Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

eh-background

Create effects

See more
© 2023 TikTok

mira.adanja.polak

Mira Adanja-Polak

2Following
5997Followers
56.3KLikes

Mira Adanja-Polak je međunarodno priznat novinar, producent, istraživač i autor

U nedelju 1. oktobra u 15:25 na RTS2 pogledajte ekskluzivnu emisiju "Pravi posmatrač - Vladan Čelebonović".

Dr Vladan Čelebonović je fizičar, naučni saradnik Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu. Autor je velikog broja naučnih radova objavljenih kod nas i svetu.

Kada sam ga upoznala, radije je govorio o svom ocu Aleksi Čelebonoviću, istoričaru umetnosti, kritičaru, profesoru na Akademiji i stricu Marku Čelebonoviću, čuvenom slikaru koji je obeležio dvadeseti vek u srpskom slikarstvu.

Kuća na uglu Vuka Karadžića i Čubrine u Beogradu bila je porodična kuća advokata Jakova Čelebonovića. Nekada su se na prvom, drugom i trećem spratu nalazili luksuzni petosobni i šestosobni stanovi. Na prvom spratu stanovali su Čelebonovići, kako bi svi bili na okupu. Delove u prizemlju izdavali su pod zakup. U samom dvorištu nalazi se manja kuća, koja je isto bila za izdavanje.

Sedim u salonu velelepnog zdanja, gde je u jednom delu smešten Muzej primenjenih umetnosti. Iz ovog stana samo jedna nevidljiva vrata vode u muzej.

Vladan Čelebonović mi po prvi put pokazuje slike svog strica Marka Čelebonovića. Priča o svom životu i porodici, u ambijentu tako retkom za videti danas, gde je sve sačuvano i svedoči o jednom vremenu koje treba prepoznati i poštovati.

Priča mi o sebi, svojoj porodici, svojoj ćerki koju je izgubio i svojoj voljenoj ženi Jeleni.

Sve slike strica brižljivo čuva, pokazuje mi ih pomalo kod svakog dolaska. Uz svaku od njih uspomene kazuju o jednom vremenu.

Nikada do sada nije govorio... Dolazili su mnogi, on ih je puštao u svoj dom i kao nemi posmatrač tuđih života - svoj je ljubomorno čuvao.


#VladanCelebonovic #Celebonovic #ekskluzivno #MiraAdanjaPolak #RTS2 #RTS
U nedelju 10. septembra u 16:55 na RTS2 pogledajte ekskluzivnu emisiju "Ana Ivanović".

Toliko puta sam se sretala sa Anom Ivanović. Bili su to susreti sa povodom. Bile su kratke izjave nekada i duži intervjui vezani za tenis i njenu karijeru. Ali sam želela da se sa njom sretnem u Beogradu, kada je među svojima.

Ranije su susreti često bili kontrolisani čitavom armijom onih koji o svemu oko nje vode računa. Ja sam želela samo jedan običan intervju, u ambijentu u kome se Ana oseća dobro i lepo.

Razgovarali smo u Beogradu, u domu Aninih roditelja, pod budnim oko njene mame. Bila sam okružena porodičnim fotografijama i sve je bilo kao da sam došla u goste.

Roditelji Ane Ivanović ni po koju cenu nikada nisu želeli da se eksponiraju, niti da u ime svoje ćerke donose odluke. Verovali su u moju želju da sa Anom razgovaram neopterećeno i obično.

Sa Anom Ivanović provela sam jedno posle podne. Anina majka bila je čitavo vreme tu, vodeći računa da se nikada ne pređe linija poštovanja privatnosti do koje im je veoma stalo.

Ana i njen brat rastu u porodici koja gaji vrednosti uzajamnog poverenja i poštovanja. Poštovala sam to, a razgovor je bio iskren, opušten i prijatan, gde Anu Ivanović sagledavamo drugačije od svih njenih ranijih susreta sa medijima.

Tako retko razumemo one koji su večito izloženi sudu javnosti, zaboravljajući da i svi oni imaju svoje privatne živote i da je njihova privatnost njima važna, a da gledalište često traži nešto više.


#AnaIvanovic #tenis #teniserka #ekskluzivno #MiraAdanjaPolak #RTS2 #RTS
U nedelju 3. septembra u 15:15 na RTS2 pogledajte ekskluzivnu emisiju "Čovek za sva vremena - Šimon Peres".

Sećam se da je razgovor sa Šimonom Peresom bio moj najteži intervju do sada, jer sam ga žarko želela, a onda sela, kao đak, preko puta čoveka čija je politička karijera tada bila duga 68 godina.

Intervjuisala sam ga godinu dana pre nego što je umro u 94 godini. Bio je to čovek mudrosti i znanja iz čijih dela se i danas uči.

Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje.

Tokom intervjua sam želela i da nešto naučim o dugovečnosti i mudrosti.

I danas sam svesna i znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom, dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji iz detinjstva. Njih nije mogao da odbije.

Pamtim Peresove rečenice: "Nijedna zemlja ne može da zaustavi istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov."

Govorio je jasno i mudro i objašnjavao mi da ako čovek savlada u životu svoju majku - da je onda savladao čitav svet. Ta rečenica mi i danas zvoni u ušima.

Ja sa Peresom nisam pravila intervju. Sa njim sam imala tu čast da razgovaram, a taj razgovor je zanimljiv i gledaocima.

I dan-danas mi zvone njegove reči... "Slušam dosta i čitam - govori Peres, posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred. U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak, kaže on. Ljudski mozak je najprecizniji instrument koji postoji na svetu.

Emisiju ponavljam kao onu iz koje se mnogo toga može naučiti.


#SimonPeres #Izrael #politicar #ekskluzivno #MiraAdanjaPolak #RTS2 #RTS
U nedelju 13. avgusta u 15:45 na RTS2 pogledajte ekskluzivnu emisiju "High blue – visoko plavo".

Emisija donosi priču o Jelici Matić, mladoj ženi koja je postala pilot u Americi.

Majka Jelice Matić napisala je pismo Miri Adanji-Polak, kako bi uverila svoje meštane u Ledincima, malom mestu gde njena porodica živi, da njena kćerka Jelica jeste pilot na Havajima u Americi.

Priča o njoj je neverovatna i svojevremeno je imala veliki publicitet u medijima Amerike. Na prvim snimcima videla se vedra i lepa devojka, koja svoj posao pilota-instruktora radi s puno ljubavi.

Nakon izvesnog vremena, saznajemo da je Jelica Matić doživela avionsku nesreću, u kojoj su oba putnika preživela samo zahvaljujući njenoj hrabrosti. Sletela je malim turističkim avionom na nepristupačan deo Havaja, pokriven lavom, i uspela da dopuzi do mesta gde je mobilni telefon imao signal i potraži pomoć.

Američka televizija je iz dana u dan izveštavala o hrabrom gestu Jelice Matić, koja je, i sama ozbiljno povređena, s teškim opekotinama, spasla svoje putnike.

Prenesena je u bolnicu zajedno sa putnicima, koji su inače bili turisti na Havajima.

U bolnici se oporavila i tako oporavljena i zalečena došla u roditeljski dom u Ledince, gde je autor emisije prvi put i lično sreće.

Tada Jelica Matić prvi i jedini put govori o nesreći o kojoj su američki mediji izveštavali odajući joj priznanje za požrtvovanost i hrabrost pri spasavanju putnika i izbegavanju veće tragedije.


#JelicaMatic #pilot #ekskluzivno #MiraAdanjaPolak #RTS2 #RTS
U nedelju 30. jula u 16:10 na RTS2 pogledajte ekskluzivnu emisiju "Titovi Brioni".

Brioni su dugo bili nepoznanica, a i danas su obavijeni nekim velom nedostupnosti i malih tajni... Počela je njegova modernizacija, ali se ulaže veliki trud da ostane autentičan kao svedok jednog vremena.

Znamo ko je odlazio i ko je mogao da letuje tamo u Titovo vreme. Često se nagađa i ko danas letuje.

Otvaranje Briona bilo je postupno i do dana današnjeg ne možete videti baš sve, niti ulaziti u neke delove ostrva u kojima se nalaze rezidencije onih kojih više nema. Mnoge objekte i delove ostrva čuva vojska.

Danas su vile Edvarda Kardelja i Aleksandra Rankovića još uvek ekskluzivni objekti sa patinom i stilom šezdesetih godina i udaljeni od očiju javnosti. Mnoge od ovih vila nalaze se u ponudi za letovanja onih koji mogu da plate svoj boravak na ovom mestu, daleko od očiju znatiželjnika i medija.

Imala sam tu retku priliku da sretnem Vojmira Vuksanovića, arhitektu koji je među poslednjima napustio Brione i preselio se na kopno. On je još kao dečak sa porodicom živeo na Brionima i tu išao u školu. Pamti vremena o kojima sve manje znamo.

Vesna Danko Klunić bila mi je domaćin i provela me je kroz Nacionalni park i Muzej u kome se nalaze svedočanstva ko je sve dolazio na Brione i dok nisu bili samo Titovi.

Mnogo toga se promenilo od tog vremena, ali je ostala fama da na Brione ne možete otići tek tako... A danas tu dolaze oni koji znaju da cene prirodne lepote, čisto more, a neprikosnoveni mir je nešto što se u užurbanom svetu teško nalazi.

Boravak na ovom ostrvu daje utisak da ste van vremena i van događanja, i ta izolacija sa svim odlikama nekog prošlog vremena jeste nešto posebno.


#Brioni #Tito #JosipBrozTito #ekskluzivno #MiraAdanjaPolak #RTS #RTS2
Get TikTok App