Skip to main content
Emne

Digital balance

Hos TikTok arbejder vi på at styrke velfærden for alle i vores samfund. Efterhånden som teknologien fortsætter med at komplementere vores dagligdag, vil vi gerne være med til at sikre, at dit online engagement er en positiv oplevelse. Vi føler os forpligtet til at give dig værktøjer og ressourcer til at hjælpe dig på vej på din digitale trivselsrejse, så du kan finde en balance, der føles rigtig for dig. Nedenfor kan du lære om nogle af vores funktioner og de ekspertressourcer, vi leverer i appen, som brugere, forældre og omsorgspersoner kan bruge.

Digital balance

Dit velbefindende, både online og offline, er vigtigt for os. Vi ønsker, at du skal have positive følelser og fuld kontrol over din oplevelse på TikTok, og finde en balance med teknologien, der føles rigtig for dig.

Velvære-funktioner

Vores digitale velvære-værktøjer hjælper dig med at få mere forståelse og kontrol over, hvor meget tid du bruger på TikTok, og begrænse indhold, der måske ikke er passende for alle målgrupper. Disse indstillinger kan variere afhængigt af din region og version af appen.

Daglig skærmtid er en funktion, der giver dig mulighed for at bestemme, hvor meget tid du vil bruge på TikTok hver dag. Få mere at vide

Dashboard for skærmtid er en funktion, der er nem at få adgang til, og som giver dig overblik over, hvordan og hvornår du bruger TikTok. Du kan også tilmelde dig ‘Opdateringer om ugentlig skærmtid’ for at få disse indsigter leveret direkte til din indbakke. På denne måde kan du træffe mere bevidste beslutninger om din brug og være mere fokuseret, når du bruger det. Få mere at vide

Skærmtidspause er en funktion, som vil bede dig om at tage en pause efter en vis mængde uafbrudt skærmtid, som du kan indstille. Få mere at vide

Begrænset tilstand er en indstilling, der begrænser visningen af indhold, der måske ikke er passende for alle målgrupper. Den kan slås til eller fra via dine kontoindstillinger. Begrænset tilstand er også en af de funktioner, som en forælder kan kontrollere direkte, når Familieparring er slået til. Få mere at vide


Tips til at reflektere over skærmtid

Refleksion over mit digitale velbefindende med mine venner og familie

Uanset om du er en ung person, der netop er begyndt at lære at styre din skærmtid, eller I er en familie, der ønsker at forbedre tilgangen til tid brugt online sammen, kan vi alle finde måder at skabe balance i vores digitale velvære.

Her er 7 spørgsmål, som vi har fundet på sammen med eksperter fra Internet Matters, der kan støtte jer, når I reflekterer over og skaber sunde og afbalancerede digitale vaner sammen.

  • Hvad vil jeg gerne have ud af denne tid online?
    Vil du gerne i kontakt med venner? Slappe af? Underholdes? Ved at tænke over, hvad du håber at få ud af noget, før du går i gang, bliver det lettere at reflektere over, hvad der påvirker din adfærd, og om oplevelsen gav det resultat, som du håbede på.
  • Er der andre ting, jeg bør gøre?
    Hvad skal jeg prioritere? Hvad er den bedste rækkefølge at gøre tingene i? Vi har alle brug for at balancere det, vi gerne vil gøre, med det, vi skal gøre – nogle gange er vi heldige, og de to ting er det samme! Dette hurtige tjek, før du starter en aktivitet, kan hjælpe med at sikre, at det ikke påvirker en anden del af din dag negativt.
  • Vil denne aktivitet forbedre resten af min dag?
    Kan du prøve en opskrift, du så online, til en middag, som du tilbereder til dine venner senere? Kunne du skabe indhold baseret på dine færdigheder, erfaringer eller interesser? Ville en ven eller et familiemedlem være interesseret i at blive involveret i det, du laver? Ved at tænke på, hvordan alt i vores dag kan passe sammen, får vi det bedste ud af det, vi gør.
  • Hvordan har jeg det – i starten, under og bagefter?
    Har mine følelser ændret sig? Har jeg det bedre eller dårligere? Føler jeg det, som jeg forventede? Hvad var det, der gav mig disse følelser? Det er god vane at tage et øjeblik til at overveje, hvordan du har det før, under og efter en aktivitet og det kan hjælpe dig med at være opmærksom på, hvordan det påvirker dit velvære, både positivt og negativt.
  • Hvordan brugte jeg min tid?
    Lærte du noget nyt? Så du en video, som en anden har lavet? Har du selv skabt noget? Ved at tænke på, hvad vi gjorde, og ikke kun hvor længe vi gjorde noget, kan vi bedre forstå vores motivation og være mere bevidste om vores handlinger i fremtiden.
  • Gjorde jeg det, jeg havde tænkt mig?
    Havde du en plan, og holdt du dig til den? Havde du ingen plan, og hvor førte det dig hen? Forventede du at gøre det, som du gjorde? Hvad styrede dine handlinger? Ved at reflektere på denne måde kan vi bedre forstå vores adfærd, og hvad der kan påvirke os.
  • Kunne min oplevelse have været bedre?
    Hvad gik godt? Hvad gik ikke så godt? Hvorfor? Når du tænke på, hvad der kunne gøres anderledes næste gang, eller hvad der gav dig mest glæde ved en aktivitet, kan du udforme din næste oplevelse, så den bliver endnu bedre!

Hvor kan jeg finde yderligere rådgivning?

Det kan være udfordrende at finde ud af, hvordan du kan finjustere dine digitale vaner – især for forældre og pårørende, som måske selv arbejder på at forbedre deres digitale velvære. Her er nogle ressourcer fra Internet Matters, som kan være nyttige, når du udvikler din følelse af digitalt velvære:


Mediekendskab

TikTok er et sted, hvor folk kan lære mere om verden omkring dem. For at hjælpe folk med at udforske TikTok sikkert har vi indgået partnerskab med National Association for Media Literacy Education (NAMLE) for at skabe en serie af sikkerhedsvideoer kaldet “Be Informed”, som viser vores fællesskab, hvordan man kan hjælpe med at bevare TikTok som et sted, hvor autentisk indhold kan trives, samt give råd om, hvordan man evaluerer indhold online, og bruger disse færdigheder og TikToks funktioner i appen til at hjælpe med at beskytte mod utilsigtet spredning af vildledende information.

Mediekendskab er en vigtig byggesten for en informeret onlineoplevelse. At have mediekendskab betyder, at man har evnen til at tilgå, analysere, evaluere, skabe og handle ved hjælp af alle former for kommunikation. Få mere at vide

Sæt spørgsmålstegn ved kilden” beder folk om at finde ud af, hvem der er forfatter til det indhold, de ser.”

Sæt spørgsmålstegn ved grafikken” udfordrer TikTok-fællesskabet til at analysere de visuelle billeder, de støder på.”

Sæt spørgsmålstegn ved dine fordomme” minder folk om at overveje, hvordan deres egne erfaringer påvirker deres holdninger.”

Hvad skal deles, og hvad skal anmeldes” opfordrer TikTok-fællesskabet til at reflektere over, om det indhold, de ønsker at dele, virkelig bør deles.”

Faktum eller mening” hjælper folk med at afgøre, om udsagn udtrykker sandheder eller overbevisninger.”

Ikke interesseret” viser folk, at de kan kontrollere, hvad de ser.