Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

eh-background

Create effects

See more
© 2023 TikTok

jacobgudiol

Jacob Gudiol

7Following
139Followers
748Likes

Träning, kost och hälsa, https://smart.bio/gudiol/

Det har varit mycket kring koffein och framför allt energidrycker de senaste dagarna.

En del saker har varit vettiga och andra har varit ganska överdrivna. Igår kritiser
ade jag en artikel i Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad som jag tyckte var överdriven och alarmistisk.

Idag kom det tre artiklar i Göteborgs Posten där jag inte har så mycket att invända på. Det som dietisten framför är rimliga åsikter och jag håller med i det mesta. Tex är en åldersgräns också något som jag tycker är en bra idé, jag tycker också det är tydligt att det missbrukas av vissa mm.

Det enda som är rent fel i artiklarna i GöteborgsPosten är att dietisten tydligt räknar på att 2 mg/kg kroppsvikt koffein är det som krävs för en prestationsförbättring.

Det finns frågor kring doseringen av koffein som inte är helt utredda men det är ett tydligt konsensus idag där den rekommenderade dosen för ökad prestation är mellan 3-6 mg/kg kroppsvikt. Det är det spannet som är bäst studerat och där man mest konsekvent ser effekt.

I artiklarna sägs det att 200 mg koffein som en del energidrycker innehåller är för mycket men det är ingen som hamnar över 6mg/kg pga det.

Snarare är det så att mängden är för liten för många om de ska använda dryckerna som de är ämnade (i alla fall sett till marknadsföringen mot idrottsprestation). Många når inte upp >3mg/kg kroppsvikt från en sådan energidryck.

Det här inslaget är en förkortad version från när jag var med i Nyhetsmorgon förra hösten och snackade tillskott med fokus på koffein/energidrycker. Hela klippet är knappt 13 minuter och du hittar det här https://www.tv4.se/klipp/va/13796739/darfor-ska-du-tanka-till-innan-du-tar-kosttillskott-inget-man-maste-ta

Passande nog så spelade jag och Wille också in ett avsnitt av Tyngre Träningssnack för några veckor sedan kring koffein som vi valde att släppa idag. Där går vi väldigt mycket djupare in på allt det man vet och inte vet kring koffein vid idrott för den som är intresserad. Det avsnittet finns där poddar finns och det är avsnitt nummer 391 👍
Get TikTok App