Skip to main content
Aihe

Syömishäiriöt

Mitä syömishäiriöt ovat?

Syömishäiriöt ovat vakavia, mahdollisesti hengenvaarallisia tiloja, jotka vaikuttavat henkilön henkiseen ja fyysiseen terveyteen, ja syömishäiriöstä kärsivän ruokailutottumukset ovat usein epävakaat. Syömishäiriö voi koskea ketä tahansa iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta tai ruumiinrakenteesta riippumatta. On mahdollista, että joku sairastaa syömishäiriötä vaikka näyttäisi “terveeltä”.

Syömishäiriöt ja kehon ongelmat ovat yksilöllisiä. Jos olet usein stressaantunut tai ahdistunut syömisestä, painostasi tai muodostasi tai huomaat, että ajatuksesi ja tunteesi näistä asioista vaikuttavat negatiivisesti elämääsi, saatat kamppailla syömishäiriön tai kehonkuvan häiriöiden kanssa. Yleisiä syömishäiriöiden muotoja ovat anorexia nervosa, ruokailun välttely tai rajoittaminen, bulimia nervosa ja ahmimishäiriö.

Jos sinä olet tai joku tuntemasi henkilö on huolissaan kehonkuvasta, ruoasta tai liikunnasta, on tärkeää tietää, että apua on saatavilla etkä ole yksin.


Monilla on syömiseen ja kehonkuvaan liittyviä huolia

Puhu jollekulle, johon luotat

Jos alat huomata kehonkuva- tai syömisongelmia, ota yhteyttä perheenjäseneen, ystävään, opettajaan, kouluterkkariin tai johonkuhun muuhun luotettavaan henkilöön ja kerro hänelle, että käyt läpi vaikeaa aikaa ja haluat keskustella asiasta. Muista, ettei sinun tarvitse olla välittömissä vaikeuksissa tai näyttää tietynlaiselta hakeaksesi tukea. Voit jakaa heidän kanssaan etukäteen resursseja syömishäiriöistä, jotta he voivat valmistautua.

Ota aikaa itsellesi

Elämme niin suuren osan elämästämme verkossa, ettei ole ihme, että vertailemme helposti itseämme muihin. On tärkeää tunnistaa nämä tunteet ja pitää vähän taukoa, jos asiat alkavat tuntua ylivoimaisilta. Kokeile tehdä jotain, mikä parantaa oloasi ja lievittää stressiä, kuten liikkumista luonnossa, musiikin kuuntelua, tanssimista ja meditaatiota. Pidä tarvittaessa tauko nettimaailmasta, ja linjoilla ollessasi harkitse sellaisten ihmisten seuraamisen lopettamista, joiden seuraaminen ei enää vaikuta positiivisesti elämääsi tai paranemiseesi.

Huomioi, kuinka puhut itsellesi

On tavallista, että ajatukset omasta itsestä ja elämästä ovat jatkuvaa kommentointia omista tunteista ja kaikesta ympärillä olevasta. Joskus näistä ajatuksista voi tulla negatiivisia ja myrkyllisiä, mikä voi pahentaa oloa. Yritä siis ajatella itsestäsi ja elämästäsi ystävällisesti, kärsivällisesti ja välittävästi. Ajatusten omasta itsestä pitäisi olla samanlaisia kuin parhaasta ystävästä.

Ole rehellinen ja rohkea

Monille ensimmäinen askel toipumisessa on sen myöntäminen, että jokin on vialla ja että apu on tarpeen. Voi olla hämmentävää, pelottavaa ja vaikeaa hyväksyä, ettei jokin suju kuten pitää, mutta rohkein asia, jonka siinä tilanteessa voi tehdä, on tunnustaa ongelma ja uskoutua jollekulle luotettavalle. Ole siis rehellinen ja avoin tunteissasi. Tunteita ei ole syytä hävetä. Puhuminen jollekulle toiselle ihmiselle siitä, mitä käyt läpi, voi olla ensimmäinen askel polulla itsesi hyväksymiseen, vahvistumiseen ja toivoon. Jokainen on toipumisen arvoinen!

Löydä sisäinen voimasi ja positiiviset puolesi

Nykymaailmassa voi alkaa helposti uskoa, että ulkonäkö on kaikki kaikessa. Todellisuudessa olemme enemmän kuin kehomme. Se, miten ajattelet, käyttäydyt ja vaikutat maailmassa, on tärkeämpää kuin fyysinen ulkonäkösi. Muista myös, että kauneus tulee kaikenmuotoisissa ja -kokoisissa paketeissa. Vanhassa sanonnassa “kauneus on katsojan silmässä” on totuuden siemen, sillä kauneus tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Voi olla vaikeaa vastustaa yhteiskunnan asettamia epärealistisia kauneusstandardeja. Nykyinen ruokavalio- ja laihdutuskulttuuri on muodostunut joukosta laihuutta, ulkonäköä ja muotoa terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella ihannoivista uskomuksista, ja se on valitettavasti vallitseva ajattelumalli yhteiskunnassamme. Onkin tärkeää muistaa, että järjestelmä on rakennettu hyödyntämään epävarmuuttamme viljelemällä mieliimme ajatuksen siitä, että tärkeintä on ulkonäkö.

Yritä ajatella kaikkia niitä ominaisuuksiasi ja vahvuuksiasi sekä arvojasi, jotka eivät liity ulkonäköön. Näihin piirteisiin keskittyminen voi auttaa sinua näkemään kokonaiskuvan ja saada sinut tuntemaan olosi hyväksi itsestäsi ja saavutuksistasi. Voit esimerkiksi aloittaa jokaisen aamun sanomalla: “Olen kiitollinen sykkivästä sydämestäni, joka pitää minut elossa. Olen kiitollinen voimistani selviytyä vaikeista olosuhteista.” Ota tarvittaessa yhteyttä paikalliseen syömishäiriöiden tukiryhmään tai hakeudu ammattiavun piiriin.

Tunne omat herkät kohtasi ja suunnittele etukäteen

Syömishäiriökäyttäytyminen voi usein syntyä laukaisevien olosuhteiden seurauksena, kuten kokeisiin opiskelemisen, rutiinin muutosten, ruokaan liittyvien juhlien, perhejuhlien ja juhlapyhien aiheuttamasta stressistä. Syömishäiriö voi alkaa myös tietynlaisen sisällön kuluttamisesta. Ota selvää, mikä herättää epämiellyttäviä tai negatiivisia tunteita ulkonäöstäsi tai kehostasi. Tee luettelo mahdollisista tekijöistä ja mieti etukäteen, mistä saat tukea, kun alat tuntea olosi epävarmaksi. Voit pyytää jotakuta luotettavaa auttamaan sinua herkistävien juttujen määrittämisessä, jotta voit olla itsevarmempi ja pysyä niin sanotusti raiteilla vaikeinakin aikoina.

Onko normaalia ajatella jatkuvasti kehon muotoa ja painoa?

Kuinka usein ajattelet painoasi ja muotoasi, ja kuinka paljon se vaikuttaa elämääsi? Painon ja kehon muodon pohtiminen toisinaan on tavallista. Jos nämä ajatukset kuitenkin vievät paljon aikaasi ja saavat sinut tuntemaan olosi pakkomielteiseksi, järkyttyneeksi, huolestuneeksi tai stressaantuneeksi, saatat tarvita tukea. Paras juttu, minkä voit tehdä tässä tilanteessa, on olla yhteyksissä johonkuhun luotettavaan ja saada ansaitsemaasi apua. Et ole yksin, ja apua on saatavilla.

Ystävän tukeminen kehonkuvaan tai syömiseen liittyvissä huolissa

Jos sinulla on ystävä, joka kamppailee näiden huolenaiheiden kanssa, rohkaise häntä ottamaan yhteyttä paikalliseen syömishäiriöiden tukiryhmään tai hakemaan ammattiapua. Esitä hänelle avoimia kysymyksiä, kuten “miten voit tänään”, ja kuuntele hänen vastaustaan tuomitsematta tai keskeyttelemättä, vaikka et olisikaan samaa mieltä kaikista jutuista. On tärkeää, että vältät tekemästä tai sanomasta asioita, jotka voivat saada ystäväsi tuntemaan syyllisyyttä tai häpeää. Vältä olemasta liian kriittinen tai tarjoamasta yksinkertaisia ratkaisuja, kuten “kyllähän sinä voit syödä mitä vain”, koska syömishäiriöt liittyvät harvoin itse ruokaan ja voivat sen sijaan olla selviytymismekanismi syvemmälle emotionaaliselle ahdistukselle.

Ole rohkaiseva, kun ystäväsi näyttää väsyneen toipumispyrkimyksissään. Muistuta häntä kaikista toipumiseen liittyvistä myönteisistä asioista, kuten asioista, joista hän piti aiemmin ja joita hän voi tehdä taas kunhan tervehtyy. Kaikki ulkonäköön viittaavat kommentit on helppo ottaa negatiivisesti: esimerkiksi “näytit niin hyvältä” voi kehon kuvan häiriöstä tai syömishäiriöstä kärsivän korvaan kuulostaa kuin olisit sanonut “näytät lihavalta”. Vältä myrkyllistä ja hyödytöntä ulkonäköä, painoa tai ruokaa koskevaa puhetta vaihtamalla aiheitta positiivisempaan ja muistuta ystävääsi hänen edistymisestään ja voitoistaan, olivatpa ne kuinka pieniä tahansa.

Juttele ammattilaisen kanssa

Jos kamppailet syömishäiriön kanssa tai olet huolissasi ystäväsi tai perheenjäsenesi hyvinvoinnista, harkitse luotettavan aikuisen puoleen kääntymistä, yhteyden ottamista paikalliseen syömistukiryhmään tai ammattiavun hakemista.

Jos harkitset vahingoittavasi itseäsi tai jos syömishäiriösi aiheuttaa vakavia terveysongelmia (esimerkiksi pyörtymistä tai sydämentykytystä), suosittelemme ottamaan yhteyttä paikalliseen hätäkeskukseen.

Resurssit