Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

eh-background

Create effects

See more
© 2023 TikTok

pnm_rasmi

Perpustakaan Negara Malaysia

568Following
6009Followers
26.1KLikes

Pustaka Warisan Bangsa Bangsa Membaca Bangsa Berjaya

Sekitar Program Bicara Malaysiana, Pembentukan Masyarakat Madani: Memperkasa Perpaduan, Membangun Ketamadunan yang telah dilaksanakan hari ini secara hibrid di Aras 10, Menara PNM dan bersiaran langsung menerusi PNM TV Channel.

Program yang diadakan bersempena Sambutan Hari Malaysia ini adalah bertujuan untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dan memahami konsep Malaysia Madani seperti yang dihasratkan oleh kerajaan, memberi kesedaran tentang nilai-nilai patriotisme dan kepentingan memperkasakan jati diri demi keharmonian negara, memahami kepentingan penguasaan ilmu pengetahuan serta menekankan kepada pembangunan dan kemajuan kehidupan bangsa yang seimbang.

Kali ini, PNM telah menampilkan dua orang (2) sosok hebat iaitu YBhg. Dato’ Ismail bin Yusop, Timbalan Ketua Pengarah (Komunikasi Komuniti), Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom) berganding dengan YBrs. Prof. Dr. Haslinda binti Abdulah, Pengarah Institut Pengajian Sains Sosial, UPM. Manakala Saudara Amin Idris pula selaku moderator yang telah mengendalikan bicara ini.

Hari ini juga Puan Katrun Nada binti Haji Hashim, Pengarah Perkhidmatan Rujukan dan Maklumat, PNM telah menyampaikan hadiah kepada pemenang Kuiz Kemerdekaan Dalam Talian yang telah berlangsung pada 1 hingga 31 Ogos 2023. Seramai 28,031 penyertaan daripada rakyat Malaysia telahpun menyertai kuiz ini. Selain itu, beliau turut menyampaikan hadiah kepada pemenang Pertandingan Hias Citrawarna Hari Merdeka PNM Peringkat Bahagian.

Sebagai salah sebuah Jabatan di bawah Kementerian Perpaduan Negara, program dan aktiviti berkaitan Hari Malaysia seumpama ini akan terus diadakan setiap tahun oleh PNM dalam melaksanakan tanggungjawab sosialnya untuk mengajak seluruh rakyat Malaysia daripada pelbagai peringkat usia, bangsa dan agama untuk sama-sama meraikan kemerdekaan Negara dengan penuh semangat jati diri dan patriotisme. Program seperti ini diharapkan mampu memberi kesedaran tentang kepentingan memelihara keharmonian sedia ada serta meningkatkan ilmu pengetahuan masyarakat melalui perkongsian ilmu yang dilaksanakan.

#perpustakaannegaramalaysia #bangsamembacabangsaberjaya #MalaysiaMadani #TekadPerpaduanPenuhiHarapan #TekadPerpaduan #PenuhiHarapan #Merdeka360 #HKHM2023 #MalaysiaMerdeka #KembaraPerpaduan #Merdeka360
Replying to @ibubakeryy Kalau hari Sabtu, puan boleh datang ke Perpustakaan Kanak-Kanak PNM. Bolehlah bergambar disitu dan jangan lupa tag/mention PNM ye. 😊😊. Boleh juga bawa anak-anak baca buku.

#perpustakaannegaramalaysia #bangsamembacabangsaberjaya
Get TikTok App