Skip to main content
Onderwerpen

Haat op TikTok tegengaan

TikTok is de thuisbasis van een diverse en levendige community waar mensen van alle achtergronden samenkomen om plezier te vinden, hun creativiteit aan te wakkeren en om zich te uiten op allerlei manieren. Zoals aangegeven in onze Communityrichtlijnen is hatelijk gedrag in strijd met de creatieve en inclusieve omgeving van TikTok en we zijn dan vastbesloten om continu, de manier waarop we onze community beschermen, te verbeteren.

Wat is haatzaaien?

Haatdragende taal en haatdragend gedrag zijn gericht tegen een individu of een groep of bedreigen, ontmenselijken of vernederen deze op basis van hun eigenschappen. Hiertoe behoren eigenschappen als ras, etniciteit, nationale afkomst, religie, kaste, seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit, ernstige ziekte, handicap en immigratiestatus. Aanvallen die niet gericht zijn op de eigenschappen van een individu of groep kunnen worden beschouwd als pesten of intimidatie.

Haatdragend gedrag online signaleren

Haatzaaien kan worden overgebracht via elke vorm van expressie, zoals afbeeldingen, cartoons, memes, voorwerpen, gebaren en symbolen, waarvan sommige niet altijd voor de hand liggen. Academisch onderzoek heeft enkele veelvoorkomende thema’s vastgesteld die door haatgroepen worden gebruikt om volgelingen te krijgen en hun hatelijke boodschap te verspreiden:

  • De ander: de meest voorkomende vorm van haat is gericht op een groep die wordt behandeld als ‘de ander’, door hen te zien als ‘anders’ in gedrag, waarden en in sommige gevallen als minder mens.
  • Vervolging en slachtofferschap: mensen en groepen die haat verspreiden framen zichzelf en hun groepsidentiteit vaak als slachtoffers en geven ‘de ander‘ de schuld van problemen in hun leven en in de maatschappij. Deze boodschap wordt vaak gebruikt om uitsluiting van of geweld tegen ‘de ander‘ te rechtvaardigen.
  • Het superieuriteitscomplex: deze vorm van haat draait om het ophemelen en prijzen van één groep, zozeer dat ‘de andere’ groepen worden uitgesloten en geschaad.

Met behulp van deze thema’s richten haatgroepen zich vervolgens met een reeks tactieken op hun slachtoffers:

Rechtstreekse negatieve aanvallen
  • Beledigende acties waarbij een individu of een groep en diens identiteit worden genoemd en waarbij er gewelddadig, mensonterend of vernederend taalgebruik wordt gebruikt.
  • Trollende opmerkingen bedoeld om mensen te irriteren of boos te maken
  • De vermeldingen van een community of creator overspoelen met negatieve reacties
Indirecte negatieve aanvallen
  • Grappen en memes die stereotypen verspreiden en discriminatie normaliseren
  • Op haat gebaseerde complottheorieën die wantrouwen of afkeer tegen een groep verspreiden
  • Gecodeerde boodschappen die door haatgroepen worden gebruikt om met elkaar te communiceren zonder hatelijk over te komen, zoals codewoorden, symbolen of audiotrends.

Wat moet ik doen als ik haat ervaar op TikTok?

Ongeacht of jij of een ander communitylid wordt aangevallen vanwege identiteit, moet je dit aan ons melden. Haat is niet altijd gemakkelijk vast te stellen, evenals het vinden van een juiste balans met betrekking tot het hebben van vrijheid van meningsuiting. Jouw feedback helpt ons om ons beleid, onze systemen en ons product voortdurend te herzien en te verbeteren. Als het slachtoffer iemand is die je kent, overweeg dan om hem of haar erover te vragen, zodat je kunt praten over wat hij of zij mogelijk doormaakt.

Aangevallen worden om je identiteit kan kwetsend en stressvol zijn, daarom tolereert TikTok deze aanvallen niet op ons platform. We moedigen je aan de verschillende veiligheidstools op TikTok te gebruiken om jezelf te beschermen en uit de buurt te blijven van degenen die slechte bedoelingen hebben.

Niemand verdient het om te worden aangevallen vanwege diens identiteit. Het kan nuttig zijn om contact op te nemen met iemand die je vertrouwt, zodat je met hem of haar over je gevoelens kunt praten en steun kunt vinden.