Skip to main content
Emne

Digital trivsel

TikTok jobber for å støtte trivselen til alle i fellesskapet vårt. Mens teknologien fortsetter å komplementere dagliglivene våre, ønsker vi å sikre at nettbruken din er en positiv opplevelse. Vi gir deg verktøy og ressurser for å hjelpe deg på veien til digital trivsel, slik at du kan finne en balanse som føles riktig for deg. Nedenfor kan du lese om noen av funksjonene våre og ekspertressursene vi tilbyr i appen, som brukere, foreldre og omsorgspersoner kan bruke.

Digital trivsel

Trivselen din, både online og offline, er viktig for oss. Vi ønsker at du skal føle deg bra og i kontroll over opplevelsen din på TikTok, samt finne en balanse med teknologien som føles riktig for deg.

Trivselsfunksjoner

Med verktøyene våre for digital trivsel kan du få en bedre forståelse og kontroll over hvor mye tid du bruker på TikTok, samt begrense innhold som kanskje ikke egner seg for alle målgrupper. Disse innstillingene kan variere fra region og appversjon.

Daglig skjermtid er en funksjon som du kan bruke til å bestemme hvor mye tid du skal bruke på TikTok hver dag. Finn ut mer

Skjermtid-instrumentbord er en funksjon som er enkel å bruke, og som gir deg innsyn i hvordan og når du bruker TikTok. Du kan også benytte deg av «Oppdateringer om ukentlig skjermtid» for å få oversikten rett i innboksen. Slik kan du ta mer målrettede avgjørelser om bruken din, og være mer fokusert mens du gjør det. Finn ut mer

Pauser fra skjermtid er en funksjon som ber deg ta en pause etter en viss mengde skjermtid uten stopp, som du selv velger. Finn ut mer

Begrenset modus er en mulighet som begrenser synligheten av innhold som kanskje ikke er egnet for alle målgrupper. Den kan slås på og av i kontoinnstillingene. Begrenset modus er også en av funksjonene som en forelder kan kontrollere direkte når Familiekontroll er slått på. Finn ut mer


Tips for å reflektere over skjermtid

Tenke over min digitale trivsel med venner og kjære

Uavhengig av om du er en ung person som begynner å lære hvordan du skal styre skjermtiden din, eller en familie som vil forbedre hvordan dere tilbringer tid sammen på nett, så har vi alle bruk for måter for å finne balansen i vår reise mot digital trivsel.

I samarbeid med eksperter fra Internet Matters har laget sju spørsmål for å hjelpe dere å skape og reflektere over sunne og balanserte digitale vaner.

  • Hva ønsker jeg å få ut av tiden på nett?
    Vil du holde kontakten med venner? Slappe av? Underholdes? Ved å tenke på hva du håper å få ut av noe før du begynner, blir det enklere å tenke over hva som påvirker atferden din og om opplevelsen ble som du håpet.
  • Har jeg andre ting jeg burde gjøre?
    Hva burde jeg prioritere? Hva er den beste rekkefølgen å gjøre ting på? Vi trenger alle balanse mellom det vi ønsker å gjøre og det vi må gjøre – noen ganger er vi så heldige at det er det samme! Denne hurtigsjekken før vi starter en aktivitet kan bidra til å sikre at en annen del av dagen ikke påvirkes negativt.
  • Vil denne aktiviteten forbedre resten av dagen min?
    Kan du prøve en oppskrift du så på nett for middagen du skal lage for venner senere? Kan du lage innhold basert på ferdighetene, erfaringene eller interessene dine? Ville en venn eller et familiemedlem vært interessert i å ta del i det du gjør? Ved å tenke på hvordan alt du skal gjøre i løpet av dagen passer sammen, gjør vi det beste ut av situasjonen.
  • Hvordan føler jeg meg – i begynnelsen, underveis og i slutten?
    Har følelsene mine endret seg? Føler jeg meg bedre eller verre? Føler jeg meg som forventet? Hva påvirker hvordan jeg følte meg? Bruk litt tid på å tenke på hvordan du føler deg før, underveis og etter en aktivitet. Dette er en god vane som kan hjelpe deg å bli oppmerksom på hvordan det påvirker trivselen din, både positivt og negativt.
  • Hvordan brukte jeg tiden min?
    Lærte du noe nytt? Så du en video som noen andre hadde laget? Laget du noe selv? Når vi tenker på hva vi har gjort, og ikke bare hvor lenge vi gjorde det, kan vi bedre forstå motivasjonen vår og bli mer bevisst på handlingene våre i fremtiden.
  • Gjorde jeg det jeg skulle?
    Hadde du en plan og holdt deg til den? Hvis du ikke hadde noen plan, hvordan gikk det? Forventet du å gjøre det du gjorde? Hva styrte handlingene dine? Slik refleksjon kan hjelpe oss å forstå atferden vår og hva som kan påvirke oss.
  • Kunne opplevelsen min vært bedre?
    Hva gikk bra? Hva gikk ikke så bra? Hvorfor? Tenk på hva som kan gjøres annerledes neste gang, eller hva som ga deg mest glede i en aktivitet. Dette kan bidra til å gjøre neste opplevelse bedre!

Hvor kan jeg finne mer hjelp?

Det kan være vanskelig å vite hvordan man finjusterer de digitale vanene – spesielt for foreldre og omsorgspersoner som selv kan være på en reise mot digital trivsel. Her er noen ressurser fra Internet Matters som kan hjelpe deg å utvikle en følelse av digital trivsel:


Mediakompetanse

TikTok er et sted der folk kan lære mer om verden rundt seg. For å hjelpe folk å utforske TikTok i sikkert, samarbeider vi med National Association for Media Literacy Education (NAMLE) for å skape en serie med sikkerhetsvideoer kalt «Hold deg informert». Serien viser fellesskapet hvordan vi kan sikre at TikTok forblir et sted der autentisk innhold får blomstre, gi råd til hvordan man evaluerer innhold på nett, og bruke de ferdighetene og TikToks appfunksjoner til å beskytte mot utilsiktet spredning av feilinformasjon.

Mediakompetanse er en viktig byggesten for en informert nettopplevelse. Mediakompetanse er evnen til å bruke, analysere, evaluere, skape og handle med alle kommunikasjonsformer. Finn ut mer

«Vær kildekritisk» – be folk finne ut hvem som har lagd innholdet de ser.

«Still spørsmål ved grafikk» – Utfordrer TikTok-fellesskapet til å analysere de visuelle bildene de ser.

«Utfordre fordommene dine» – Minner folk på å vurdere hvordan deres egne opplevelser påvirker det de tror.

«Når skal man dele eller når skal man rapportere» – Oppfordrer TikTok-fellesskapet til å reflektere over om innholdet de vil dele burde deles.

«Fakta eller mening» – Hjelper folk å avgjøre om utsagn uttrykker sannhet eller mening.

«Ikke interessert» – Viser folk at de kan kontrollere hva de ser.