Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

ยฉ 2023 TikTok

#menuchetasintok

4.2M views

Replying to @user9147580415223  Saya tunggu sis ni tunjuk cara potong yg xteruk mcm video saya ya ๐Ÿ˜  Che Ta share resepinya yaโ€ฆ Kalau ada yg nak cuba silakanโ€ฆ saya xberapa pandai potong roti mcm sis yg komen niโ€ฆ sy share ikut cara sy ya ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ Roti Kukus  By @cheta_78 Bahan-bahan: โ€“ 500 gm Tepung pau/gandum โ€“ 120 gm Gula halus โ€“ 1 sudu besar yis โ€“ 1 sudu teh Baking powder โ€“ 50 gm Shortening โ€“ 250 gm Air sejuk Cara penyediaan: 1. Adun menggunkan mixer hingga elastik 2. Bahagi doh kepada 4 dan bentukkan. Setiap timbangan doh lebih kurang 225 gm - 228 gm. Masukkan doh dalam loyang yg telah digris. Che Ta guna 4 bekas kod 4573. 3. Perapkan lebih kurang 1 jam-1 jam 30 min bergantung kepada cuaca. 4. Kukus dalam 25 minit ke 30 minit. Balut tutup pengukus dengan kain. 5. Roti yang siap dikukus, sejukkan dulu baru potong. Gunakan pisau yang bergigi halus. 6. Lebihan roti yang belum diisi filling boleh simpan dalam peti beku. Nak guna kukus semula bagi dia lembut balik. 7. Filling boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti anda Tips: 1. Kalau nk putih gebu gunakan tepung pau.  2. Kalau pengukus biasa balutkan kukusan semasa mengukus supaya roti peloles.  3. Kalau guna tepung gandum dan majerin atau butter, roti akan kekuningan.  4. Lebihan roti boleh simpan dalam freezer dan kukus semula sebelum makan  #menuchetasintok  #resepichetasintok #chetacookingvideo #rotikukus #rotiwap #rotiwapbangi   created by ๐’ž๐’ฝ๐‘’ ๐’ฏ๐’ถ ๐’ฎ๐’พ๐“ƒ๐“‰๐‘œ๐“€ with ๐’ž๐’ฝ๐‘’ ๐’ฏ๐’ถ ๐’ฎ๐’พ๐“ƒ๐“‰๐‘œ๐“€'s original sound - ๐’ž๐’ฝ๐‘’ ๐’ฏ๐’ถ ๐’ฎ๐’พ๐“ƒ๐“‰๐‘œ๐“€
Replying to @user9147580415223 Saya tunggu sis ni tunjuk cara potong yg xteruk mcm video saya ya ๐Ÿ˜

Che Ta share resepinya yaโ€ฆ Kalau ada yg nak cuba silakanโ€ฆ saya xberapa pandai potong roti mcm sis yg komen niโ€ฆ sy share ikut cara sy ya ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Roti Kukus
By @cheta_78

Bahan-bahan:
โ€“ 500 gm Tepung pau/gandum
โ€“ 120 gm Gula halus
โ€“ 1 sudu besar yis
โ€“ 1 sudu teh Baking powder
โ€“ 50 gm Shortening
โ€“ 250 gm Air sejuk

Cara penyediaan:
1. Adun menggunkan mixer hingga elastik
2. Bahagi doh kepada 4 dan bentukkan. Setiap timbangan doh lebih kurang 225 gm - 228 gm. Masukkan doh dalam loyang yg telah digris. Che Ta guna 4 bekas kod 4573.
3. Perapkan lebih kurang 1 jam-1 jam 30 min bergantung kepada cuaca.
4. Kukus dalam 25 minit ke 30 minit. Balut tutup pengukus dengan kain.
5. Roti yang siap dikukus, sejukkan dulu baru potong. Gunakan pisau yang bergigi halus.
6. Lebihan roti yang belum diisi filling boleh simpan dalam peti beku. Nak guna kukus semula bagi dia lembut balik.
7. Filling boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti anda

Tips:
1. Kalau nk putih gebu gunakan tepung pau.
2. Kalau pengukus biasa balutkan kukusan semasa mengukus supaya roti peloles.
3. Kalau guna tepung gandum dan majerin atau butter, roti akan kekuningan.
4. Lebihan roti boleh simpan dalam freezer dan kukus semula sebelum makan

#menuchetasintok
#resepichetasintok #chetacookingvideo
#rotikukus
#rotiwap
#rotiwapbangi
โ™ฅ๏ธ
Ramai peminat kek sarang gula hangus ni rupanya kan ๐Ÿ˜ Kek ni nampak mudah tp agak manja nk dptkan texture yg betulโ€ฆ Che Ta share recipenya ya.. kek ni versi lepas buat terus bakar.. Che Ta xpernah try kukus lagi ๐Ÿ˜˜

Kek Gula Hangus
By @cheta_78

Bahan A
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
3 sudu makan marjerin / butter

Panaskan periuk / kuali guna api perlahan dan masukkan gula dahulu. Ratakan gula ke seluruh bahagian periuk.Bila dah start mencair jangan kacau gula. Gula kena betul2 perang tp tidak hangusโ€ฆ just nice caramel

Dah cair dan menjadi perang, perlahankan api,masukkan air panas. Masukkan butter dan kuatkan api. Sebatikan dan tutup api.

Bahan B
5 biji telur (gred A atau B)
6 sudu makan susu pekat
esen vanilla

Bahan C
*2 cawan tepung gandum
*1 sudu teh baking powder
*2 sudu teh baking soda

Sediakn bekas, pecahkan semua telur, masukkan susu pekat dan esen vanilla kemudian guna hand whisk mix sehingga berbuih..

Masukkan tepung dan baking powder dan baking soda (ayak) gaul hingga sebati.. Masukkan air gula (suam) ke dalam adunan tepung dan gaul sebati.

Sediakn loyang 6โ€ @ 7โ€ alas kertas myk atau sapu mentega..bakar api atas bawah 150C atau 160ยฐ (adjust ikut kesesuaian oven) 50 - 70 minit bergantung oven masingยฒ, permukaan kek ni korang akn rasa lembabยฒ je, dh betolยฒ sejuk baru potong..slamat mencuba semua..โค

#men
#menuchetasintok es#resepichetasintok he#chetacookingvideo ek#kekgulahangus ek#keksarangsemut oneycombcake
Get TikTok App