Skip to main content
Subiect

Bunăstare digitală

TikTok depune eforturi pentru a sprijini bunăstarea tuturor celor din comunitatea noastră. Pe măsură ce tehnologia continuă să ne completeze viața de zi cu zi, dorim să ne asigurăm că implicarea ta online este o experiență pozitivă. Ne angajăm să îți oferim instrumente și resurse pentru a te ajuta în călătoria ta spre bunăstarea digitală, astfel încât să găsești un echilibru care să ți se potrivească. Mai jos poți afla mai multe despre anumite funcții și despre resursele de specialitate pe care le oferim în aplicație și pe care le pot folosi utilizatorii, părinții și îngrijitorii.

Bunăstare digitală

Bunăstarea ta, atât online, cât și offline, este importantă pentru noi. Vrem să te simți pozitiv și să ai controlul asupra experienței tale pe TikTok și să găsești un echilibru în ceea ce privește tehnologia potrivită pentru tine.

Funcții pentru bunăstare

Instrumentele noastre de bunăstare digitală te ajută să înțelegi și să controlezi mai bine cât timp petreci pe TikTok și să limitezi conținutul care ar putea să nu fie adecvat pentru toate categoriile de public. Aceste setări pot varia în funcție de regiunea ta și de versiunea aplicației.

Timpul petrecut zilnic în fața ecranului este o funcție care îți permite să decizi cât timp vrei să petreci pe TikTok în fiecare zi. Află mai multe

Tabloul de bord al timpului petrecut în fața ecranului este o funcție ușor de accesat, care îți oferă vizibilitate în ceea ce privește modul și momentul în care folosești TikTok. De asemenea, poți opta pentru „Actualizări săptămânale privind timpul petrecut în fața ecranului” pentru ca aceste informații să îți fie livrate direct în secțiunea de mesaje primite. Astfel, poți lua decizii mai intenționate în ceea ce privește utilizarea și poți fi mai concentrat atunci când o folosești. Află mai multe

Pauza de la timpul petrecut în fața ecranului este o funcție care îți va cere să faci o pauză după o anumită perioadă de timp neîntrerupt petrecut pe ecran, pe care o poți seta. Află mai multe

Modul restricționat este o opțiune care limitează apariția conținutului care ar putea să nu fie adecvat pentru toate categoriile de public. Acesta poate fi activat sau dezactivat prin intermediul setărilor contului tău. Modul restricționat este, de asemenea, una dintre funcțiile pe care un părinte le poate controla direct atunci când funcția de Control parental este activată. Află mai multe


Sfaturi pentru a reflecta asupra timpului petrecut în fața ecranului

Reflectare asupra bunăstării digitale alături de prieteni și cei dragi

Fie că este vorba de un tânăr care începe să învețe cum să își gestioneze timpul petrecut în fața ecranului sau de o familie care dorește să îmbunătățească abordarea timpului petrecut împreună online, cu toții putem profita de modalități de a găsi echilibrul în călătoria noastră spre bunăstarea digitală.

Creat împreună cu experții de la Internet Matters, iată 7 întrebări care să vă ajute să reflectați la și să creați împreună obiceiuri digitale sănătoase și echilibrate.

  • Ce vreau să obțin din acest timp petrecut online?
    Vrei să te conectezi cu prietenii? Să te relaxezi? Să te amuzi? Dacă te gândești la rezultatele așteptate înainte de a începe, îți va fi mai ușor să reflectezi asupra a ceea ce îți influențează comportamentul și să stabilești dacă experiența a decurs așa cum ai sperat.
  • Există alte lucruri pe care ar trebui să le fac?
    Ce trebuie să prioritizez? Care este cea mai bună ordine în care să faci lucrurile? Cu toții trebuie să găsim un echilibru între ceea ce vrem să facem și ceea ce trebuie să facem – uneori suntem norocoși și cele două coincid! Această examinare rapidă înainte de a începe o activitate te poate ajuta să te asiguri că aceasta nu îți va afecta negativ o altă parte din zi.
  • Va îmbunătăți această activitate restul zilei mele?
    Ai putea să încerci o rețetă pe care ai văzut-o pe internet pentru cina pe care o pregătești mai târziu pentru prieteni? Ai putea crea conținut bazat pe abilitățile, experiențele sau interesele tale? Ar fi un prieten sau un membru al familiei interesat să se implice în ceea ce faci? Dacă ne gândim la modul în care se leagă toate lucrurile pe parcursul unei zile, profităm la maximum de ceea ce facem.
  • Cum mă simt – la început, pe parcurs și la sfârșit?
    S-a schimbat modul în care mă simt? Mă simt mai bine sau mai rău? Mă simt așa cum mă așteptam? Ce a influențat modul în care m-am simțit? Acordarea unui moment de observare a modului în care te simți înainte, în timpul și după o activitate este un obicei foarte bun pe care îl poți adopta și te poate ajuta să fii conștient de modul în care aceasta îți afectează starea de bine, atât pozitiv, cât și negativ.
  • Cum mi-am petrecut timpul?
    Ai învățat ceva nou? Te-ai uitat la un videoclip făcut de altcineva? Ai creat chiar tu ceva? Când ne gândim la ceea ce am făcut, și nu doar la cât timp am făcut ceva, ne putem înțelege mai ușor motivațiile și să fim mai conștienți de acțiunile noastre în viitor.
  • Am făcut ceea ce mi-am propus să fac?
    Ai avut un plan și te-ai ținut de el? Nu ai avut niciun plan? La ce a dus asta? Te așteptai să faci ceea ce ai făcut? Ce ți-a ghidat acțiunile? Această reflectare ne poate ajuta să ne înțelegem comportamentul și ceea ce ne poate afecta.
  • Ar fi putut fi experiența mea mai bună?
    Ce a mers bine? Ce nu a mers bine? De ce? Dacă te gândești la ceea ce ar putea fi făcut diferit data viitoare sau la ceea ce te-a bucurat cel mai mult într-o activitate, îți poate fi mai ușor să îți modelezi în bine următoarea experiență!

Unde pot găsi consiliere suplimentară?

Poate fi o provocare să afli cum să-ți îmbunătățești obiceiurile digitale – în special pentru părinții și îngrijitorii care ar putea fi ei înșiși pe drumul spre bunăstarea digitală. Iată câteva resurse de la Internet Matters pe care le poți găsi utile pe măsură ce îți dezvolți sentimentul de bunăstare digitală:


Educație mediatică

TikTok este un mediu prin care oamenii pot afla mai multe despre lumea din jurul lor. Pentru a-i ajuta pe oameni să exploreze TikTok în siguranță, am încheiat un parteneriat cu Asociația Națională pentru Educație în domeniul Media (NAMLE) pentru a crea o serie de videoclipuri despre siguranță, numită „Fii informat”, care prezintă comunității noastre moduri în care poate contribui la menținerea TikTok ca loc favorabil pentru publicarea conținutului autentic, oferă sfaturi despre evaluarea conținutului online și utilizează aceste aptitudini și funcțiile din aplicație ale TikTok pentru a ajuta la protejarea împotriva răspândirii involuntare a informațiilor înșelătoare.

Educația mediatică este un element important pentru o experiență online informată. A fi educat în domeniul mass-media înseamnă a avea capacitatea de a accesa, analiza, evalua, crea și acționa folosind toate formele de comunicare. Află mai multe

Analizează sursa” solicită oamenilor să afle cine este autorul conținutului pe care îl văd.

Analizează grafica” provoacă membrii comunității TikTok să analizeze imaginile vizuale pe care le întâlnesc.

Analizează-ți prejudecățile” reamintește oamenilor să ia în considerare modul în care experiențele lor influențează ceea ce cred.

Când să partajezi vs. Când să raportezi” încurajează comunitatea TikTok să reflecteze asupra calității conținutului pe care doresc să îl partajeze, dacă acesta merită să fie partajat.

Fapte vs. Opinii” îi ajută pe oameni să determine dacă afirmațiile exprimă adevăruri sau convingeri.

Nu mă interesează” arată oamenilor că pot controla ceea ce văd.