er niet zeker van bent, doe het dan niet.

Sommige online challenges houden misschien geen risico op letsel in, maar kunnen wel op andere manieren schade toebrengen. Vraag jezelf af:

  • Als de challenge inhoudt dat je iemand in de maling neemt, hoe zal die persoon zich daardoor voelen?
  • Is het respectvol met oog op de persoonlijke grenzen en rechten van anderen?
  • Zou het doen van de challenge kunnen leiden tot schade aan eigendommen?
  • Met welke gevolgen kun je te maken krijgen als je de challenge doet?

Uitdagingen of challenges die schaamte of verdriet veroorzaken zijn niet grappig. Intimidatie of misbruik, beschadiging van eigendommen en crimineel gedrag zijn altijd onacceptabel.

Als je een challenge of waarschuwing ziet, wees dan alert op de mogelijkheid dat het een hoax is of een gerucht dat viraal is gegaan. Vraag jezelf af:

  • Is de uitdaging of challenge iets dat mensen werkelijk doen of is het een grap?
  • Als het een waarschuwing is die viraal gaat, komt die dan van een geloofwaardige bron?
  • Lijkt het alsof de persoon die de inhoud deelt, kennis uit de eerste hand heeft of herhaalt die persoon alleen maar iets wat deze elders heeft gehoord?
  • Is het verhaal afgemeten en neutraal of bevat het dramatisch of opwindend taalgebruik?
  • Is de waarschuwing vergelijkbaar met waarschuwingen die je eerder hebt ontvangen?

Het mooie van online communities is dat alle betrokkenen een rol spelen bij de beslissing of content wel of niet viraal gaat. Liken, delen en positieve reacties achterlaten zijn allemaal manieren om je steun voor een video te betuigen. Verdient de video je steun?

TikTok beloont creators die schadelijke content plaatsen niet. Als een uitdaging schadelijk is, deel en like deze dan niet. Als een challenge aandacht krijgt, zullen anderen deze eerder zien en geneigd zijn het ook te doen. Ook al lijkt het nuttig, video’s maken om anderen te waarschuwen voor schadelijke challenges verhoogt vaak de populariteit van iets waarvan je niet wilt dat mensen het zien, of geeft onbedoeld informatie over hoe je iets moet doen dat gevaarlijk is.

Als je een waarschuwing over een challenge ziet, deel deze dan niet. Het delen van waarschuwingen verhoogt het aantal mensen dat aan een schadelijke challenge of hoax wordt blootgesteld. In het geval van hoaxes maakt het ze ook geloofwaardiger.

Ja. We verwijderen content waarin gevaarlijk, schadelijk of crimineel gedrag voorkomt. We verwijderen ook video’s die gevaarlijke challenges bespreken als ze ongegronde waarschuwingen bevatten die angst en paniek zaaien, of instructies of afbeeldingen van schadelijk gedrag bevatten. Als je niet zeker weet of een video mogelijk schadelijk is, meld deze dan aan ons, dan zullen we ernaar kijken. Als je denkt dat iemand in onmiddellijk gevaar is, moet je contact opnemen met de politie.

Voor ouders, voogden en opvoeders

Van artsen tot nieuwslezers, van ondernemers tot atleten, iedereen kan meedoen aan een online challenge. Omdat de adolescentie een fase van verhoogde verkenning en experimenteren is, kunnen online challenges bijzonder aantrekkelijk zijn. Tegelijkertijd beschikken tieners niet altijd over dezelfde vaardigheden om risico en kans af te wegen. Dat betekent dat ze misschien meer informatie en begeleiding nodig hebben om te beslissen welke challenges veilig zijn en welke niet.

Hoewel het lastig kan lijken, is het voeren van gesprekken met tieners over online challenges echt belangrijk. De meeste tieners hebben online challenges gezien en velen hebben eraan meegedaan, dus hen vertellen dat alle challenges gevaarlijk zijn, zal geen verschil maken. Laat hen in plaats daarvan weten dat je snapt dat ze nieuwsgierig zijn naar online challenges en dat je open staat om hierover met ze te praten, te luisteren en te leren.

Door te praten over challenges die ze hebben gezien of gehoord, help je ze om mogelijke risico’s op te merken, na te denken over gevolgen (waaronder de mogelijkheid dat zijzelf of anderen gewond raken) en veilige keuzes te maken. Het proces in vier stappen hierboven (stop, denk, beslis, handel) is een eenvoudige manier om tieners over risico’s te laten nadenken. Als je bezorgd bent dat een challenge onveilig is, vertel het tieners dan en geef duidelijke redenen waarom.

Challenges zijn populair omdat ze een aantal positieve mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld iets met vrienden doen, fysieke grenzen testen, anderen aan het lachen maken of iets creatiefs te doen. Als je tiener naar een bepaalde challenge vraagt, praat dan over waarom deze challenge aantrekkelijk lijkt en onderzoek samen andere manieren om aan de belangstelling of behoefte tegemoet te komen.