Skip to main content
Subiect

Escrocheriile

Poziția noastră față de escrocherii

TikTok prețuiește siguranța utilizatorilor și autenticitatea conținutului. După cum precizăm în Regulile comunității, căutăm să eliminăm orice conținut care urmărește să exploateze încrederea utilizatorilor noștri în beneficiul personal și care include conținut legat de escrocherii. Conturile utilizatorilor cu încălcări repetate ale regulilor ar putea fi blocate.

Recunoaștem prejudiciul pe care îl pot aduce escrocheriile și am lansat în mod activ mai multe inițiative pentru a răspândi conștientizarea despre criminalitatea cibernetică și alfabetizarea digitală, inclusiv participarea la Săptămâna internațională de conștientizare a pericolelor induse de fraudă și lansarea propriei noastre campanii #BeCyberSmart.

Ce sunt escrocheriile?

Escrocheriile sunt acte frauduloase și înșelătoare care pot avea loc online. Aceste escrocherii includ, de obicei, exploatarea altor persoane pentru o anumită formă de câștig monetar, dar pot implica și situațiile în care un escroc încearcă să obțină datele personale ale cuiva. Acestea includ date precum seria și numărul cărții de identitate, detalii de conectare la cont, adrese, date de naștere, adrese de e-mail, numere de telefon și parole unice (OTP).

Tipuri comune de escrocherii online

Iată câteva exemple de escrocherii online de care e bine să știi:

Escrocherii cu locuri de muncăEscrocherii care promovează oferte de locuri de muncă ilegale și nesolicitate care par prestigioase, bine plătite și cu efort minim. Aceste escrocherii includ adesea o „taxă de înregistrare” pe care victimele nu o recuperează niciodată și pot cere informații personale pentru a fi folosite în escrocherii ulterioare.
PhishingEscrocherii în care utilizatorii sunt înșelați să ofere în mod voluntar informații personale. Aceste escrocherii sunt adesea realizate prin intermediul unor site-uri web frauduloase, e-mailuri sau texte care par a reprezenta o firmă legitimă.
Escrocherii cu împrumuturiEscrocherii în care indivizii pretind că sunt reprezentanții unei firme de acordare a creditelor autorizate legal și conving victimele să plătească un „depozit” pentru plata împrumutului. După transferul depozitului, acești escroci nu mai pot fi contactați. De asemenea, ei pot cere informații personale pentru a șantaja victimele ulterior în scopul obținerii mai multor plăți.
Escrocherii de tip cărăuș de baniEscrocherii care oferă oportunități de a face bani, dar care impun utilizatorilor să predea controlul contului lor bancar în schimbul unui comision. Procedând astfel, utilizatorii pot ajuta, din neatenție, la activități ilegale de spălare a banilor.
Escrocherii în jocurile pentru mobilEscrocii oferă articole în joc fără plată sau la prețuri mai mici. Această acțiune este cel mai adesea urmată de o instrucțiune de a vizita un site web sau de a face clic pe un link. Acest lucru poate expune utilizatorii la pierderea contului, la pierderea monedei din joc sau la pierderi financiare.
Escrocherii cu profituri nerealisteEscrocherii cu bani gratis care oferă utilizatorilor profituri sub formă de numerar, bancnote contrafăcute, monedă digitală, monedă din jocuri, criptomonede etc., de obicei, în încercarea de a înșela utilizatorul printr-o „taxă administrativă” sau de a le fura informațiile personale. Escrocherii cu bunuri și servicii gratuite care promit utilizatorilor profituri sub formă de bunuri și/sau servicii gratuite, inclusiv carduri cadou, telefoane, servicii de streaming video, oferte de muncă, metode de înșelătorie, documente falsificate, conturi online furate sau false, informații financiare furate sau false, reduceri etc. de obicei, în încercarea de a înșela utilizatorul cu o „taxă administrativă” sau de a-i fura informațiile personale.
Escrocherii romanticeEscrocherii în care se simulează o relație amoroasă cu o victimă pentru a-i câștiga afecțiunea, adesea pentru a-i accesa conturile bancare, cărțile de credit, datele din pașaport, conturile de e-mail sau numărul și seria cărții de identitate, sau în care victima chiar este forțată să comită fraudă în numele escrocului. Dă clic aici pentru câteva sfaturi de la TikTok pentru #BeCyberSmart și pentru a evita escrocheriile romantice.
Escrocherii cu câștiguri la loterieEscrocherii care fac ca victimele să creadă că au câștigat la loterie sau un premiu norocos care poate fi recuperat numai după plata taxelor administrative, impozitelor sau alte plăți diverse într-un cont bancar străin.
Escrocherii cu donațiiEscrocherii care tind să apară în perioadele de criză, în care escrocii solicită donații direct în conturile lor bancare prin mesaje sau prin intermediul site-urilor web concepute pentru a accepta donații sau a fura informații personale.
Scheme Ponzi sau piramidaleO schemă Ponzi este o escrocherie de investiții frauduloasă, care promite rate ridicate de rentabilitate cu risc redus. Aceasta generează profituri pentru investitorii din primul eșalon cu bani luați de la investitorii ulteriori. O schemă piramidală este o escrocherie de investiții bazată pe o configurație ierarhică a marketingului în rețea.
Pariuri aranjateAceste escrocherii pretind adesea că dețin indicații sau informații din interior cu privire la meciuri aranjate, care sunt adesea false (și ilegale). Victimele pierd bani, pe care i-au pariat prin acești agenți de pariuri falși.

Menținerea securității contului tău

We will never ask for your password through direct messaging or email. If you receive an email fNoi nu îți vom cere niciodată parola prin mesaje directe sau e-mail. Dacă primești un e-mail de la cineva care pretinde că este de la TikTok, verifică adresa de e-mail și asigură-te că se termină cu @tiktok.com înainte de a-l deschide sau de a răspunde.rom someone claiming to be from TikTok, check the email address and ensure it ends with @tiktok.com before opening or replying to it.

Evită să dai clic pe linkuri necunoscute sau să deschizi atașamente necunoscute, deoarece acestea pot fi frauduloase sau rău intenționate. Când faci tranzacții, verifică întotdeauna legitimitatea site-ului, uitându-te cu atenție la adresa URL.

Când nu știi sigur dacă ceva este legitim sau nu, verifică întotdeauna folosind o sursă originală, oficială și verificată (de exemplu, accesează site-ul web oficial printr-un motor de căutare în loc să dai clic pe un link necunoscut și potențial suspect).

Alege parole puternice, cu litere mari și mici, cifre, simboluri și cuvinte. Îți este greu să reții parolele? Folosește cuvinte care se referă la o amintire pentru tine și formează o expresie, de ex. AMmancatPAINE@8AM!

Evită partajarea informațiilor personale, a parolelor sau a parolei unice (OTP). Hackerii îți pot folosi informațiile personale și pentru a-ți sparge parolele sau întrebările de securitate. Pentru un nivel suplimentar de securitate, activează verificarea în 2 pași.

În cazul în care crezi că cineva ți-a accesat contul sau dacă vezi orice conținut suspect care ar putea fi o fraudă sau o escrocherie, raportează-ne imediat incidentul. De asemenea, îți recomandăm să îți schimbi parola imediat.

Dă clic aici pentru mai multe resurse despre confidențialitatea și securitatea pe TikTok.

Raportarea escrocheriilor pe TikTok

Raportarea potențialelor escrocherii ajută la prevenirea încercărilor viitoare și îi protejează pe ceilalți utilizatori. Dacă întâlnești o activitate suspectă în aplicație, te rugăm să o raportezi la rubrica „Fraude și escrocherii”, astfel încât să putem lua măsuri imediate și să continuăm să menținem platforma în siguranță pentru comunitatea noastră.

Solicită ajutor

Dacă tu sau o persoană cunoscută ție are nevoie de mai multe informații despre cum să rămână în siguranță online și cum să identifice escrocheriile online, iată câteva resurse care pot fi de ajutor: