Skip to main content
Konular

Dijital refah

TikTok olarak topluluğumuzdaki herkesin refahını desteklemek için çalışıyoruz. Teknoloji günlük hayatlarımızın tamamlayıcısı olmaya devam ederken çevrim içi etkileşimi olumlu bir deneyim haline getirmeye yardımcı olmak arzusundayız. Sizin için doğru dengeyi bulabilmeniz amacıyla dijital refah yolculuğunuzda size yardımcı olacak araçlar ve kaynaklar sunmayı taahhüt ediyoruz. Aşağıda kullanıcıların, ebeveynlerin ve bakım verenlerin kullanabileceği bazı uygulama içi özellikler ve uzman kaynakları hakkında birtakım bilgiler sunulmuştur.

Dijital refah

Hem çevrim içi hem de çevrim dışı refahınız bizim için önemli. Kendinizi pozitif hissetmenizi, TikTok’taki deneyiminizin kontrolünü elinizde bulundurmanızı ve teknoloji konusunda kendiniz için doğru dengeyi bulmanızı istiyoruz.

Refah özellikleri

Dijital refah araçlarımız, TikTok’ta geçirdiğiniz sürenin bilincinde olup kontrolünü sağlamanıza ve her izleyici için uygun olmayabilecek içerikleri kısıtlamanıza yardımcı olur. Bu ayarlar bölgenize ve uygulamanızın sürümüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Günlük Ekran Zamanı, TikTok’ta her gün ne kadar vakit geçirmek istediğinizi belirlemenizi sağlayan bir özelliktir. Daha fazla bilgi

Ekran Zamanı Yönetim Paneli, kolay erişilebilen ve size TikTok’u nasıl ve ne zaman kullandığınıza ilişkin bilgi veren bir özelliktir. Bu bilgilerin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesi için “Haftalık Ekran Zamanı Güncellemeleri” seçimini de yapabilirsiniz. Bu sayede kullanımınız hakkında daha bilinçli kararlar verebilir ve uygulamayı kullanırken daha iyi odaklanabilirsiniz. Daha fazla bilgi

Ekran Zamanı Molası, kendiniz ayarlayabileceğiniz belirli bir kesintisiz ekran zamanının ardından sizi mola vermeye teşvik eden bir özelliktir. Daha fazla bilgi

Kısıtlı Mod, her izleyici için uygun olmayabilecek içerik görünümünü kısıtlayan bir seçenektir. Hesap ayarlarınızdan açılıp kapatılabilir. Kısıtlı Mod aynı zamanda bir ebeveynin Aile Eşleşmesi açıkken doğrudan kontrol edebileceği özelliklerden biridir. Daha fazla bilgi


Ekran zamanını değerlendirmeye yönelik İpuçları

Arkadaşlarım ve sevdiklerimle dijital refahımı değerlendirme

İster ekran zamanını yönetmeyi yeni öğrenmeye başlayan bir genç, ister birlikte internette geçirilen zamanı yönetme yaklaşımını iyileştirmek isteyen bir aile olun, dijital refah yolculuğunda dengeyi bulmaya ilişkin yöntemler hepimiz içindir.

Internet Matters uzmanları ile birlikte hazırladığımız, sağlıklı ve dengeli dijital alışkanlıklarınızı birlikte değerlendirip şekillendirirken size yardımcı olacak 7 soru aşağıda verilmiştir.

  • İnternette geçirdiğim zamandan tam olarak ne elde etmek istiyorum?
    Arkadaşlarınızla bağlantı kurmak mı istiyorsunuz? Rahatlamak mı? Eğlenmek mi? Bir şeyden ne elde etmek istediğinizi ona başlamadan önce düşünmek, davranışınızı neyin etkilediğini ve deneyimin umduğunuz gibi gidip gitmediğini değerlendirmeyi kolaylaştıracaktır.
  • Yapmam gereken başka şeyler var mı?
    Neye öncelik vermeliyim? İşlerin yapılacağı en iyi sıralama nedir? Hepimizin yapmak istediklerimizle yapmamız gerekenler arasındaki dengeyi bulması gerekir. Bazen şans bizden yanaysa bunların ikisi aynı şeydir! Bir aktiviteye başlamadan önce yapacağımız bu hızlı kontrol, bu aktivitenin günümüzün diğer kısmını olumsuz etkilemeyeceğinden emin olmamızı sağlayabilir.
  • Bu aktivite günümün kalanını iyileştirecek mi?
    Daha sonra arkadaşlarınıza yapacağınız akşam yemeği için internette gördüğünüz bir tarifi deneyebilir misiniz? Becerilerinize, deneyimlerinize veya ilgi alanlarınıza dayalı içerikler oluşturabilir misiniz? Bir arkadaşınız veya ailenizden biri, yaptığınız şeye dahil olmak ister mi? Bir gün içinde yaptığımız her şeyin birbiriyle uyumunu düşünürsek yaptığımız işten en iyi şekilde yararlanırız.
  • Başlangıçta, aktivite sırasında ve sonunda nasıl hissediyorum?
    Hissim değişti mi? Daha mı iyiyim yoksa daha mı kötü? Beklediğim gibi mi hissediyorum? Hislerimi ne etkiledi? Bir aktiviteden önce, aktivite sırasında ve sonrasında durup nasıl hissettiğinizi düşünmek, edinebileceğiniz harika bir alışkanlıktır ve söz konusu aktivitenin refahınızı hem olumlu hem de olumsuz olarak nasıl etkilediği konusunda sizi bilinçlendirebilir.
  • Vaktimi nasıl geçirdim?
    Yeni bir şey öğrendiniz mi? Başka birinin yaptığı bir video mu izlediniz? Kendiniz mi bir şey oluşturdunuz? Sadece ne kadar yaptığımızı değil, ne yaptığımızı düşünmek, motivasyonlarımızı anlamamıza ve gelecekteki eylemlerimizde daha bilinçli davranmamıza yardımcı olabilir.
  • Yapmayı planladığım şeyi yaptım mı?
    Bir planınız var mıydı ve buna bağlı kaldınız mı? Yoksa plansız bir şekilde nereye kadar gittiniz? Yaptığınız şeyi yapmayı mı umuyordunuz? Eylemlerinize ne yön verdi? Bu şekilde düşünürsek davranışımızı ve bizi neyin etkilediğini kavrayabiliriz.
  • Deneyimim daha iyi olabilir miydi?
    Ne iyi gitti? Yolunda gitmeyen neydi? Neden? Bir dahaki sefere neyin farklı yapılabileceğini veya bir aktivitede size en çok neyin iyi geldiğini düşünmek, bir sonraki deneyiminizi daha iyi hale getirmenize yardımcı olabilir!

Daha fazla tavsiyeyi nerede bulabilirim?

Dijital alışkanlıklarınızı nasıl iyileştirebileceğinizi fark etmek, özellikle de dijital refah yolculuğunda olabilecek ebeveynler ve bakım verenler için zor olabilir. İşte dijital refah hissinizi geliştirirken faydalanabileceğiniz bazı Internet Matters kaynakları: