Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

eh-background

Create effects

See more
© 2023 TikTok

wellnessabelfloradnak

Zsolnai Zita ūüĆěūü¶†ūü¶†

229Following
6511Followers
32.7KLikes

T√°pl√°lkoz√°si tan√°csad√≥ ūü•Ď Term√©szetgy√≥gy√°sz tanul√≥ūüĎ©‚Äćūüéď EdzŇĎ, gerinctr√©nerūüŹčÔłŹ‚Äć

Lapoz√≥s bejegyz√©s..‚Ź©
Anyuk√°mnak van egy nagyon-nagyon j√≥ szak√°csk√∂nyve az 1960 √©vekbŇĎl. Id√©ztem m√°r belŇĎle, √©s eszm√©letlen mennyire seg√≠ti a kezdŇĎ h√°ziasszonyt azzal is, hogy szakszerŇĪen le√≠rja, kinek mekkora kb. a napi t√°panyag ig√©nye √©s milyen legyen az eloszt√°sa. Sz√≥ van benne a felesleges kal√≥ri√°kr√≥l, mik azok amik val√≥di t√°p√©rt√©kkel b√≠rnak, stb...

Hogy jön ez ide?

2023-ra ezeket az akkor m√°r ismert t√©nyeket mintha teljesen elfelejtett√ľk volna. EgyszerŇĪen oda jutottunk, hogy a mindennapi -nem ter√°pi√°s c√©l√ļ-, √©tkez√©seket sem tudj√°k sokan √∂sszerakni, √©rtsd; esznek ami √©ppen a kez√ľkbe akad, vagy hangzatos rekl√°moknak fel√ľlve v√°lasztanak.

A vend√©geimtŇĎl 3-4 napos √©tkez√©si napl√≥t szoktam bek√©rni, l√°ssam kell-e v√°ltoztatnunk valamin.
Gondolhatod, bizony nem t√ļl f√©nyes a helyzet-e t√©ren, ha √≠rok r√≥la.
Másrészt, heti szinten biztosan kapok olyan levelet/kérést, osszam meg, én milyen étrenden élek.

Olyan bonyolult egészségesen étkezni és élni?
NEM, hidd el nem, csak az elm√ļlt √©vtizedekben egyre k√∂nnyebben jutunk hozz√° az inform√°ci√≥khoz, amik viszont nem mindig √©rdek n√©lk√ľliek.
Az eg√©szs√©g vagy az alakform√°l√°s hatalmas biznisz, ezt sokan ki is haszn√°lj√°k, mindenf√©le 'csodat√©vŇĎ' term√©kekkel, amiknek, ha megn√©zed az √∂sszetevŇĎit, sokszor a legolcs√≥bb √©s leg√≥csk√°bb, van amelyik allerg√©n is pl. sz√≥jaliszt, b√ļzaglut√©n, p√°lma olaj).

√Čs ezek, m√°r feldolgozott, hozz√°adott adal√©kanyagokat tartalmaznak(nem a term√©szetesre gondolva, mint pl. fŇĪszerek), amivel m√°r nem biztos, hogy j√≥t teszel az em√©sztŇĎrendszerednek.

N√©zz√ľk a statisztik√°kat, a '60-as √©vek √≥ta brut√°l m√©rt√©kben megemelkedett a daganatos, sz√≠v-, √©s √©rrendszeri vagy az autoimmun betegek sz√°ma. 1000x t√∂bb autista, ADHD-s gyerek sz√ľletik az√≥ta...
Ha, ezek a modern √©lelmiszeripari term√©kek t√©nyleg az eg√©szs√©g√ľnkre j√≥ hat√°ssal lenn√©nek akkor ez nem k√∂vetkezhetett volna be. Ne fogjunk mindent a stresszre sem, hiszen egy stabil, j√≥l mŇĪk√∂dŇĎ szervezetben (b√©lfl√≥r√°val), nem tud akkora k√°rt okozni, fŇĎleg, ha van rendszeres testmozg√°s is a napi/heti rutinban.

Siker√ľlt seg√≠tenem? √ćrd meg kommentben ha igen, √©s azt is, hogyan l√°tod a helyzet√ľnketūüôāūüôč
#mitegyek #eg√©szs√©gest√°pl√°lkoz√°s #fogy√°s√©hez√©sn√©lk√ľl #tudatost√°pl√°lkoz√°s #egy√©lj√≥t√©slegy√©lj√≥l #tudatos√©letm√≥d #hormonegyens√ļly #em√©szt√©sipanaszok #b√©leg√©szs√©gūü¶† #b√©lfl√≥ra #mikrobiom #b√©lfl√≥raegyens√ļlyhi√°ny #sibo #ibs #funkcion√°list√°pl√°lkoz√°s
A gy√∂k√©r okok m√∂g√∂tt gyakran a √©tel √©rz√©kenys√©g, intolerancia, √°teresztŇĎ b√©l szindr√≥ma √°ll a #hashimoto - n√°l. A gy√≥gyul√°s, √°llapot javul√°s szakasz√°ban, minden olyan alapanyagot, √©telt javasolt ker√ľlni, amely a gyullad√°st t√°pl√°lja a szervezetedben, √©s ez√©rt a pajzsmirigyedben is.
K√©sŇĎbb is figyelni sz√ľks√©ges a t√°pl√°lkoz√°sra, de alkalmank√©nt, ha nem okoz m√°r probl√©m√°t fogyasztatsz a tilt√≥list√°s finoms√°gok k√∂z√ľl is majd p√°ratūüôč‚Äć‚ôÄÔłŹ #egy√©lj√≥t√©slegy√©lj√≥l #b√©lfl√≥ra #√©telintolerancia #pajzsmirigyalulmukodes #autoimmunbetegs√®g #gy√≥gyul√°s #tudatost√°pl√°lkoz√°s #eg√©szs√©gest√°pl√°lkoz√°s #√°teresztŇĎb√©lszindr√≥ma
Sokan ki vannak k√©sz√ľlve, de..ūüė¨Csod√°latos az emberi szervezet √©s m√©g ink√°bb az, hogy a testnedveink, v√°lad√©kaink diagnosztikai c√©lra is haszn√°lhat√≥k. Sajnos m√©g tal√°lkozok olyanokkal, akik p√©ld√°ul a sz√©klet vizsg√°latra azt mondj√°k baroms√°g, p√©nzleh√ļz√°s. Szerencs√©re ennek ellent mond a 'm√°sik' oldal, akikn√©l ezzel a m√≥dszerrel idegrendszeri, hormon√°lis vagy ak√°r daganatos betegs√©geket idŇĎben tudtak 'elcs√≠pni'.

Sz√°mos bizony√≠t√©k van m√°r kutat√°si eredm√©nyek form√°j√°ban, hogy egyes autoimmun vagy m√°s kr√≥nikus betegs√©g kialakul√°s√°t megelŇĎzŇĎen milyen elv√°ltoz√°sokat mutat a b√©lfl√≥ra, elŇĎre jelezve a zavart a szervezetben.

Ez a
#pcos -re is igaz, aminek a patogenezise m√©g nem teljesen tiszt√°zott, de ismert, hogy ekkor a b√©l mikrobiota lipid-, gl√ľk√≥z- √©s szteroidhormon anyagcsere zavaraihoz kapcsol√≥dik.

A magas napi szintŇĪ bevitele a t√∂bbsz√∂r√∂sen feldolgozott, adal√©kanyagokkal d√ļs√≠tott √°llati feh√©rj√©n, zs√≠rokon (felv√°gottak, f√©lk√©sz √©s k√©sz h√ļsk√©sz√≠tm√©nyek) √©s sz√©nhidr√°tokon (p√©k√°ruk, lisztek, s√ľtem√©nyek..) alapul√≥ √©teleknek, a b√©lfl√≥ra lak√≥inak √∂sszet√©tel√©re negat√≠van hat. Ennek k√∂vetkezt√©ben a belsŇĎ k√∂rnyezete a beleknek is negat√≠v ir√°nyba v√°ltozik, ami #b√©lfl√≥raegyens√ļlyhi√°ny -hoz, gyullad√°sokhoz, felsz√≠v√≥d√°si zavarokhoz √©s ez√°ltal vitamin √©s √°sv√°nyi anyag hi√°nyokhoz vezet.

√ćgy m√°r √©rthetŇĎ, hogy ez a hi√°ny√°llapot, a hormonok kiv√°laszt√°s√°ra (az azokat termelŇĎ, szab√°lyoz√≥ szervekre, mint a mell√©kves√©k, petef√©szkek, agyalapi mirigy), √©s a felesleg elt√°vol√≠t√°s√°ra is hat√°ssal van sz√°mos m√°s, a reprodukt√≠v szerveket is √©rintŇĎ v√°ltoz√°sok mellett. Az √∂sztrog√©n-progeszteron-kortizol egyens√ļlya a belek/b√©lfl√≥ra √°llapot√°t√≥l is nagyban f√ľgg, teh√°t az egyens√ļly√°nak a megteremt√©se rendk√≠v√ľl fontos az √°llapot javul√°sa √©rdek√©ben.

√Čs ne feledj√ľk el azt, m√©g ha a diagn√≥zis mindenkin√©l ugyan az, a szervezet √°llapota, genetika/epigenetika, a gy√∂k√©r okok, a b√©lfl√≥ra egyedis√©ge minden esetben m√°s √©s m√°s.

Ami a Pirik√©nek bej√∂tt Rakamazr√≥l, az Marik√°nak FelsŇĎt√∂b√∂rzs√∂krŇĎl k√©sz katasztr√≥fa....
Seg√≠teni fogok ebben, √©s a b√©lfl√≥ra, genetika/epigenetika t√©m√°val hamarosan visszat√©rek, vend√©get is hozok, aki szak√©rtŇĎje ennekūüėä

Nem szeretn√©l lemaradni r√≥la, l√°jkold, k√∂vess be/mentsd el a bejegyz√©stūüôč‚Äć‚ôÄÔłŹ
.
.

Ne felejts el lapozni a k√©peket...ūüėäūüĎČ #magaskortizol #mell√©kvesefunkci√≥zavara #hormonegyens√ļlyhi√°ny #√∂sztrog√©n #progeszteron #agyalapimirigy #kr√≥nikusf√°radts√°g #szorong√°s #meddŇĎs√©g #term√©ketlens√©g #cikluszavarok #b√©lfl√≥ra #tudatos√©letm√≥d #tudatost√°pl√°lkoz√°s #holisztikusszeml√©let
A m√°jadnak, nem csak a m√©regtelen√≠t√©sben, anyagcser√©ben van szerepe, de a #hormonegyens√ļly - ban is rendk√≠v√ľl nagy munka h√°rul r√°. Ha t√ļlterhelt, mert a szervezeted tele van salak, √©s m√©reganyagokkal, akkor funkci√≥ja cs√∂kken √©s ahhoz, hogy v√©dje, tehermentes√≠tse mag√°t, zs√≠rdep√≥kat 'l√©trehozva' oda fogja lepakolni a szemetet. #√∂sztrog√©ndominancia - val #pajzsmirigy #autoimmun betegs√©gekkel mindig meg kell vizsg√°lni a m√°j, az epe, √©s a belek √°llapot√°t. #m√°jfunkci√≥ #hashimoto #hormonegyens√ļlyhi√°ny #pcos #hisztaminintolerancia #hasizs√≠r #elh√≠z√°s #fogy√°s #b√©leg√©szs√©g #b√©lfl√≥ra #sibo #ibs #em√©sztŇĎrendszer
Get TikTok App