Skip to main content
Verantwoord ontwikkelen

Introductie van het TikTok-aanbevelingssysteem

Hoe de TikTok Voor jou-feed werkt

Als je interactie hebt met TikTok-content, geef je ons daarmee een aantal signalen. Deze signalen helpen ons aanbevelingssysteem te begrijpen welk type content jij leuk vindt. We gebruiken deze signalen om een voorspellingsscore te maken bij verschillende video’s. Deze score is een schatting van hoe waarschijnlijk het is dat jij reageert op een bepaalde video. Video’s met de hoogste score worden vervolgens getoond in je Voor jou-feed. Hieronder zie je een snapshot van de factoren waarmee wij bepalen wat er te zien is in je feed.

Signalen van jou

Als jij TikTok gebruikt dan geef je met je gedrag signalen af, bijvoorbeeld door te kijken, delen of liken van video’s. Door te reageren op content op TikTok informeer je het systeem over de content die je relevant en nuttig zou kunnen vinden en help je jouw unieke Voor jou feed-ervaring vorm te geven.Zie de bijlage voor voorbeelden van de belangrijkste signalen die worden gebruikt voor het aanbevelingssysteem.

Voorspellingen

Het aanbevelingssysteem gebruikt de signalen die jij geeft om te voorspellen welke content jij waarschijnlijk leuk gaat vinden. Deze voorspellingen geven een schatting van de kans dat jij reageert op een bepaalde video, bijvoorbeeld de kans dat je deze leuk vindt, deelt, er commentaar op geeft, of overslaat. Door de voorspellende scores van deze interacties met elkaar te combineren, kunnen we voor elke video een totaalscore bepalen. Een hogere score betekent een grotere kans dat de video aansluit bij jouw voorkeuren.Zie de bijlage voor voorbeelden van belangrijke voorspellingen die worden gebruikt door het aanbevelingssysteem.

Ranking

Het rangschikkingsproces sorteert video’s op basis van hun voorspellingsscore, van hoog naar laag. Je Voor jou-feed is opgebouwd uit de video’s met de hoogste ranking. eze worden aan je aanbevolen, tenzij ze teveel lijken op video’s die je al gezien hebt.

Vergelijkbaarheidscontrole

Met contentvergelijkbaarheid meten we hoe op elkaar volgende video’s in je Voor jou-feed van elkaar verschillen. Als sommige video’s die een hoge ranking hebben gekregen van het systeem te veel op elkaar lijken, vervangen we ze door andere video’s, zodat de content in jouw feed gevarieerd blijft. Deze extra check verkleint de kans dat jij video’s te zien krijgt met steeds hetzelfde thema, en zorgt ervoor dat je andere typen content kunt ontdekken.

Bouwen aan veiligheid inhet aanbevelingssysteem

Communityrichtlijnen

Onze Communityrichtlijnen bevatten de regels waarmee we bepalen welk type content niet wordt toegestaan op ons platform. Ook wordt erin beschreven welke categorieën content niet in aanmerking komen voor aanbeveling in de Voor jou-feed. Deze is namelijk bedoeld voor een breed publiek, van tieners tot overgrootouders. Voor de naleving van onze Communityrichtlijnen gebruiken we een mix van machine learning-modellen en menselijke beoordelingen. Als er een video voorbijkomt die volgens jou de regels overtreedt, druk dan lang op de video en selecteer ‘Rapporteren’ vanuit het pop-upmenu. De video wordt dan verstuurd naar ons moderatieteam voor verdere controle.

Veiligheid voor tieners

Jouw veiligheid is onze topprioriteit. Tieners willen we dan ook een geschikte TikTok-ervaring bieden. We erkennen dat de meeste content die wordt gedeeld via TikTok meerwaarde heeft en zorgt voor een gevarieerde ervaring van onze gebruikers. Maar niet alle content is geschikt voor minderjarigen. Té volwassen content wordt beperkt zodat het nergens te vinden is binnen TikTok-account van jongeren tussen de 13-17 jaar, en alleen te bekijken is door volwassenen van 18 jaar en ouder. Aanvullend daarop is alle content die wordt gemaakt via een account van iemand die jonger is dan 16 jaar, ongeschikt voor aanbevelingen via de Voor jou-feed.

Veiligheid staat voorop bij aanbevelen van content

Het aanbevelingssysteem voorspelt dus welke content jij waarschijnlijk leuk vindt, maar de moderatieregels zijn ervoor bedoeld dat deze content ook voldoet aan onze Communityrichtlijnen. Het resultaat is een Voor jou-feed gericht op jouw persoonlijk interesse én veiligheid.

  • Ons moderatiesysteem verwijdert gewelddadige content en zorgt ervoor dat content die niet geschikt is voor een breder publiek, niet gebruikt kan worden voor aanbevelingen. Alleen de video’s die de moderatiecheck hebben doorstaan, worden opgenomen in de verzameling video’s die kunnen worden aanbevolen aan onze community via de Voor jou-feed.
  • Via de voorspellingsscores haalt het aanbevelingsysteem de video’s die jij waarschijnlijk leuk gaat vinden uit die grote verzameling goedgekeurde video’s.

Hoe je jouw Voor jou-feed kunt aanpassen

Naast de signalen die jij afgeeft door jouw interactie met content op TikTok, zijn er nog aanvullende tools die wij hebben gemaakt waarmee je nog beter kunt controleren welke content wordt aanbevolen aan jou.

  • Niet geïnteresseerd: Druk lang op een video in de Voor jou-feed, en selecteer ‘Niet geïnteresseerd’ in het pop-upmenu. Hierdoor weten wij dat jij niet geïnteresseerd bent in dit type content en zullen we de mate beperken waarin we dit type aanbevelen in je feed.
  • Filters voor videotrefwoorden: Je kunt trefwoorden toevoegen – zowel woorden als hashtags – waarmee je daaraan gekoppelde content kunt filteren uit je Voor jou-feed.
  • Voor jou-feed resetten: Als je nieuwe content wilt ontdekken, kun je jouw Voor jou-feed resetten. Hierdoor kun je hele nieuwe kanten van TikTok leren kennen.

Bijlage

Deze niet-uitputtende lijst biedt inzicht in de verscheidenheid aan signalen en interacties die het systeem gebruikt om gepersonaliseerde content aan je VJF te leveren. Deze signalen zijn de input voor ons systeem, zijn dynamisch en worden doorlopend bijgewerkt, waardoor we kunnen blijven aansluiten bij jouw veranderende interesses en zo een bloeiend ecosysteem kunnen maken. Wil je meer weten, ga dan naar ons Help Center waar je up-to-date informatie kunt vinden over hoe wij op TikTok content aanbevelen.TikTok personaliseert de Voor jou-feed via verschillende factoren, waaronder:

  • Jouw regio, waarmee aanbevelingen worden afgestemd op de lokale standaarden en culturele normen.
  • De taal die je hebt ingesteld op je apparaat.
  • Het besturingssysteem van je apparaat.
  • De video’s waarmee je recent interactie hebt gehad, zoals (af)kijken, delen, liken en overslaan.
  • Andere mensen die je volgt op TikTok.

  Het systeem voorspelt een reeks interacties, waaronder de kans op:

  • Liken, delen, reageren, of een video markeren als ’Niet geïnteresseerd’.
  • Volgen van de maker van de video of interactie hebben met het profiel.
  • Een video afkijken, overslaan of opslaan als favoriet.
  • Het bekijken van een video voor een bepaalde tijd.
  • Tikken op de soundtrack van de video.

  Aanvullend op de signalen die je afgeeft door te interacteren met content, nemen we verschillende signalen van de video mee in ons model, waaronder:

  • Het tijdstip waarop de video is gepost.
  • De regio van waaruit de video is gepost.
  • De taalinstelling van de maker van de video.
  • De soundtrack van de video.
  • De lengte van de video.
  • De hashtags gekoppeld aan de video.

Was dit nuttig?

thumps upJathumps downNee