Skip to main content
Ämnen

Förebyggande av mobbning

Vad är mobbning?

Mobbning kan definieras på många sätt, men vanligtvis är det ett upprepat beteende med avsikt att orsaka fysisk, social och/eller psykisk skada hos någon. Beteendet kan förekomma på eller utanför internet av en person eller grupp som missbrukar sin makt, eller upplevda makt, gentemot en annan person eller grupp som känner att de inte kan förhindra beteendet.

Vi vet att mobbning kan leda till allvarligt lidande för de som blir utsatta och det är inget som tolereras på vår plattform. TikTok är ett globalt community som främjar kreativitet och uttryck, och det är viktigt att alla känner sig trygga med att uttrycka sig utan rädsla för mobbning och kränkningar på plattformen.

Identifiering av mobbning

Det finns olika typer av mobbning som enskilda personer eller grupper använder för att skrämma, nedvärdera och försvaga andra. Ta reda på mer om vanliga typer av mobbning.

Visste du att?

  • Mobbning påverkar de som mobbar, de som blir utsatta och även de som blir vittnen till mobbning.
  • Åskådare, de som ser mobbning, kan spela en viktig roll för att stoppa mobbningen.
  • Det är vanligt att människor blir mobbade av personer de känner (t.ex. en klasskamrat, vän eller kollega).
  • Mobbning kan förekomma i nästan alla sociala sammanhang, inklusive i skolan, på internet, på lekplatsen och på arbetsplatsen.
  • Människor som blir mobbade kan även mobba andra. Människor som mobbar försöker ibland att skrämma andra för att återfå en känsla av makt och kontroll, som man kan ha förlorat i andra delar av livet.

Förebygga mobbning

På många sätt uppmuntrar TikTok användare att interagera med varandra via kommentarer, direktmeddelanden, live-chatt, Duett, Sammanfoga, med mera. Allt detta är vad som gör ett internet-community engagerande, men precis som med all kommunikation medför det även risk för interaktioner som kan vara skadliga. För att främja ett välkomnande och stödjande community har vi olika app-inställningar som gör att användare kan kontrollera sin TikTok-upplevelse. Inställningarna kan variera beroende på din region och din app-version.

Ladda ner TikTok

Som standard är konton för personer under 16 år inställda som “privata” vilket betyder att du kan godkänna eller avvisa följförfrågningar, och det är bara användare som du har godkänt som kan se ditt innehåll. Konton för användare över 16 år är offentliga till att börja med, vilket betyder att alla TikTok-användare kan se dina videoklipp och kommentera. Det är enkelt att ändra detta i dina Sekretessinställningar. 

Privat konto

Användare måste först gå igenom en åldersverifiering för att få rätt TikTok-upplevelse. Användare under 13 år får inte använda plattformen. Om vi ser att användare som är yngre än 13 år använder eller lägger upp innehåll på TikTok kommer kontot tas bort.

Kontrollera vem som skickar meddelanden

Direktmeddelanden (DM) är ett sätt för community-medlemmar att kommunicera privat. Direktmeddelanden kan ställas in för ”Vänner” (följare som du också följer) eller ”Ingen”. För användare som är minst 16 år är standardinställningen ”Vänner”. Ta reda på mer här

Det är bara konton vars registrerade användare är minst 16 år som kan använda Direktmeddelanden och det är en av funktionerna som en förälder kan kontrollera när Föräldrakontroll är aktiverat.

Vem kan göra en Duett och Sammanfoga med dig

En Duett kan vara ett roligt sätt att utforska din kreativitet och du bestämmer själv vem som får göra en Duett med dig. Du kan välja en inställning för alla dina videoklipp eller bestämma det för var och en av klippen individuellt. Det är endast videoklipp som delas av användare som är minst 16 år och har offentliga konton, som kan användas för Duett och Sammanfoga. Användare som är minst 16 år kan välja om ”Alla”, ”Vänner” eller ”Ingen” får använda Duett eller Sammanfoga med deras videoklipp. Standardinställningen är ”Vänner”. Ta reda på mer här

Vem kan kommentera dina videoklipp

Om du är under 16 år ser du att det står ”Vänner” i inställningarna. Det betyder att bara de som följer dig och som du också följer tillbaka kan kommentera dina videoklipp. Du kan ändra detta till ”Bara jag” så kan inga andra användare kommentera dina videoklipp. Ta reda på mer här

Om du är mellan 16 och 17 år ser du att funktionen är inställd på ”Alla” i inställningarna. Du kan ändra det till ”Vänner” eller ”Ingen” om du vill begränsa vem som kan kommentera dina videoklipp.

Oavsett vilket alternativ du väljer måste alla kommentarer följa våra community-regler.

Det är även möjligt att radera olämpliga kommentarer som har lagts till på dina videoklipp. Klicka och håll nere kommentaren, och välj sedan ”ta bort”.

Filtrera kommentarer

När kommentarsfilter är aktiverat kommer kränkande kommentarer att döljas automatiskt. Du kan även skapa en egen lista med nyckelord så att kommentarer som innehåller de orden också döljs automatiskt. Du kan bestämma vem kan kommentera dina videoklipp genom att ändra dina sekretessinställningar. Ta reda på mer här

Ta bort en följare

Du kan ta bort en följare när som helst, eller blockera konton permanent så att de inte kan se ditt innehåll eller skicka meddelanden till dig. Ta reda på mer här


Hantera mobbning

Om du upplever att någon mobbar dig eller beter sig olämpligt finns det hjälp att få. Om du upplever mobbning på TikTok, ber vi dig att rapportera det till vårt granskningsteam så att de kan granska det och vidta lämpliga åtgärder om beteendet bryter mot TikToks Community-regler.


Resurser

Här finns fler resurser som kan vara till hjälp: