Skip to main content
Onderwerpen

Digitaal welzijn

Bij TikTok werken we aan het ondersteunen van het welzijn van onze community. Omdat technologie een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven speelt, helpen wij je graag bij het hebben van een positieve online ervaring. We bieden je hulpmiddelen en bronnen waarmee je je digitaal welzijn kunt verbeteren en een goede balans kunt vinden. Hieronder kom je meer te weten over enkele van onze functies en de bronnen van deskundigen die we in onze app aanbieden en die gebruikers, ouders en verzorgers kunnen gebruiken.

Digitaal welzijn

We vinden jouw welzijn, zowel online als offline, belangrijk. We willen dat je je goed voelt, de juiste balans vindt met technologie en controle hebt over jouw ervaring op TikTok.

Welzijnsfuncties

Onze tools voor digitaal welzijn helpen je meer inzicht en controle te krijgen over hoeveel tijd je op TikTok besteedt. Daarnaast kun je met de tools content beperken die mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Deze instellingen kunnen per regio en appversie verschillen.

Dagelijkse schermtijd is een functie waarmee je kunt bepalen hoeveel tijd je dagelijks op TikTok wilt besteden. Meer informatie

Schermtijddashboard is een handige en toegankelijke functie die je inzicht geeft in hoe en wanneer je TikTok gebruikt. Je kunt je ook aanmelden voor ‘Wekelijkse schermtijdupdates’, zodat deze gegevens rechtstreeks naar je inbox worden verstuurd. Zo kun je bewustere keuzes maken over je schermtijd. Meer informatie

Schermtijdpauze is een functie die je vraagt een pauze te nemen na een bepaalde onafgebroken schermtijd. Deze tijd kun je zelf instellen. Meer informatie

Beperkte modus is een optie die de weergave beperkt van content die mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Deze kan in en uit worden geschakeld via je accountinstellingen. De beperkte modus kan daarnaast door een ouder of verzorger rechtstreeks worden beheerd wanneer Gezinskoppeling is ingeschakeld. Meer informatie


Tips om bewuster te worden van schermtijd

Samen met vrienden en geliefden bewuster worden over mijn digitaal welzijn

Of je nu een jongere bent die leert omgaan met schermtijd of een gezin dat gezamenlijk wil nadenken over schermtijd, we kunnen allemaal tips gebruiken om evenwicht te vinden in ons digitaal welzijn.

Hieronder staan 7 vragen die je helpen om samen bewuster te worden en je te laten nadenken over gezonde en evenwichtige digitale gewoonten. De vragen zijn opgesteld in samenwerking met experts van Internet Matters.

 • Wat is mijn doel van de tijd die ik online besteed?
  Wil je contact maken met vrienden? Ontspannen? Vermaakt worden? Door na te denken over wat wilt bereiken voordat je begint, is het makkelijker om na te denken over wat je gedrag beïnvloedt en of je de ervaring hebt gekregen waarop je hoopte.
 • Zijn er dingen die ik anders zou kunnen doen?
  Waar moet ik voorrang aan geven? Wat is de beste volgorde om dingen te doen? We moeten allemaal een evenwicht vinden tussen wat we willen doen en wat we moeten doen – soms hebben we geluk en is dat hetzelfde! Deze snelle check kan je helpen om te voorkomen dat je online activiteit een negatieve invloed heeft op andere activiteiten die dag.
 • Heeft deze activiteit een positief effect op de rest van mijn dag?
  Kun je een recept uitproberen dat je online hebt gezien voor het eten dat je later die dag gaat maken voor vrienden? Kun je content maken op basis van je vaardigheden, ervaringen of interesses? Zou een vriend of familielid betrokken willen zijn bij wat je aan het doen bent? Door bewuster na te denken over het combineren van activiteiten, haal je het meeste uit je dag.
 • Hoe voel ik me – aan het begin, tijdens en na afloop?
  Is hoe ik me voel veranderd? Voel ik me beter of slechter? Voel ik me zoals ik verwachtte? Wat heeft beïnvloed hoe ik me voel? Even stilstaan bij hoe je je voelt voor, tijdens en na een activiteit is een goede gewoonte om aan te leren en kan je helpen bewust(er) te zijn van hoe dit je welzijn beïnvloedt, zowel in positieve als in negatieve zin.
 • Hoe heb ik mijn tijd besteed?
  Heb ik iets nieuws geleerd? Heb je een video gekeken die door iemand anders is gemaakt? Heb je zelf iets gemaakt? Nadenken over wat we hebben gedaan, en niet alleen over hoelang we iets hebben gedaan, kan helpen onze keuzes te begrijpen en hier in de toekomst bewuster mee om te gaan.
 • Heb ik gedaan wat ik wilde doen?
  Had je een plan en heb je je eraan gehouden? Had je geen plan en waar heeft dat je gebracht? Verwachtte je te doen wat je hebt gedaan? Wat heeft geleid tot jouw genomen acties? Door op deze manier na te denken, kan je je gedrag beter begrijpen en mogelijk aanpassen.
 • Had ik een positievere ervaring kunnen hebben?
  Wat ging er goed? Wat ging niet goed? Waarom? Nadenken over wat de volgende keer anders kan of welke activiteit je het meeste plezier gaf, kan je helpen om een positievere ervaring te hebben.

Waar kan ik voor nog meer advies terecht?

Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je je digitale gewoonten kunt afstemmen, vooral voor ouders en verzorgers die misschien zelf bezig zijn met digitaal welzijn. Hier zijn enkele bronnen van Internet Matters die je misschien nuttig vindt in releatie tot het ontwikkelen van jouw digitale welzijn: