Skip to main content
Ämnen

Digitalt välmående

Det är viktigt för oss att stötta vårt communitys välbefinnande och välmående så mycket vi kan. I takt med den digitala utvecklingen som blir en allt större del av vår vardag, vill vi i största möjliga mån se till att din upplevelse på nätet förblir en positiv sådan. Vi vill därför rusta er med verktyg och resurser för att hjälpa dig hitta balansen på så sätt som känns rätt för dig och din digitala resa. Här kan du läsa mer om våra verktyg och expertresurser som finns tillgängliga för användare, föräldrar och vårdnadshavare i appen.

Digitalt välmående

Ditt välmående är viktigt för oss – både online och offline. Vi vill att du ska trivas och ha kontroll över din användarupplevelse på TikTok, samt att du hittar en balans som känns rätt för dig.

Välmående-inställningar

Våra välmående-funktioner gör det möjligt för dig att få ett bättre grepp om och kontroll över hur mycket tid du tilbringar på TikTok och samtidigt sålla bort innehåll som kanske inte är lämpligt för alla tittare. Dessa inställningar kan variera beroende på region och appversion.

Daglig skärmtid är en funktion som hjälper dig att kontrollera hur mycket tid du tillbringar på TikTok varje dag. Läs mer

Skärmtidspanelen är en lättåtkomlig funktion som ger en överblick över hur och när du använder TikTok. Du kan även välja att få veckovisa uppdateringar om din skärmtid skickade direkt till din inkorg. På så sätt kan du fatta mer medvetna beslut om din användning och vara mer fokuserad när du använder appen. Läs mer

Skärmtidspaus är en funktion som uppmanar dig att ta en paus efter viss skärmtid, vilket du själv kan ställa in. Läs mer

Begränsat läge är ett alternativ som sållar bort innehåll som kanske inte är lämpligt för alla målgrupper. Det kan aktiveras eller inaktiveras i dina kontoinställningar. Begränsat läge är även en funktion som föräldrar kan kontrollera direkt när Föräldrakontroll är aktiverad. Läs mer


Tips för att reflektera över skärmtid

Att reflektera över ditt digitala välmående med nära och köra

Vi kan alla behöva ta till oss olika knep och sätt att hitta en balans i det digitala livet, vare sig man är ung och börjar precis lära sig att hantera sin skärmtid eller en familj som vill förbättra sitt förhållningssätt till sin gemensamma tid online.

Här är sju frågor som har utvecklats tillsammans med Internet Matters för att hjälpa er att reflektera över samt skapa hälsosamma ochh balanserade digitala vanor tillsammans.

  • Vad vill jag få ut av tiden online?
    Vill du hålla kontakt med vänner? Slappna av? Bli underhållen? Genom att fundera över vad du vill få ut innan du sätter igång blir det lättare att reflektera över vad och hur det påverkar dig, samt huruvida upplevelsen blev som du hade tänkt dig.
  • Finns det annat jag borde göra istället?
    Vad och hur behöver jag prioritera? Vilken är den bästa ordningen att göra saker i? Vi måste alla balansera det vi vill göra med det som måste bli gjort – ibland har vi tur när dessa sammanfaller. En snabbcheck innan du påbörjar en aktivitet kan hjälpa dig att se till att en annan aspekt av din dag inte påverkas negativt av det.
  • Kommer den här aktiviteten att bidra till eller förbättra min dag?
    Vill du prova ett nytt recept som du hittade online när du bjuder vännerna på middag senare? Kan du skapa innehåll baserat på dina egna färdigheter, upplevelser eller intressen? Skulle någon vän eller närstående vilja vara med på något sätt? Vi får ut det mesta av vår dag genom att tänka igenom hur allt kan klaffa eller bidra till varandra.
  • Hur kände jag i början, under tiden och mot slutet?
    Har mitt vålmående förändrats? Mår jag bättre eller sämre? Mår jag som jag förväntade mig, och vad har påverkat mig? En god vana kan vara att fundera över hur du kände sig innan, under och efter en aktivitet. Detta kan hjälpa dig att bli mer medveten om hur saker påverkar din hälsa – vare sig det är positivt eller negativt.
  • Hur fördrev jag tiden?
    Lärde du dig något nytt? Tittade du på en video som någon annan hade skapat? Skapade du något själv? Genom att tänka på vad vi gjort – och inte endast hur länge vi gjorde det – kan vi förstå vad som motiverar oss och bli mer medvetna om våra vanor.
  • Gjorde jag det jag hade tänkt mig?
    Hade du en plan och höll du dig till den? Om du inte hade någon plan, var hamnade du då? Var det det du förväntade dig? Vad vägledde dig? Att reflektera på det här sättet kan hjälpa en att förstå vårt beteende och vad som kan påverka oss.
  • Kunde min upplevelse ha varit bättre?
    Vad gick bra? Vad gick mindre bra? Varför? Genom att fundera över vad du kan göra annorlunda nästa gång eller vad som gjorde dig extraglad, så kan du se till att nästa erfarenhet blir ännu bättre.

Vart kan jag få mer råd?

Det kan vara svårt att veta hur man kan finjustera sina digitala vanor – särskilt för föräldrar och vårdnadshavare som kanske själva är på sina egna digitala resor. Här finns några resurser av Internet Matters som kan hjälpa dig att utveckla ditt förhållningssätt till digitalt välbefinnande: