Skip to main content
Subiect

Resursele de asistență pentru consumul de substanțe

Ne sprijinim comunitatea

La TikTok, ne angajăm să cultivăm un mediu de susținere în care membrii comunității noastre se pot exprima în siguranță. Aceasta include comunitățile tot mai mari care îmbrățișează oportunitatea pe care TikTok o oferă de a se conecta, de a acorda sprijin și de a învăța de la organizații dedicate și grupuri similare care au fost afectate de consumul de substanțe (inclusiv droguri, alcool și tutun).

Suntem conștienți de faptul că fiecare are propriile convingeri și experiențe legate de consumul de substanțe. Oricare ar fi experiențele tale, dorim să oferim informații pentru a menține comunitatea în siguranță și pentru a te sprijini în a face alegeri mai sigure. De aceea, colaborăm cu oameni care sunt experți în aceste probleme, pentru a ne ajuta să realizăm această resursă.

Aceste resurse sunt pentru toți cei care:

  • doresc să afle mai multe detalii despre modul în care consumul de substanțe le poate afecta mintea, corpul și comportamentul;
  • s-ar putea gândi să încerce sau care consumă în prezent substanțe;
  • caută resurse pentru a-și schimba relația cu consumul de substanțe;
  • au grijă de cineva afectat de consumul de substanțe;
  • caută o comunitate de sprijin, unde să-și poată împărtăși experiențele, sau
  • doresc să stea de vorbă cu cineva care să-i ajute să treacă peste daunele asociate consumului de substanțe.

Consumul de substanțe poate fi un subiect greu de discutat. Sperăm că resursele și informațiile de pe această pagină te pot ajuta pe tine și pe cei dragi.

Întrebări des întâlnite

Consumul de substanțe se referă la utilizarea diferitelor tipuri de substanțe, cum ar fi drogurile, alcoolul sau tutunul. Există multe moduri în care oamenii folosesc substanțele, de la încercări de distracție, la utilizări mai regulate, până la dezvoltarea unei dependențe față de o substanță (cunoscută și sub numele de tulburare legată de consumul de substanțe). Citește mai jos despre diferitele tipuri de consum de substanțe.

Experimentare

Oamenii experimentează uneori cu substanțe atunci când se află într-o situație specifică, cum ar fi la o petrecere. În general, ei nu simt nevoia de acea substanță și nu se gândesc la ea până când sunt pe cale să o folosească. Probabil că o vor consuma din curiozitate sau pentru a se distra. Viața lor nu se învârte în jurul consumului de substanțe – experimentul are loc atunci când apare o ocazie.

Consum în scopuri recreaționale

Apare atunci când oamenii folosesc în mod regulat substanțe, fără a avea un motiv de ordin medical. Consumul de substanțe ar putea face parte dintr-o rutină proprie – cum ar fi consumul de alcool în fiecare weekend înainte de a ieși în oraș.

Utilizare abuzivă

Se întâmplă atunci când consumul de substanțe al unei persoane a devenit mai riscant și mai frecvent, iar persoana respectivă începe să experimenteze urmări negative în viața sa din cauza consumului de substanțe. Persoanele care abuzează de substanțe vor continua să le folosească, chiar dacă le provoacă probleme în viață. În această situație, prietenii sau familia ar trebui să abordeze acea persoană în legătură cu consumul de substanțe.

Dependență

Dependența față de un drog apare atunci când corpul cuiva se adaptează la o substanță. Acest lucru înseamnă că organismul are nevoie de substanță pentru a se simți „normal”. Oprirea consumului substanței va provoca simptome de sevraj, cum ar fi oboseală, anxietate/depresie, transpirație, vărsături, convulsii sau halucinații. Dependența față de unele substanțe poate apărea chiar și atunci când le luați conform recomandărilor unui medic.

Adicție

Când cineva se confruntă cu adicția, continuă să folosească o substanță în ciuda urmărilor negative asupra sa și asupra altora. Este posibil ca persoana să încerce să renunțe, dar dorința indusă de substanță și sevrajul sunt prea puternice pentru a le depăși. Adicția poate apărea la oricine. Nu este o alegere – este o afecțiune tratabilă și există multe opțiuni diferite pentru tratamente în funcție de nevoile specifice ale unei persoane. Adicția nu înseamnă că o persoană nu are disciplină proprie – adicția este o afecțiune.

Nimeni nu poate ști cum îl va afecta un drog. Dar, în ultimul timp, poate fi chiar greu de știut dacă un drog este într-adevăr substanța respectivă. Această situație este cauzată de două mari motive, și anume fentanilul și substanțele contrafăcute.

  • Fentanilul este un tip puternic de drog opioid sintetic. Există 2 tipuri de fentanil: 1) de calitate farmaceutică (produs de companiile farmaceutice, care controlează dozele) și 2) fentanil „ilicit”, produs de persoane care vând ilegal droguri, ce nu țin seama de reglementările farmaceutice. Fentanilul ilicit este uneori adăugat în secret în alte droguri, deoarece este mai ieftin de produs și mai puternic decât multe alte droguri. Fentanilul a fost adăugat în pastile contrafăcute (care arată ca analgezicele opioide prescrise, dar sunt produse de oameni care vând droguri ilegale) sau amestecat cu droguri precum heroina, cocaina și metamfetamina. Doar 2 miligrame de fentanil pot ucide o persoană – cantitatea din câteva grăunțe de sare. Din acest motiv, fentanilul este una din cauzele principale ale deceselor prin supradozaj. Chiar dacă cineva crede că știe ce conține pastila consumată, chiar și o singură ocazie de consum poate fi mortală.
  • S-a constatat că pilulele contrafăcute sau pe bază de rețetă falsă, cum ar fi benzodiazepinele (numite adesea „benzo de stradă”), sunt periculos de puternice și/sau conțin alte substanțe foarte dăunătoare și periculoase care nu sunt pentru uz medical, ceea ce duce la spitalizări și decese.

Este posibil să fi auzit de „reducerea efectelor nocive”. Această frază descrie abordările care reduc riscurile asociate consumului de droguri. Reducerea efectelor nocive nu înseamnă a spune că este în regulă sau că este sigur să consumi droguri. Este o modalitate de a proteja și de a sprijini oamenii care consumă droguri și de a încuraja schimbări de comportament pozitive, fără a-i judeca pentru situația în care se află.

Câteva exemple de reducere a efectelor nocive:

  • Medicamente precum naloxona, care inversează rapid o supradoză de opioide și alte medicamente care pot trata dependența de opioide;
  • Accesul la surse de aprovizionare mai sigure și modalități sigure de eliminare a acestora și testarea bolilor care se pot răspândi prin utilizarea anumitor tipuri de droguri.

Recuperarea este un proces prin care oamenii își îmbunătățesc starea generală după ce se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe. Există multe căi către recuperare și este un proces unic pentru fiecare persoană. Recuperarea poate însemna, de asemenea, lucruri diferite pentru diferiți oameni. Pentru unii, cheia este abstinența cu privire la toate substanțele. Pentru alții, gestionarea sentimentelor negative fără a folosi substanțe este o parte mai importantă a recuperării.

Trebuie să reții că recuperarea nu este un proces liniar. Revenirea la consumul de substanțe în timp ce persoana se află pe calea spre recuperare este o situație des întâlnită. Acest lucru nu înseamnă că cineva a eșuat sau că nu își poate atinge niciodată ținta cu privire la recuperare. Oamenii se pot recupera și se recuperează.

Stigmatul este un set de atitudini negative, temeri, concepții greșite și stereotipuri despre persoanele care consumă droguri sau care trăiesc cu adicția. Stigmatul este unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii nu sunt deciși să urmeze un tratament pentru consumul de substanțe. Toată lumea are un rol în reducerea stigmatizării consumului de substanțe. O modalitate de a face acest lucru este schimbarea modului în care vorbim despre consumul de substanțe.

La TikTok, folosim un limbaj care pune „persoana pe primul locîn ceea ce privește consumul de substanțe. Acest lucru înseamnă că nu definim o persoană pe baza unui comportament sau diagnostic. De exemplu, în loc să numim pe cineva „consumator de droguri”, am spune „o persoană care consumă droguri”. Limbajul de tip „persoana pe primul loc” nu este părtinitor și tratează oamenii care se confruntă cu dependența cu respect și empatie. Folosirea unui astfel de limbaj este un pas important către reducerea stigmatizării legate de consumul de substanțe.

Iată câteva exemple de moduri prin care schimbarea cuvintelor pe care le folosim poate ajuta la reducerea stigmatizării legate de consumul de substanțe.

În loc deUtilizează
Abuz de droguriTulburare legată de consumul de substanțe
Utilizator de droguriO persoană care consumă droguri
Dependent, Drogat, Consumator împătimit de droguriPersoană care trăiește cu sau se confruntă cu dependența; Persoană cu o tulburare legată de consum de substanțe
Fost dependentPersoană în recuperare
AlcoolicPersoană cu tulburare legată de consumul de alcool; Persoană care utilizează alcoolul în moduri periculoase
Treaz/CuratNu mai consumă substanțe; Persoană în recuperare/abstinent
A rămas curatNu a mai consumat după recuperare

Supradozele apar atunci când cineva consumă prea mult dintr-o substanță. Supradozele pot fi fatale cu ușurință. În cazul în care consideri că cineva se confruntă cu o supradoză, apelează imediat serviciile de urgență. Multe țări și state au legi de tip „Bunul samaritean”, care oferă protecție împotriva arestării, acuzării sau urmăririi penale pentru deținere de droguri sau accesorii pentru consumul acestora atunci când persoanele care se confruntă cu sau sunt martorii unei supradoze apelează la serviciile de urgență.

Simptomele supradozajului diferă în funcție de substanță, dar pot include:

  • Față extrem de palidă și/sau rece și transpirată
  • Rigiditate corporală sau slăbiciune extremă
  • Unghii sau buze de culoare violetă/albastră
  • Vărsături excesive
  • Persoana este inconștientă ori nu se poate ridica sau vorbi
  • Respirație foarte lentă sau fără respirație
    • Respirație mai rapidă (în cazul unor stimulente precum cocaina și metamfetamina)
  • Ritm cardiac lent sau lipsa pulsului
    • Ritm cardiac rapid sau neregulat (în cazul unor stimulente precum cocaina și metamfetamina)
  • Sunete de sufocare sau gâlgâit
  • Temperatură scăzută a corpului
    • Febră (în cazul unor stimulente precum cocaina și metamfetamina)
  • Dureri de stomac intense
  • Convulsii
  • Pupile contractate

Dacă sunt identificate la timp, supradozele de opioide pot fi inversate cu un medicament numit naloxonă (vândut sub mărcile Narcan, Evzio sau Kloxxado), un medicament care salvează vieți și care contracarează efectele opioidelor asupra organismului în cazul unei supradoze. În multe țări, naloxona poate fi achiziționată din farmacii fără prescripție medicală sau se poate obține gratuit de la organizațiile de sănătate publică.

Pentru mai multe informații despre cum să procedezi în cazul în care crezi că cineva prezintă simptome de supradozaj, consultă Talk to Frank.

Fii întotdeauna atent la informațiile pe care le găsești online despre consumul de substanțe, inclusiv pe TikTok. Oamenii împărtășesc o mulțime de opinii despre consumul de substanțe, iar unele dintre ele ar putea să nu se bazeze pe fapte. Verifică întotdeauna informațiile pe care le vezi în mediul online. Pe această pagină, vei găsi informații despre tipuri comune de substanțe și link-uri către resurse unde poți găsi mai multe informații.

Noi oferim date reale, astfel încât să poți obține informații de încredere despre diferite tipuri de substanțe, inclusiv droguri și alcool. Îți vom împărtăși câteva aspecte reale despre substanțe comune despre care este posibil să fi auzit, inclusiv despre ce sunt, ce efecte au și riscurile asociate cu fiecare.Pe această pagină, vom folosi nume formale pentru a face referire la fiecare substanță, dar adesea ele poartă și diferite „nume de stradă”.

Ce sunt opioidele? Opioidele sunt droguri care pot avea un efect puternic de calmare a durerii asupra minții și corpului. Există diferite tipuri de opioide, inclusiv:

  • Analgezice opioide pe bază de rețetă: sunt disponibile sub formă de pastile sau tablete, cum ar fi oxicodona și hidrocodona.
  • Heroina: un drog opioid ilegal derivat din morfină care poate fi fumat, injectat sau tras pe nas. Opioidele pe bază de rețetă și heroina sunt similare din punct de vedere structural. Prin legarea de receptorii din creier care ameliorează durerea, atât opioidele pe bază de rețetă, cât și heroina oferă același sentiment de euforie.
  • Fentanil: Fentanilul poate fi prescris pacienților cu dureri severe sau persoanelor cu dureri cronice care au toleranță la alte opioide. Există 2 tipuri de fentanil:
    • 1) de calitate farmaceutică (fabricat de companiile farmaceutice, care controlează dozele) și,
    • 2) fentanil „ilicit”, produs de persoane care vând sau distribuie droguri ce nu se încadrează în reglementările farmaceutice.
    • Fentanilul ilicit este uneori adăugat în secret în pastile contrafăcute (care seamănă cu analgezicele opioide pe bază de rețetă, dar sunt produse de oameni care vând droguri ilicite) sau amestecat cu droguri precum heroina, cocaina și metamfetamina.
    • Doar 2 miligrame de fentanil pot ucide o persoană – cantitatea din câteva grăunțe de sare. Din acest motiv, fentanilul este una din cauzele principale ale deceselor prin supradozaj.
  • Codeină: prescrisă în mod obișnuit ca sirop de tuse, dar poate exista și sub formă de tablete. Este un compus mai slab decât alte opioide, dar afectează creierul în același mod.
  • Morfină: se administrează în mod obișnuit în spitale, pe cale intravenoasă. Poate fi consumată sub formă de tabletă, plasture sau supozitor atunci când este prescrisă ca tratament pentru acasă al pacientului.

Care sunt riscurile? O supradoză de opioide se poate întâmpla oricui – chiar dacă este prima dată când le ia, indiferent dacă sunt prescrise de un medic sau obținute ilegal. În cazul substanțelor cumpărate ilegal, există riscul ca acestea să conțină fentanil ilicit, care este o cauză principală a deceselor prin supradoză în Statele Unite. Riscul de supradozaj crește atunci când opioidele sunt luate împreună cu alte medicamente care încetinesc pulsul și respirația unei persoane, cum ar fi alcoolul, medicamentele antidepresive pe bază de rețetă sau alte opioide. O persoană care se confruntă cu efectele unei supradoze cu opioide poate prezenta următoarele simptome:

  • Față extrem de palidă și/sau rece și transpirată
  • Corp fără vlagă
  • Unghii sau buze de culoare violetă/albastră
  • Vărsături
  • Persoana este inconștientă sau nu se poate ridica sau vorbi
  • Respirație foarte lentă sau fără respirație
  • Ritm cardiac lent sau lipsa pulsului
  • Pupile contractate

Naloxona este un medicament care salvează vieți, deoarece contracarează efectele opioidelor în cazul unei supradoze. În multe țări, naloxona poate fi achiziționată la liber sau din farmacii fără prescripție medicală. Naloxona este comercializată sub formă de spray nazal sau soluție injectabilă. După ce ai administrat cuiva naloxonă, sună imediat la serviciile de urgență, deoarece efectul său durează doar 30-90 de minute. Dacă nu există niciun răspuns din partea pacientului în decurs de 3 minute după administrarea de naloxonă – de exemplu în cazul în care persoana nu se trezește – administrează-i o a doua doză. Rămâi cu persoana respectivă până când sosește echipa de ajutor specializat.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale consumului de opioide includ ameliorarea durerii, somnolență, greață, constipație, euforie, respirație încetinită și deces prin supradoză. Pentru unii oameni, consumul regulat de opioide poate duce la dependență. Efectele pe termen lung pot include dezvoltarea dependenței, crampe stomacale, boli hepatice sau renale și infecții sau leziuni legate de utilizarea acului.

Ce este alcoolul? Alcoolul este un produs obținut prin fermentarea drojdiei, zaharurilor și amidonului. Alcoolul este cel mai consumat drog din lume. Există multe tipuri de alcool, inclusiv berea, vinul sau lichiorul (cum ar fi vodca, tequila, rom, gin și whisky, printre altele). Alcoolul se găsește și în alte tipuri de băuturi, cum ar fi băuturile de tip hard seltzer, ceaiurile tari sau kombucha bogat în alcool.

Care sunt riscurile? Este posibilă supradozarea cu alcool (numită intoxicație cu alcool). O persoană care este inconștientă sau nu poate fi trezită poate suferi de pe urma unei intoxicații cu alcool și riscă să moară. Dacă bănuiești că cineva este intoxicat cu alcool, sună imediat la serviciile de urgență. Semnele intoxicației cu alcool includ:

  • Confuzie
  • Vărsături excesive
  • Convulsii
  • Respirație lentă sau neregulată
  • Piele cu nuanțe albăstrui sau piele palidă
  • Temperatură scăzută a corpului
  • Dificultatea de a rămâne conștient
  • Leșin/inconștiență și persoana nu poate fi trezită

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale consumului de alcoolul includ tendința de a vorbi mult, relaxarea sau socializarea, dar poate face oamenii să se simtă tulburați sau agresivi. Dacă cineva bea prea mult, s-ar putea să prezinte incoerență în vorbire, probleme cu coordonarea sau să leșine, iar a doua zi ar putea suferi de mahmureală – timpi de reacție întârziați, dificultăți de mers sau lipsa abilităților motorii, percepții distorsionate, inhibiții diminuate, judecată distorsionată, vărsături, comă, leșin și stare vegetativă. Efectele pe termen lung ale consumului de alcool includ o scădere a nivelului testosteronului/impotență, boli hepatice, cancer sau ulcere. De asemenea, alcoolul poate provoca riduri, piele uscată și roșeață permanentă pe față.

Ce altceva ar trebui să știu? Amestecarea alcoolului cu alte droguri – cum ar fi opioidele, antidepresivele prescrise, cocaina, metamfetamina și ketamina – poate fi extrem de periculoasă. Poate încetini ritmul respirator al unei persoane, ceea ce reduce fluxul de oxigen și determină creierul să înceapă să oprească organele. Alcoolul este, de asemenea, o cauză a rănirilor și accidentelor, mai ales în cazul condusului după consum. Este periculos să te urci la volan după ce ai băut, chiar și numai câteva pahare. Condusul în stare de amețeală după câteva pahare poate fi la fel de periculos ca și condusul în stare de ebrietate avansată. Condusul în stare de ebrietate este responsabil pentru sute de mii de decese în fiecare an.

Ce este tutunul? Tutunul este o plantă ale cărei frunze sunt uscate și folosite pentru a face produse precum țigările. Substanța chimică din tutun care poate crea sentimente de plăcere sau energie se numește nicotină și creează, de asemenea, dependență. Există diferite tipuri de tutun:

  • Țigaretele sunt frunze de tutun rulate în hârtie subțire și reprezintă cea mai utilizată formă de consum al tutunului.
  • Trabucurile, țigările de foi și cigarillos sunt făcute din tutun și sunt învelite în hârtie maro sau frunze întregi de tutun. Țigările de foi și cigarillos conțin adesea arome.
  • Tutun de narghilea (alias shisha, pipă cu apă) este un tutun aromat care se fumează folosind o pipă cu apă.
  • Tutunul fără fum este un tip de tutun care nu este fumat sau ars. Există diferite tipuri de tutun fără fum, inclusiv tutun de mestecat, de prizat și tutun solubil.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt includ activarea zonelor creierului care sunt implicate în producerea sentimentelor de plăcere. Nicotina îi poate face pe oameni să se simtă energizați, amețiți, stimulați, relaxați sau să provoace greață. Poate provoca creșterea tensiunii arteriale, a frecvenței respirației și a ritmului cardiac, care dau o senzație de energie. Tutunul poate provoca, de asemenea, îngălbenirea dinților și unghiilor, precum și respirație, păr și haine care miros a fum. Nicotina este o substanță chimică care induce dependență, așa că utilizarea tutunului poate duce la dependență pentru unii oameni. Efectele pe termen lung includ boli pulmonare, mai multe tipuri de cancer, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, precum și risc crescut de diabet. De asemenea, crește riscul de bronșită cronică, cataractă și pneumonie.

Fumatul de țigarete produce, de asemenea, fumatul pasiv, care este fumul inhalat atunci când te afli în preajma cuiva care fumează. Expunerea la fumatul pasiv poate fi dăunătoare sănătății nefumătorilor, precum și a animalelor noastre de companie.

Ce sunt vaporizatoarele/țigările electronice? Vaporizatoarele și țigările electronice au multe denumiri, inclusiv țigări electronice, creioane vaporizatoare, vaporizatoare, sisteme electronice de livrare a nicotinei (ENDS), printre altele. Utilizatorii de țigări electronice inhalează un aerosol care este creat prin încălzirea unui lichid (numit „aromă”). Există sute de produse de tip țigară electronică și mii de arome diferite. Aromele din țigările electronice pot fi alcătuite din diferite substanțe chimice, inclusiv din nicotină, substanța chimică care dă dependența, ce provine din plantele de tutun. „Nicotina fără conținut de tutun” este produsă sintetic și creează dependență la fel ca nicotina provenită din plantele de tutun.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale folosirii țigărilor electronice includ activarea zonelor creierului care sunt implicate în producerea sentimentelor de plăcere și, de asemenea, îi pot face pe oameni să se simtă energizați, amețiți, stimulați sau relaxați sau le pot provoca greață. Poate provoca creșterea tensiunii arteriale, a frecvenței respirației și a ritmului cardiac și expunerea la substanțe chimice care sunt create prin încălzirea bobinelor din dispozitiv. Nicotina este o substanță chimică care induce dependență, așa că utilizarea țigării electronice cu arome ce conțin nicotină poate duce la dependență pentru unii oameni. Efectele pe termen lung ale folosirii țigărilor electronice sau ale expunerii celor din jur la efectele acestora sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, nicotina are un impact negativ asupra creierelor aflate în creștere. Datele de ultimă oră sugerează, de asemenea, legături cu boala pulmonară cronică și astmul.

Ce este marijuana? Marijuana provine din părțile uscate ale plantelor de canabis. Marijuana are multe nume de stradă diferite. Marijuana este de obicei fumată sub formă de țigară rulată în hârtie sau în foaie de tutun, dintr-un castron sau bong, sau consumată sub formă de produse „comestibile” sau „de băut”. Marijuana este legală în unele țări (și în multe state din S.U.A.), fie în scopuri recreaționale (adică oricine depășește vârsta legală o poate obține), fie în scopuri medicale (adică oricine depășește vârsta legală o poate obține, pe baza unei rețete). În anumite țări, medicamentele care conțin canabinoizi (substanțele găsite în planta de canabis) pot fi prescrise persoanelor cu forme rare de epilepsie, persoanelor supuse chimioterapiei pentru cancer, persoanelor care își pierd pofta de mâncare în asociere cu HIV/SIDA și persoanelor care suferă de dureri cronice.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale consumului de marijuana pot include simțuri alterate, relaxare, somnolență, modificări ale dispoziției, ameliorarea durerii, creșterea apetitului și dificultăți de gândire sau de rezolvare a problemelor. Efectele pe termen lung ale consumului de marijuana încă sunt necunoscute și încă se studiază.

Ce sunt canabinoizii sintetici? Canabinoizii sintetici sunt substanțe chimice produse de om care sunt concepute să acționeze la fel ca THC, principalul ingredient psihoactiv din marijuana. Canabinoizii sintetici se mai numesc și marijuana sintetică. Canabinoizii sintetici sunt materiale uscate care arată ca un potpourri și se fumează sau consumă ca produse comestibile.

Care sunt riscurile? Spre deosebire de marijuana, consumul de canabinoizi sintetici poate duce la supradoze. Canabinoizii sintetici sunt uneori amestecați în secret cu alte droguri, crescând riscul de supradozaj.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale canabinoizilor sintetici pot include senzația de relaxare, uitare, oboseală sau foame. De asemenea, consumatorii s-ar putea confrunta cu halucinații, paranoia, atacuri de panică, puls accelerat, vărsături, agitație, confuzie, anxietate sau tensiune arterială ridicată. Efectele pe termen lung ale canabinoizilor sintetici asupra sănătății fizice sunt necunoscute.

Ce sunt antidepresivele pe bază de prescripție medicală? Antidepresivele pe bază de prescripție medicală sunt pastile care încetinesc activitatea creierului și provoacă somnolență. Antidepresivele pe bază de prescripție medicală mai sunt numite și benzodiazepine, sedative sau tranchilizante. Oamenii pot lua antidepresive pe bază de prescripție medicală pentru a-i ajuta când au probleme de anxietate sau de somn.

Ce efecte au? Antidepresivele pe bază de prescripție medicală pot face oamenii să se simtă somnoroși, relaxați, calmi, necoordonați, confuzi sau dezorientați. Simptomele sevrajului pot include agitație, anxietate, insomnie, reflexe hiperactive, tremurături, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, halucinații, pofte diverse și chiar convulsii.

Care sunt riscurile? Consumul de antidepresive pe bază de prescripție medicală poate duce la supradozaj. Riscul de supradozaj crește dacă antidepresivele eliberate pe bază de prescripție medicală sunt luate în combinație cu opioide sau alcool, deoarece opioidele, alcoolul și antidepresivele încetinesc respirația. Un medicament numit Flumazenil poate fi utilizat pentru a trata o supradoză cauzată de antidepresivele pe bază de prescripție medicală. Doar ambulanțele și personalul de intervenție de urgență au acces la acest medicament.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale consumului de antidepresive pot include vorbire neclară, probleme de concentrare, gură uscată, respirație lentă și probleme de memorie. Efectele pe termen lung ale administrării de antidepresive pe bază de prescripție medicală sunt necunoscute.

Ce este cocaina? Cocaina este un drog obținut din procesarea frunzelor plantei de coca, care este originară din America de Sud. Cocaina se găsește sub formă de pulbere albă sau cristale și se consumă trasă pe nas, fumată sau injectată. Cocaina și cocaina cristalizată (crack) sunt aproape identice din punct de vedere chimic. Principala diferență constă în modul în care este consumat drogul: cocaina pudră este trasă pe nas, injectată sau înghițită, în timp ce cocaina crack este fumată.

Care sunt riscurile? Consumul de cocaină poate duce la supradozaj. Riscul de supradozaj crește în cazul în care cocaina este amestecată cu alte droguri sau cu alcool. De asemenea, cocaina este uneori diluată sau amestecată în secret cu alte droguri, crescând riscul de supradozaj.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale consumului de cocaină pot include senzația de alertă, anxietate, entuziasm, bucurie, panică, paranoia și agitație, temperatură corporală mai mare și ritm cardiac mai mare. Persoanele care consumă cocaină pot prezenta, de asemenea, un comportament violent sau neregulat, psihoze, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, convulsii sau comă. Efectele pe termen lung ale consumului de cocaină pot include modificări ale creierului, pierderea simțului mirosului, infecții, pierdere în greutate, leziuni cardiace și leziuni pulmonare.

Ce este metamfetamina? Metamfetamina (meth) este un tip de stimulent care vine sub formă de pudră albă sau pastile, în timp ce „metamfetamina cristalizată” arată ca niște cioburi de sticlă sau pietricele strălucitoare.

Care sunt riscurile? Consumul de metamfetamină poate duce la supradozaj. În ultimii ani, procentul de supradoze în urma consumului de metamfetamină a crescut. Riscul de supradozaj crește dacă metamfetamina este amestecată cu alte droguri sau cu alcool. Metamfetamina este uneori diluată sau amestecată în secret cu alte droguri, crescând riscul de supradozaj.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale metamfetaminei includ agitație, dezinhibare, exaltare, incapacitatea de a dormi, scăderea apetitului, creșterea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, amețeli și greață. La unele persoane, metamfetamina poate duce la dependență, mai ales dacă este injectată sau fumată. Efectele pe termen lung ale consumului de metamfetamină pot include comportament violent, anxietate, iluzii, halucinații, insomnie, pierdere extremă în greutate, probleme dentare severe, confuzie și mâncărime intensă.

Ce sunt stimulantele pe bază de prescripție medicală? Stimulantele pe bază de prescripție medicală sunt medicamente utilizate pentru a trata tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), narcolepsia (somn brusc și incontrolabil) și astmul.

Care sunt riscurile? Consumul de stimulante pe bază de prescripție medicală poate duce la supradozaj. Riscurile cresc dacă sunt administrate împreună cu alcoolul.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale stimulentelor eliberate pe bază de rețetă pot include tensiune arterială și ritm cardiac mai ridicat, vase de sânge îngustate, creșterea nivelului de zahăr din sânge și căi respiratorii deschise (care ajută persoanele cu astm). Ele pot face oamenii să se simtă activi, entuziasmați, alerți, energizați, agitați sau agresivi. În doze mari, stimulentele eliberate pe bază de prescripție medicală pot duce la o temperatură corporală periculos de ridicată și bătăi neregulate ale inimii, atacuri de cord și convulsii. Efectele pe termen lung includ paranoia, psihoză, furie și probleme cardiace.

Ce este MDMA? MDMA se mai numește molly sau ecstasy. Se prezintă sub formă de pulbere sau pastile în diferite forme și culori.

Care sunt riscurile? Se întâmplă rar ca cineva să moară din cauza unei supradoze de MDMA pur. Dar riscul de supradozaj crește atunci când MDMA este amestecat cu alte droguri.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale consumului de MDMA pot include inhibiții reduse, percepții senzoriale îmbunătățite, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, greață, leșin, transpirație sau frisoane și o creștere bruscă a temperaturii corpului. Efectele pe termen lung sunt necunoscute, dar se pare că poate afecta capacitatea de învățare și memorare.

Ce sunt substanțele psihedelice? Substanțele psihedelice sunt adesea numite halucinogene. Există multe tipuri de substanțe psihedelice. Acestea includ droguri artificiale precum LSD și PCP, psilocibina care se găsește în anumite tipuri de ciuperci sau DMT (adică, ayahuasca) și peyote (adică, mescalina) care se găsesc în anumite plante sau sunt produse într-un laborator. În unele părți ale lumii, psihedelicele sunt folosite ca parte a unei terapii, cel mai adesea pentru afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi PTSD. În unele culturi indigene și native din întreaga lume, psihedelicele precum ayahuasca și mescalina sunt folosite ca parte a ritualurilor religioase.

Care sunt riscurile? Este puțin probabil ca cineva să sufere de supradozaj când consumă psihedelice în stare pură, dar riscul de supradozaj crește atunci când sunt amestecate cu alte droguri.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt pot include schimbări emoționale, pot determina o persoană să experimenteze senzații sau viziuni și pot provoca sentimente de euforie, energie sau anxietate, pot provoca distorsiuni ale capacității unei persoane de a gândi logic, de a comunica cu ceilalți sau de a recunoaște realitatea, creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, amețeli și pierderea poftei de mâncare. Efectele pe termen lung ale psihedelicelor sunt rare, dar pot include paranoia, schimbări de dispoziție sau halucinații vizuale înspăimântătoare.

Ce este ketamina? Ketamina este un medicament produs de om, utilizat de furnizorii de servicii medicale și de medicii veterinari ca anestezic sau pentru durere.

Care sunt riscurile? Consumul de ketamină poate duce la supradozaj. Riscul de supradozaj crește dacă este amestecată cu alte droguri sau cu alcool.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale administrării de ketamină pot include probleme de atenție, de învățare și de memorie, pot determina o persoană să se simtă fericită, detașată, anxioasă sau confuză, să provoace halucinații, sedare sau pierderea cunoștinței/lipsa de răspuns la stimuli, confuzie, tensiune arterială crescută și respirație încetinită periculos. Efectele pe termen lung ale administrării de ketamină pot include depresie, probleme de memorie, ulcere, dureri de stomac sau de vezică urinară și probleme cu rinichii.

Ce sunt inhalanții? Inhalanții sunt tipuri de substanțe pe care oamenii le consumă prin inhalare sau pufăire. Inhalanții includ o varietate de produse, cum ar fi vopsele spray, markere, lipici și lichide de curățare. Protoxidul de azot (se mai numește gaz ilariant) este un alt tip de inhalant. În cazul multor inhalanți, efectele intoxicante dispar după câteva minute.

Care sunt riscurile? Consumul inhalanților poate duce la supradozaj. Deoarece inhalanții pot conține substanțe chimice foarte concentrate, decesul de la o singură inhalare este posibil, numit „moarte subită prin inhalare”.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale inhalanților pot include confuzie, greață și amețeli, vorbire neclară, euforie, senzație de beție, fericire, lipsă de coordonare, somnolență, amețeală, halucinații sau iluzii, dureri de cap, insuficiență cardiacă, convulsii, comă sau moarte prin sufocare. Efectele pe termen lung ale inhalanților pot include leziuni ale ficatului, rinichilor și măduvei osoase, leziuni ale nervilor și leziuni ale creierului care pot cauza probleme de raționare, mișcare, vedere și auz.

Ce sunt medicamentele care pot fi eliberate fără prescripție medicală? Medicamentele eliberate fără prescripție medicală (OTC) pot fi utile în reducerea febrei, durerii, diareii sau alergiilor. Unele medicamente OTC pot produce efecte psihoactive dacă sunt utilizate abuziv – cum ar fi medicamentele pentru alergii ce conțin difenhidramină, medicamentele pentru tuse ce conțin Dextrometorfan/DXM (medicamentul are adesea „DM” în denumire) sau medicamentele pentru diaree ce conțin Loperamidă.

Care sunt riscurile? Supradozarea este posibilă în cazul tuturor medicamentelor eliberate fără rețetă (OTC). Naloxona poate fi utilizată pentru a ajuta pe cineva care prezintă supradozaj cu medicamente pentru tuse ce conțin DXM.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung? Efectele pe termen scurt ale utilizării acestor medicamente OTC pot include halucinații, euforie, creșterea nivelului de energie, neliniște, vorbire neclară, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, probleme cardiace, convulsii, amețeli, greață sau vărsături. Efectele pe termen lung ale utilizării acestor medicamente OTC sunt necunoscute.

Împărtășirea experiențelor personale pe TikTok

TikTok poate fi o platformă excelentă pentru a-i inspira și educa pe membrii comunității, prin împărtășirea poveștii tale despre felul în care te-a afectat consumul de substanțe. Povestea ta poate fi un ajutor sau sprijin pentru altcineva. TikTok este susținut de membrii comunității noastre. Cu toții jucăm un rol în crearea unui loc sigur și pozitiv.

Dar decizia de a-ți împărtăși povestea este o decizie personală importantă. Dacă decizi să îți împărtășești povestea, fii atent la conținutul pe care îl distribui, deoarece acesta poate declanșa reacții sau supăra pe alții. De asemenea, oamenii pot pune întrebări sau pot să-și împărtășească propriile experiențe după ce au auzit povestea ta. De asemenea, noi am dezvoltat un ghid de bunăstare mai general, dacă dorești să citești despre împărtășirea oricăror povești personale despre sănătatea mintală.

Înainte de a-ți împărtăși experiențele legate de consumul de substanțe pe TikTok, mai întâi întreabă-te:

  • Cine vrei să-ți vadă povestea? Dorești să o împărtășești doar prietenilor apropiați și familiei, sau unui public mai larg?
  • Care sunt motivele tale pentru împărtășire? Pentru a fi un sprijin pentru tine sau pentru ceilalți?
  • Împărtășirea poveștii ar fi utilă pentru tine sau pentru ceilalți? Ar putea fi dăunătoare?
  • Dacă povestea ta este despre consumul de substanțe al altcuiva, cum s-ar simți respectiva persoană dacă ar vedea postarea ta? Ți-a dat permisiunea să împărtășești o poveste despre el sau ea?
  • Cum vei reacționa la răspunsuri? Ca răspuns la postarea ta, ceilalți membri pot împărtăși povești dificile ca răspuns sau pot împărtăși opinii care ar putea fi greu de auzit.

După ce ți-ai pus aceste întrebări și ai decis că dorești să-ți împărtășești povestea, iată câteva sugestii pentru postarea ta:

  • Dacă postarea ta este despre recuperare, folosește hashtag-uri orientate spre recuperare pentru a te alătura conversațiilor de pe TikTok care au loc deja (de exemplu, #recoverytok, #addictionawareness, #quitsmoking, #fentanylawareness).
  • În povestea ta, nu dezvălui și nu răspândi zvonuri despre experiențele altor persoane legate de consumul de substanțe, tratament sau recuperare. Nu fă referire la altă persoană, decât dacă aceasta ți-a dat permisiunea de a-i împărtăși povestea.
  • Încurajează oamenii să caute asistență și ia în considerare includerea unei linii telefonice de asistență locale în videoclip și în subtitrare.
  • Oamenii pot avea experiențe diferite, așa că evită să îți compari experiențele cu cele ale altor persoane. Dacă oamenii răspund la povestea ta, fii politicos și empatic.

Cum pot să interacționez cu comunitatea RecoveryTok?

Am văzut comunitatea noastră îmbrățișând diverse hashtag-uri, cum ar fi #recoverytok, #sobertok, #addictionawareness, #sobercurious, precum și #sobernative, #blackandsober, #soberlatina, #sobergay, #soberlesbian și #transandsober care oferă centre pentru conversație, învățare și încurajare.

Dacă ești în căutarea unei comunități de sprijin, unde să îți împărtășești experiența legată de recuperare, să te conectezi cu alți membri ai comunității care au experiențe similare sau să urmărești în liniște niște discuții pe această temă pe TikTok, aceste hashtag-uri pot fi un bun punct de plecare.

Deși noi am ales să nu folosim anumite cuvinte precum „treaz” (deoarece unii oameni le pot considera ca fiind stigmatizare), pe TikTok sprijinim oamenii să se identifice așa cum preferă. Încurajăm oamenii să găsească o comunitate folosind identitățile lor autodeterminate.

Te simți presat de cei din jur să încerci droguri, alcool sau tutun?

Prietenii, colegii de clasă, colegii de muncă etc. sunt importanți în viețile noastre. Dar uneori te pot încuraja sau convinge să faci lucruri cu care nu ești de acord în principiu atunci când vine vorba de a încerca substanțe sau de a le folosi în moduri riscante. Se poate întâmpla în persoană sau online și poate fi foarte greu să reziști. Iată câteva lucruri de reținut care ar putea ajuta:

  • Amintește-ți că nu ești singur. S-ar putea să pară că toți ceilalți o fac, dar majoritatea oamenilor nu consumă droguri.
  • Pregătește-te psihic. Trebuie să știi cum să răspunzi dacă cineva îți oferă droguri, tutun sau alcool.
  • Găsește pe cineva în care ai încredere, cu care să discuți problema – ar putea fi un părinte, un frate sau un prieten. O persoană în care ai încredere te poate asculta și te poate ajuta să-ți dai seama cum să faci față diferitelor situații.
  • Încearcă să spui „nu” ferm și clar, dar fără a face prea mult tapaj despre asta. Dacă încearcă să te convingă să te răzgândești, menține-ți decizia.
  • Fii atent la ce simți. Dacă ceva nu pare în regulă într-o situație, probabil că nu este în regulă – chiar dacă prietenii tăi sunt de acord cu asta.
  • Dacă îți este greu să fii tu însuți în preajma anumitor persoane, fă un pas înapoi. Poate că este momentul să găsești un nou grup cu care să-ți petreci timpul.

Dacă ai întrebări despre diferite tipuri de droguri, consultă celelalte secțiuni de pe această pagină sau vizitează pagina Talk to Frank pentru mai multe informații.

Resurse și linii de asistență pentru situații de criză

Vrei să vorbești cu cineva? Există soluții de sprijin pentru persoanele care caută ajutor. Dacă ești interesat de resurse pentru tine sau pentru cineva drag, iată câteva instrumente de căutare utile pentru a găsi opțiuni locale de tratament, sprijin și recuperare în zona ta:

Cum să raportezi conținut îngrijorător de pe TikTok

A face parte din comunitatea TikTok extinsă înseamnă să te asiguri că ceilalți membri se simt în siguranță și sprijiniți. Te încurajăm să ne anunți dacă te îngrijorează ce postează o altă persoană de pe platformă sau dacă vezi ceva despre care crezi că nu ar trebui să fie pe TikTok, poți lua atitudine.

Pentru a ne menține comunitatea în siguranță și optimistă, încurajăm membrii comunității să raporteze conținut care încalcă Regulile comunității. Toate raportările sunt anonime, ceea ce înseamnă că persoana care a încărcat inițial conținutul nu va fi notificată cu privire la identitatea ta dacă decizi să raportezi un conținut!

Cum să raportezi anonim un videoclip:

Dacă vezi un videoclip pe TikTok despre care crezi că încalcă Regulile comunității, te rugăm să îl raportezi.

Pentru a raporta un videoclip în aplicația ta TikTok:

  1. Accesează videoclipul pe care vrei să-l raportezi.
  2. Apasă lung pe videoclip.
  3. Selectează Raportare, atinge butonul „Activități ilegale și bunuri reglementate”, apoi trimite raportul la „Droguri și substanțe reglementate”.
  4. De asemenea, poți utiliza formularul nostru online pentru a raporta conținut pe TikTok.

Ce se întâmplă după ce raportezi conținutul:

  • Folosim o combinație de moderatori umani și algoritmi automați pentru a examina în ce măsură conținutul încalcă Regulile comunității și pentru a lua măsurile corespunzătoare.
  • Te vom informa cu privire la starea și progresul raportării tale prin e-mail.

Pentru părinți și îngrijitori: Cum se discută cu un copil despre consumul de substanțe

Părinții și îngrijitorii pot avea o influență importantă în viața unui copil și joacă un rol important în experiențele copilului legate de consumul de substanțe. Dar poate fi greu să vorbești cu un copil despre ele. Iată câteva sfaturi pentru modul de abordare a discuției cu un copil despre consumul de substanțe.

  • Copiii încep uneori să experimenteze cu substanțe atunci când le sunt oferite de un prieten. Dacă au prieteni în vizită, salută-i și prezintă-te.
  • Încurajează-i să se implice în activități care le plac și de care sunt interesați și contactează profesorii, antrenorii sau instructorii pentru a-i întreba cum se descurcă.
  • Oferă sprijin și încurajare copilului tău.
  • Evită să îi faci morală. Întreabă copilul care este opinia lui sinceră despre subiect și nu te grăbi să tragi concluzii. Arată-i că înțelegi cât de greu poate fi la vârsta sa și că îi ești alături.
  • Gândește-te la modul în care vei răspunde dacă te întreabă despre propriile experiențe legate de consumul de substanțe. Dacă ai consumat substanțe în trecut, poate fi util să îi împărtășești lecțiile pe care le-ai învățat din acele experiențe.
  • Există o mulțime de resurse care te pot ajuta să vorbești despre consumul de substanțe. Organizația Partnership to End Addiction are puncte de discuție adaptate la diferite grupuri de vârstă și puncte de discuție pentru conectarea cu un adolescent.
  • Stabilește reguli și consecințe – dar oferă și o soluție. De exemplu, îi poți explica de ce nu este niciodată în regulă să te urci într-o mașină cu cineva care a consumat alcool. Dar dacă se află vreodată într-o situație în care are nevoie de o mașină pentru a ajunge acasă, te poate suna să mergi după el sau ea, fără alte întrebări.
  • Fii la curent cu activitățile și locul unde se află copilul tău.
  • Dacă ai în casă medicamente eliberate pe bază de rețetă sau medicamente ce nu necesită prescripție medicală, păstrează o evidență asupra consumului lor.

Declarație de declinare a responsabilității

Resursele și ghidurile centrului de siguranță TikTok nu oferă servicii medicale sau de sănătate mintală. „Resursele de asistență pentru consumul de substanțe” de pe TikTok nu înlocuiesc un diagnostic, tratament sau sfat medical, psihologic sau psihiatric. Conținutul produs și distribuit de TikTok este exclusiv pentru uz informațional și educațional. Nu neglija și nu amâna solicitarea de consiliere de specialitate din cauza disponibilității serviciilor sau materialelor educaționale oferite de TikTok.

Dacă te afli într-o criză sau dacă tu (sau orice altă persoană) ești în pericol sau te confrunți cu o urgență medicală, sună imediat la departamentele locale de urgență. Utilizatorii ar trebui să rețină că responsabilitatea pentru siguranța oricărei persoane nu le revine numai lor; există și alte persoane disponibile să ofere ajutor. Nu trebuie să te angajezi în acest tip de conversații dacă nu te simți pregătit să faci asta.

Acest centru de siguranță a fost dezvoltat cu consultarea experților de la Public Good Projects. Mulțumiri speciale organizațiilor Song for Charlie, We Are With You, Talk to Frank și Truth Initiative pentru contribuția la crearea acestei resurse.