Skip to main content
TikTok LogoTikTok Logo
Veiligheid en beschaving

Veiligheid en beschaving

Laatst bijgewerkt: maart 2023

Fysieke en psychologische veiligheid vormen de basis van het individuele welzijn, en beschaving is de sleutel tot een florerende community. Beschaafd zijn betekent niet dat mensen het altijd met elkaar eens moeten zijn. Het gaat erom ieders inherente waardigheid te erkennen en respectvol te zijn in acties, woorden en toon wanneer je met anderen omgaat.

Gewelddadig gedrag en criminele activiteiten

We willen mensen samenbrengen op een manier die niet tot fysieke conflicten leidt. We erkennen dat online content met betrekking tot geweld kan leiden tot leed in de echte wereld. We staan geen gewelddadige bedreigingen, aanzetten tot geweld of promotie van criminele activiteiten toe die mensen, dieren of eigendommen kunnen schaden. Als er sprake is van een specifieke, geloofwaardige en onmiddellijke dreiging aan mensenlevens of ernstig lichamelijk letsel, melden wij dit aan de bevoegde wetshandhavingsinstanties.

Voor meer informatie over hoe we omgaan met content die beelden van of verwijzingen naargeweld bevat, zie Schokkende en grafische content.

NIET toegestaan

  • Een persoon of een groep bedreigen of aangeven lichamelijk letsel te willen toebrengen
  • Het promoten van of aanzetten tot geweld, zoals een algemene oproep tot een aanval, anderen aanmoedigen om aan te vallen en mensen aanbevelen wapens mee te nemen naar een locatie om anderen te intimideren
  • Het promoten van elke vorm van diefstal of de criminele vernietiging van eigendom of de natuurlijke omgeving
  • Instructies geven voor het plegen van criminele activiteiten die mensen, dieren of eigendommen kunnen schaden

Toegestaan

  • Dreigen met geweld in volledig fictieve settings (zolang er geen relevantie of verwijzing naar de echte wereld is)

Haatzaaiende taal en hatelijk gedrag

TikTok wordt verrijkt door de verschillende achtergronden van onze communityleden. Onze verschillen moeten worden gerespecteerd en niet de oorzaak zijn van verdeeldheid. We staan geen hatelijk gedrag, haatzaaiende taal of promotie van haatdragende ideologieën toe. Dit omvat content die een persoon of groep aanvalt vanwege beschermde eigenschappen, waaronder:

  • Kaste
  • Etniciteit
  • Nationale afkomst
  • Ras
  • Religie
  • Stam
  • Immigratiestatus
  • Gender
  • Genderidentiteit
  • Geslacht
  • Seksuele geaardheid
  • Handicap
  • Ernstige ziekte

Haatdragende ideologieën zijn geloofssystemen die mensen uitsluiten, onderdrukken of anderszins discrimineren op basis van hun beschermde eigenschappen, zoals rassensuperioriteit, vrouwenhaat, anti-LGBTQIA+ en antisemitisme.

Beschermde eigenschappen zijn persoonlijke kenmerken waarmee we worden geboren, die onveranderlijk zijn of die we niet kunnen veranderen zonder ernstige psychologisch leed en die kunnen leiden tot onevenredige stigmatisering. Daarnaast hebben we ook bepaalde beschermingsmaatregelen in verband met leeftijd en kunnen we andere beschermde kenmerken in acht nemen wanneer we over aanvullende context beschikken, zoals specifieke regionale informatie die ons door een lokale niet-gouvernementele organisatie (NGO) is verstrekt. Bovenstaande kenmerken zijn gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en internationale verdragen.

NIET toegestaan

  • Het promoten van geweld, uitsluiting, segregatie, discriminatie en ander leed op basis van een beschermde eigenschap
  • Het promoten van een haatdragende ideologie of het claimen van superioriteit over een groep mensen op basis van beschermde eigenschappen
  • Iemand vernederen op basis van zijn beschermde eigenschappen door te zeggen of te suggereren dat hij lichamelijk, geestelijk of moreel inferieur is of hem vernederende termen noemen, zoals misdadigers, dieren en levenloze voorwerpen
  • Een hatelijk scheldwoord gebruiken dat verband houdt met een beschermde eigenschap
  • Het ontkennen van goed gedocumenteerde historische gebeurtenissen die groepen hebben geschaad op basis van een beschermde eigenschap, zoals ontkenning van de Holocaust of de genocide op de Tutsi’s in Rwanda
  • Het promoten van of reclame maken voor conversietherapie of gerelateerde programma’s die proberen iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit te veranderen
  • Mensen die transgender zijn of non-binair opzettelijk tot doelwit maken door naar hen te verwijzen met hun vroegere naam of gender in plaats van met hun huidige naam of uitgesproken gender (deadnaming of misgendering)
  • Het faciliteren van de handel in artikelen die haatzaaiende taal of haatdragende ideologieën propageren, zoals boeken en kleding met haatdragende logo’s

Toegestaan

  • Zelfreferentiële scheldwoorden gebruikt door een lid van een groep met die bepaalde beschermde eigenschap
  • Educatieve en documentaire content die het bewustzijn omtrent haatzaaien vergroot

Gewelddadige en haatdragende organisaties en personen

We willen dat onze contentmakers delen wat hen inspireert, maar er is geen plaats op ons platform voor degenen die zich toeleggen op het verspreiden van overtuigingen of propaganda die geweld of haat aanmoedigen. Gewelddadige en haatdragende organisaties of personen zijn niet toegestaan op ons platform. Tot deze actoren behoren gewelddadige extremisten, gewelddadige criminele organisaties, gewelddadige politieke organisaties, haatdragende organisaties en individuele plegers van massaal geweld. Als we merken dat een dergelijke actor zich op ons platform bevindt, zullen we een grondig onderzoek uitvoeren – inclusief gedrag buiten ons platform – wat kan resulteren in een accountblokkering.

Vaak worden de ideeën van deze actoren door anderen versterkt. We staan niet toe dat iemand gewelddadige of haatdragende actoren promoot of wezenlijk steunt. Bij content die neutraal lijkt, zoals een verwijzing naar een citaat van een haatdragende organisatie, moet duidelijk worden gemaakt dat het niet de bedoeling is deze organisatie te promoten.We staan in beperkte mate toe dat mensen gewelddadige politieke organisaties bespreken, maar alleen als: (1) hun doelen als legitiem worden erkend in internationale wettelijke kaders, (2) zij niet primair gericht zijn op burgers en (3) de content geen melding maakt van geweld.

Gewelddadige extremisten zijn niet-statelijke groeperingen, met inbegrip van die welke door de Verenigde Naties zijn aangewezen (in het Engels), die dreigen met of gebruik maken van geweld tegen burgers om politieke, religieuze, etnische of ideologische redenen.

Criminele organisaties zijn transnationale, nationale of lokale groepen die ernstige misdrijven plegen, zoals geweld, mensen-, wapen- en drugshandel, ontvoering, financiële misdrijven en cybercriminaliteit.

Gewelddadige politieke organisaties zijn niet-statelijke groepen die gewelddadigheden plegen die hoofdzakelijk gericht zijn tegen niet-burgers en die legitiem handelen op grond van een recht op zelfbeschikking volgens het internationaal recht, zoals het Handvest van de Verenigde Naties, een resolutie van de Verenigde Naties, het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR) en het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Haatdragende organisaties zijn groeperingen die zich richten op mensen op basis van beschermde eigenschappen,waaronder het aanzetten tot haat, het ontmenselijken van personen of groepen en het promoten van haatdragende ideologieën.

NIET toegestaan

  • Accounts beheerd door organisaties of individuen die geweld of haatdragende ideologieën promoten op of buiten het platform
  • Het promoten of wezenlijk steunen van een gewelddadige of haatdragende organisatie, met inbegrip van lofprijzingen of vieringen, of het leveren van goederen of diensten
  • Het promoten of wezenlijk steunen van geweld door een gewelddadige politieke organisatie
  • Het promoten of wezenlijk steunen van personen die zich schuldig maken aan massaal geweld of die haatdragende ideologieën propageren

Toegestaan

  • Het bespreken van een gewelddadige politieke organisatie (zolang er geen sprake is van geweld)
  • Educatieve en documentaire content die mensen bewust maakt van de schade die wordt veroorzaakt door gewelddadige en haatdragende actoren

Uitbuiting en misbruik van jongeren

TikTok is een plaats om te verkennen en te leren. Het heeft onze prioriteit om jongeren in staat te stellen dit veilig te doen tijdens hun unieke ontwikkelingsfase. We staan geen uitbuiting en misbruik van jongeren toe, met inbegrip van materiaal van seksueel misbruik van kinderen (CSAM), naaktheid, grooming, sextortion, seksuele verzoeken en voorstellen, pedofilie en fysiek of psychologisch misbruik van jongeren. Dit omvat content die echt, fictief of digitaal gecreëerd is en in beelden of objecten getoond wordt.

Ter ondersteuning van ieders TikTok-ervaring maken we gebruik van een ‘opt-in’-scherm voor content over slachtoffers die hun eigen ervaringen met seksuele uitbuiting of misbruik van jongeren bespreken.

We melden incidenten van seksuele uitbuiting en misbruik van jongeren aan het National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC (in het Engels)). We brengen ook verslag uit aan de bevoegde wetshandhavingsinstanties wanneer er sprake is van een specifieke, geloofwaardige en onmiddellijke dreiging van het leven van een jongere of van ernstig lichamelijk letsel.

Als je zelf of iemand die je kent te maken heeft gehad met seksuele uitbuiting van jongeren, is er hulp beschikbaar. Neem contact op met een regionale hulplijn of dienstverlener. Als je in direct gevaar bent, neem dan contact op met de plaatselijke hulpdiensten. Als je seksuele gevoelens hebt (gehad) voor een jongere, raadpleeg dan onze ondersteuning en hulpbronnen.

Materiaal van seksueel misbruik van kinderen (Child Sexual Abuse Material of CSAM in het Engels) verwijst naar elk geseksualiseerd materiaal van een jongere dat door iemand wordt gedeeld of gemaakt, met inbegrip van zelf gemaakt CSAM (in het Engels). Dit omvat impliciete of duidelijk zichtbare seksuele activiteiten en seksueel misbruik van jongeren, alsmede de seksualisering of fetisjisering van hun lichaam of lichaamsdelen.

Grooming is wanneer een volwassene bevriend raakt met een jongere of op een andere manier een vertrouwensrelatie opbouwt met een jongere met het oog op seksuele uitbuiting of misbruik.

Sextortion is een bedreiging om zonder toestemming naaktbeelden, intieme of seksueel expliciete content te delen, meestal om geld, seksuele handelingen of meer naaktbeelden, intieme of seksueel expliciete content te krijgen.

NIET toegestaan

  • Materiaal van seksueel misbruik van kinderen (CSAM) en naaktheid van jongeren
  • Het promoten van seksuele uitbuiting, seksueel misbruik en seksueel fetisjisme van jongeren
  • Grooming-gedrag en sextortion
  • Seksuele benadering, waaronder het vragen aan een jongere om een seksuele handeling te verrichten, buiten het platform te treden of seksueel expliciete beelden te delen (zelfs als een andere jongere daartoe uitnodigt)
  • Het promoten van pedofilie, zoals het ondersteunen van elke vorm van seksueel contact, het uiten van gevoelens voor of het goedkeuren van seksuele relaties tussen een volwassene en een jongere
  • Het normaliseren van pedofilie, zoals het maken van grappen over pedofilie
  • Het tonen of promoten van fysiek misbruik, verwaarlozing, het in gevaar brengen van en psychologisch misbruik van jonge mensen
  • Het objectiveren of seksualiseren van een jongere via beelden of in-app interactiefuncties, zoals het maken van een duet of aanhechten met de content van een jongere waarbij seksuele handelingen worden nagebootst
  • Het opnieuw tot slachtoffer maken van jongeren die uitbuiting en misbruik hebben meegemaakt, onder meer door het opnieuw delen of naspelen door derden
  • Handel in jongeren, promoten of faciliteren van kinderhuwelijken en rekruteren van kindsoldaten (meer informatie over Menselijke uitbuiting)

Toegestaan

  • Slachtoffers die hun eigen ervaringen met uitbuiting en misbruik van jongeren bespreken
  • Educatieve en documentaire content over de schadelijke gevolgen van uitbuiting en misbruik van jongeren (zolang deze content niet wordt getoond)

Seksuele uitbuiting en gendergerelateerd geweld

We willen een ruimte bieden die gendergelijkheid omarmt, gezonde relaties ondersteunt en de persoonlijke privacy respecteert. Ondermijning van deze waarden kan een trauma veroorzaken en leiden tot lichamelijk en psychisch leed. We staan geen seksuele uitbuiting of gendergerelateerd geweld toe, waaronder niet-consensuele seksuele handelingen, op beelden gebaseerd seksueel misbruik, sextortion, fysiek misbruik en seksuele intimidatie.

Als je zelf of iemand die je kent te maken heeft gehad met seksuele uitbuiting, is er hulp beschikbaar. Neem contact op met een regionale hulplijn of dienstverlener. Als je in direct gevaar bent, neem dan contact op met de plaatselijke hulpdiensten. Als je denkt dat je een privacyschending op ons platform hebt meegemaakt, kun je dat melden (in het Engels).

Niet-consensuele seksuele handelingen verwijzen naar elk seksueel contact dat plaatsvindt zonder de toestemming van iedereen die bij de activiteit betrokken is.

Op beelden gebaseerd seksueel misbruik is het creëren, vervaardigen of verspreiden van naaktbeelden, gedeeltelijk naakt, of seksueel expliciete content zonder de toestemming van de persoon in de content, met als doel diens lichaam te seksualiseren of op een seksuele manier af te beelden.

Sextortion is een bedreiging om zonder toestemming naaktbeelden, intieme of seksueel expliciete content te delen, meestal om geld, seksuele handelingen of meer naaktbeelden, intieme of seksueel expliciete content te krijgen.

Seksuele intimidatie is ongewenste seksuele communicatie en ongewenst seksueel gedrag gericht op een persoon.

NIET toegestaan

  • Niet-consensuele seksuele handelingen die echt of fictief zijn, waaronder verkrachting, molestatie en niet-consensuele aanrakingen
  • Op beelden gebaseerd seksueel misbruik en sextortion
  • Fysiek misbruik tussen familieleden of intieme partners (huiselijk geweld)
  • Het bewerken van de content of afbeelding van een andere persoon om deze te seksualiseren of om de indruk te wekken dat deze persoon betrokken is bij seksuele activiteiten
  • Het doen van ongewenste uitspraken over het aangaan van seksuele handelingen met een bepaalde persoon
  • Het uiten van vernederende of vulgaire uitspraken over iemands intieme lichaamsdelen, waaronder genitaliën, billen en borsten
  • Het delen (of dreigen te delen) van details over of het te schande maken van iemands seksleven, waaronder seksuele geschiedenis, namen van eerdere seksuele partners en seksuele geaardheid

Toegestaan

  • Slachtoffers die hun eigen ervaringen met seksuele uitbuiting en gendergerelateerd geweld delen
  • Educatieve en documentaire content over de schadelijke gevolgen van seksuele uitbuiting en gendergerelateerd geweld

Menselijke uitbuiting

We willen de menselijke waardigheid respecteren en ervoor zorgen dat ons platform niet wordt gebruikt om misbruik te maken van kwetsbare mensen. We staan geen menselijke uitbuiting toe, met inbegrip van mensenhandel en -smokkel. Omdat we begrijpen hoe belangrijk het is dat slachtoffers van menselijke uitbuiting hun verhaal kunnen delen en dat migranten en vluchtelingen hun reis kunnen documenteren, bieden we daar ruimte voor.

Mensenhandel houdt in dat er winst wordt gemaakt door anderen uit te buiten door middel van fraude, geweld of dwang. Het wordt beschouwd als een vorm van moderne slavernij en kan bestaan uit seks-, arbeids-, jongeren- of orgaanhandel, gedwongen huwelijken, gedwongen bedelarij en het rekruteren van jonge soldaten.

Mensensmokkel houdt in dat er winst wordt gemaakt door iemand te helpen een ander land illegaal binnen te komen. Dit kan gaan om het verstrekken van vervoer, advies, identiteitsfraude en fraude met reisdocumenten.

NIET toegestaan

  • Het faciliteren of promoten van mensenhandel en mensensmokkel
  • Steun vragen om illegaal een ander land binnengesmokkeld te worden

Toegestaan

  • Hulp vragen om een land te verlaten, specifiek om te ontsnappen aan geweld, marteling of andere schendingen van de mensenrechten
  • Het uitdrukken van een wens om naar een ander land te migreren of het tonen van de reis van een migrant (zolang het niet expliciet de betrokkenheid van smokkelaars bij hun reis toont)
  • Slachtoffers die hun eigen ervaringen met menselijke uitbuiting delen
  • Educatieve en documentaire content over de schadelijke gevolgen van menselijke uitbuiting

Intimidatie en pesten

We verwelkomen de respectvolle uiting van verschillende standpunten, maar geen toxiciteit of trollen. We willen ervoor zorgen dat iedereen zijn stem kan laten horen zonder de angst om vernederd of gepest te worden. We staan geen taal of gedrag toe waarmee iemand wordt lastiggevallen, vernederd, bedreigd of gedoxt. Dit omvat ook het reageren op dergelijke handelingen met vergeldingspesterijen (met uitzondering van niet-intimiderende tegenspraak).

We staan sommige kritische opmerkingen over publieke figuren toe, in de wetenschap dat zij zich in een positie van publieke aandacht bevinden en manieren hebben om negatieve uitingen tegen te gaan, en dat de kritiek in het algemeen belang kan zijn om te bekijken. We verwijderen echter nog steeds content die in strijd is met ander beleid (zoals bedreigingen, haatzaaien en seksuele uitbuiting), evenals ernstige vormen van intimidatie (zoals doxing en het uiten van de wens dat iemand ernstig lichamelijk letsel oploopt).

Als jij of iemand die je kent gepest wordt, is er hulp beschikbaar. We bieden ondersteuningsmiddelen die kunnen helpen schadelijke interacties te beperken, waaronder het beperken van opties voor reacties, duets, aanhechten en directe berichten.

Doxing houdt in dat persoonlijke informatie over iemand met kwade bedoelingen online wordt gezet. We erkennen dat intentie subjectief kan zijn, dus gebruiken we objectieve indicatoren om ons te helpen die intentie te begrijpen, zoals bijschriften en hashtags.

Publieke figuren zijn volwassenen (18 jaar en ouder) met een belangrijke publieke rol, zoals een overheidsfunctionaris, politicus, zakelijk leider of beroemdheid. Personen onder de 18 jaar worden door ons niet geïdentificeerd als publieke figuren.

NIET toegestaan

  • Iemand vernederen of afkeer tonen op basis van zijn persoonlijke kenmerken of omstandigheden, zoals zijn uiterlijk, intellect, persoonlijkheidskenmerken en hygiëne
  • Het tonen van iemand die fysiek gepest wordt door een andere persoon of groep
  • Het vernederen van slachtoffers van gewelddadige tragedies, zoals beweren dat zij het verdienden te sterven of dat overlevenden liegen over de gebeurtenis
  • De wens uitspreken dat iemand sterft, een ernstige ziekte krijgt of andere ernstige lichamelijke letsels oploopt
  • Iemand vernederen met vulgaire of obscene taal
  • Anderen bedreigen of aanmoedigen om te doxen, accountinformatie te delen, te chanteren of iemands account te hacken
  • Het promoten van gecoördineerde intimidatie van een persoon of het uitlokken van conflicten tussen mensen, zoals het oproepen van anderen om een stortvloed aan reacties met beledigende taal te plaatsen

Toegestaan

  • Kritiek op de content of acties van een persoon (zolang het geen kritiek is op hun kenmerken)
  • Reacties op of veroordeling van aanvallen of andere tegenspraak (zolang het niet gaat om vergeldingsintimidatie)
  • Kritische opmerkingen over publieke figuren (zolang ze geen ernstige vormen van intimidatie vormen of andere beleidslijnen schenden)
  • Educatieve en documentaire content die het bewustzijn over de schadelijke gevolgen van intimidatie en pesten vergroot

Volgende artikel

Geestelijke gezondheid en gedragsgezondheid

Volgende lezen