Skip to main content
Onderwerpen

Bronnen over aanranding

Bij TikTok streven we ernaar om een ondersteunende en gastvrije community te creëren. We begrijpen dat trauma’s makkelijk weer de kop op kunnen steken bij slachtoffers van seksueel geweld en we zetten ons in voor een ondersteunende omgeving voor slachtoffers van seksueel geweld.

Als je hulp nodig hebt, hopen we dat de bronnen en informatie op deze pagina je door een moeilijke tijd kunnen helpen.

Als je denkt dat je in onmiddellijk gevaar bent, neem dan contact op met de plaatselijke hulpdiensten.

Informatie en steun voor slachtoffers

Weet dat het niet jouw schuld is

Veel slachtoffers van seksueel geweld geven zichzelf de schuld van het misbruik dat ze hebben meegemaakt. Weet dat seksueel geweld nooit jouw schuld is en dat er niets is wat je hebt gedaan, gedragen, gezegd of wat dan ook, dat het misbruik rechtvaardigt.

Bekijk ondersteunende diensten

Als jou seksueel geweld is aangedaan of als je iemand kent die seksueel geweld is aangedaan, dan ben je niet alleen en er is hulp.

Trauma treedt niet alleen direct na seksueel geweld op, het kan ook gebeuren wanneer een gebeurtenis of situatie gevoelens en herinneringen aan eerder geweld oproept. Hierdoor kunnen bij slachtoffers van seksueel geweld veel complexe emoties worden opgerakeld die ze moeten verwerken.

Praten kan een groot verschil maken. Als je begeleiding, ondersteuning of informatie nodig hebt na seksueel geweld of na een traumatische gebeurtenis, kijk dan naar de hulplijnbronnen onderaan deze pagina.

Praat met iemand die je vertrouwt

We weten dat praten over wat je hebt meegemaakt en om hulp vragen misschien niet makkelijk is, maar praten over seksuele geweld of misbruik met een vriend of familielid dat je vertrouwt, kan een belangrijke eerste stap zijn, die een groot verschil kan maken op je weg naar helen.

Zoek steun of overweeg je aan te sluiten bij een steungroep

Je bent niet alleen en anderen die dit is overkomen hebben het gered. Met anderen praten die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt, kan je herstel bevorderen. Bij verkrachtingscrisiscentra en andere organisaties in lokale gemeenschappen worden steungroepen georganiseerd. Deze groepen kunnen een geweldig middel zijn om te praten met anderen die begrijpen wat voor een trauma je hebt meegemaakt. Neem contact op met een van de hulplijnen hieronder voor informatie over lokale steungroepen.

Leer zelfzorg te beoefenen

Zelfzorg betekent aardig zijn voor jezelf als trauma en stress een zware weerslag hebben op je mentale en emotionele welzijn. Zelfzorg beoefenen gaat om begrijpen welke activiteiten jouw geestelijke en emotionele gezondheid het meeste helpen. Voldoende slaap, goed eten en voldoende beweging kunnen je lichamelijke gezondheid bevorderen. Tijd nemen voor activiteiten die je leuk vindt en in contact blijven met vrienden kunnen ook goede manieren zijn om je emotionele gezondheid op peil te houden.

Voor vrienden en familie

Wat je kunt zeggen als een dierbare je vertelt dat hij of zij het slachtoffer is geworden van seksueel geweld

Het is normaal als je niet weet wat je moet zeggen of doen als iemand om wie je geeft je vertelt over seksueel geweld of misbruik. Laat de persoon die zijn/haar verhaal met je heeft gedeeld eerst weten dat je het op prijs stelt.

Luisteren is belangrijk. Hoewel we vaak de neiging hebben om advies te geven, kun je het beste luisteren en steun bieden aan degene die het verhaal met je deelt. Zelfs als je niet wilt oordelen, kunnen uitspraken die de acties van het slachtoffer in verband met het seksuele geweld in twijfel trekken een negatieve invloed hebben op de ervaring. Bijvoorbeeld, vragen of uitspraken die beginnen met “Waarom heb je niet…?” of “Ik zou…” of “Je had moeten…” kan het slachtoffer het gevoel geven dat deze schuld heeft aan het seksuele geweld.

Je kunt ook hulp aanbieden. Je dierbare helpen contact op te nemen met een hulplijn is een geweldige manier om professionals te vinden met de juiste informatie en hulpbronnen. Een professionele pleitbezorger kan een slachtoffer helpen bij het maken van weloverwogen keuzes.

Steun blijven geven is belangrijk, maar kan ook moeilijk vol te houden zijn tijdens het hele hersteltraject van het slachtoffer. De persoon die zijn/haar verhaal met je heeft gedeeld, heeft misschien op langere termijn steun van je nodig. Help waar je kunt, maar zorg ook voor je eigen geestelijke en emotionele welzijn in deze moeilijke tijd.

Wat we allemaal kunnen doen

Let op wat je zegt

Seksueel geweld is een ernstig probleem en grappen over seksueel geweld houden de verkrachtingscultuur in stand. Er is sprake van verkrachtingscultuur wanneer verkrachting en aanranding worden gebagatelliseerd of als een normaal onderdeel van het leven worden gezien, waardoor mensen minder empathie hebben voor mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Slachtoffers verdienen respect en mogen niet worden gepest, bespot of geïntimideerd. Dit soort negatief gedrag kan het trauma dat ze ervaren verergeren, waardoor herstel veel moeilijker wordt. Steun en empathie zijn belangrijk. Wees aardig.

Leer over preventie

Preventievoorlichting richt zich op de onderliggende oorzaken van seksueel geweld en beoogt geweld te stoppen voordat het gebeurt. Inzicht in toestemming en grenzen, respect voor lichamelijke autonomie en interventie door omstanders zijn cruciale manieren waarop we seksueel geweld kunnen voorkomen, wat voortdurend leren en voorlichten vereist. Bezoek de bronnen hieronder om meer te weten te komen over deze belangrijke preventiemethoden.

Als je te maken hebt gehad met seksueel geweld, of een vriend of familielid hebt die misschien hulp nodig heeft, neem dan contact op met een van de hulplijnen hieronder voor bronnen en informatie:

Wereldwijd

TikTok werkt samen met StopNCII.org, aangeboden door SWGfL, om volwassenen (18+) te helpen van wie intieme beelden zonder hun toestemming online zijn gedeeld. Intieme beelden omvatten het tonen van mensen die naakt of halfnaakt zijn of betrokken zijn bij een seksuele handeling. Als jouw intieme beelden zonder jouw toestemming online zijn gedeeld, gebruik dan de StopNCII-tool om TikTok, en andere StopNCII-partners, te helpen de beelden op te sporen en te verwijderen.

Lokaal