Skip to main content
Ämnen

Resurser vid sexuella övergrepp

Vårt mål är att skapa en så stöttande och välkomnande community som möjligt. Vi förstår att trauma lätt kan komma tillbaka och vi vill skapa en trygg miljö för de som har utsatts för sexuella övergrepp.

Om du behöver hjälp, så hoppas vi att resurserna och informationen på den här sidan kan vara vägledande för dig och din återhämtningsresa.

Om du känner att du är i omedelbar fara, ska du genast ta kontakt med den lokala räddningstjänsten.

Information och stöd

Det är inte ditt fel

Många av de som har utsatts för sexuella övergrepp skuldbelägger sig själva för övergreppen. Du ska veta att det aldrig är ditt fel om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp och inget som du har gjort, haft på dig, eller sagt kan rättfärdiga ett övergrepp.

Spana in stödtjänsterna

Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp, eller känner någon som har blivit utsatt, så ska du veta att du inte är ensam och att det finns hjälp att hämta.

Traumat inträffar inte bara direkt efter det sexuella övergreppet, utan kan också uppstå när något river upp känslorna och minnen från ett tidigare övergrepp. Detta tvingar de som utsatts för sexuella övergrepp att behöva bearbeta många komplicerade känslor.

Att be om hjälp gör stor skillnad. Om du behöver rådgivning, stöd eller information efter ett sexuellt övergrepp eller en traumatisk upplevelse, så finner du jourtelefonlinjer längst ner på den här sidan.

Prata med någon du litar på

Vi vet att det inte är lätt att prata om det du upplevt eller be om hjälp, men att prata med en vän eller en familjemedlem som du litar på kan vara ett viktigt och betydelsefullt första steg på din resa mot ett bättre mående.

Sök stöd eller överväg att gå med i en stödgrupp

Du är inte ensam och det finns andra som också varit med om detta och tagit sig igenom. Att prata med andra som varit med om liknande upplevelser kan bidra till din återhämtning. Kriscenter för våldtäktsoffer och andra lokala samhällsorganisationer samlar ihop och koordinerar stödgrupper. Dessa grupper kan vara en bra plats för att prata med personer som förstår traumat du har varit med om. Ta kontakt med någon av telefonjourerna nedan för att hitta information om lokala stödgrupper.

Ta hand om dig själv

Egenvård innebär att vara snäll mot dig själv när trauma och stress påverkar ditt mentala och emotionella välmående. Utövandet av egenvård handlar om att ta hand om sig själv och förstå vilka aktiviteter som får dig att må bra. God sömn, kost och regelbunden motion kan bidra till din fysiska hälsa. Att göra aktiviteter du gillar och hålla kontakten med vänner kan exempelvis bidra till din psykiska hälsa.

För vänner och familj

Vad säger man när en person berättar att hen utsatts för övergrepp

Det är normalt att inte veta vad du ska säga eller göra när någon du bryr dig om berättar om sexuella övergrepp eller våld. Först och främst ska du berätta att du uppskattar att hen anförtror sig åt dig och har delat med sig av sin berättelse.

Det är viktigt att lyssna. Vi vill ofta ge råd, men i det här fallet är det bäst att lyssna och stötta personen som öppnar upp sig för dig. Även om du inte vill låta dömande, så kan uttalanden som på något sätt ifrågasätter den överlevandes handlingar i samband med övergreppet påverka personen negativt. Frågor eller konstateranden som inleds med exempelvis “Varför gjorde du inte …?” eller “Jag skulle…” eller “Du borde ha…” kan få dem att känna sig skyldiga till övergreppet.

Du kan även erbjuda hjälp. Att hjälpa din vän ta kontakt med en telefonjour är ett bra sätt att hitta utbildade personer som kan ge viktig information och erbjuda stödresurser.

Det är viktigt att fortsätta stötta. Samtidigt kan det vara svårt att hålla igång stödet genom hela återhämtningsresan. Personen som delade sin berättelse med dig kanske behöver stöd under en längre period, så hjälp på alla sätt du kan, men glöm inte att ta hand om ditt eget mentala och emotionella välmående under tiden.

Detta kan vi alla göra

Var medveten om vad du säger

Sexuella övergrepp är ett allvarligt problem, och skämt om sexuella övergrepp upprätthåller och förstärker våldtäktskulturen. Våldtäktskultur äger rum när våldtäkt och sexuella övergrepp trivialiseras eller uppfattas som en normal del av livet, vilket leder till att människor känner mindre empati för personer som utsätts för sexuella övergrepp. De utsatta förtjänar respekt och får inte retas, hånas eller trakasseras. Dessa negativa beteenden kan förvärra traumat de upplever, vilket gör det svårare för dem att återhämta sig. Stöd och empati är viktigt. Var snäll och visa omtanke.

Lär dig mer om förebyggande insatser

Förebyggande insatser och utbildningar adresserar de bakomliggande orsakerna till sexuella övergrepp och har som målsättning att stoppa våldet innan det inträffar. Att förstå samtycke och gränser, respektera kroppslig autonomi, och att uppmuntra civilkurage är viktiga sätt att förhindra sexuellt våld, och behöver läras ut kontinuerligt. Kika på resurserna nedan för att lära dig mer om viktiga förebyggande insatser.

Om du har varit med om ett sexuellt övergrepp eller har en vän eller familjemedlem som behöver hjälp, så kan du ta kontakt med en av telefonjourerna nedan för mer information och resurser:

Globalt

TikTok samarbetar med StopNCII.org, vilket tillhandahålls av SWGfL, för att hjälpa vuxna (över 18 år) som har fått sina intima bilder delade online utan samtycke. Intima bilder omfattar att visa människor nakna, halvnakna eller deltagande i sexuella handlingar. Om dina intima bilder har delats online utan ditt samtycke kan du använda StopNCII-verktyget för att hjälpa TikTok och andra StopNCII-partner att identifiera och ta bort bilderna.

Lokalt