Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

eh-background

Create effects

See more
© 2023 TikTok

framarbg

framarbg

187Following
22.3KFollowers
112.6KLikes

https://framar.bg е български здравен интернет портал и онлайн аптека

Playlists

Studio Framar

27 posts

Усмивки

6 posts

Любопитно за здравето

24 posts

Онлайн аптека framar.bg

10 posts

Videos

Шофиране при диабет – какви са рисковете Има много здравословни състояния, които малко или много могат да повлияят на начина на живот на всеки човек. Сред тях е и диабетът, който може да окаже влияние на способността за шофиране, поради риска от множеството съпровождащи го увреждания. Въпреки това наличието на метаболитното състояние не означава, че трябва да се откажете, но непременно трябва да се подготвите предварително, преди да седнете зад волана. https://www.framar.bg/alternative_link/11742 Още статии на тема здраве: https://zdrave.framar.bg 💻 #framarbg #студиофрамар #диабет #шофиране #пътнабезопасност
😴Нощното изпотяване е често срещано оплакване. То може да се дължи както на прекомерно висока стайна температура, така и на редица медицински състояния.

👉Този симптом е твърде неспецифичен и изисква консултация лично със специалист за установяване на точната причина.

📍Обструктивната сънна апнея е едно от най-честите заболявания, причиняващи обилно нощно изпотяване, особено в областта на главата и раменете, е обструктивната сънна апнея. Среща се при около 5-10% от възрастното население.

🛎Нощното изпотяване, особено при жените, може да се дължи на промени в ендокринната система. По време на бременност настъпват интензивни хормонални промени, които нерядко водят до това оплакване, също така топлите вълни може да са първа проява на настъпваща менопауза.

🧐Доста по-рядко нощното потене в комбинация с фебрилитет и загуба на тегло може да е симптом на активност на сериозно хематологично заболяване, каквито са например ходжкиновите и неходжкиновите лимфоми.

💊Приемът на определени лекарства може да доведе до нощно изпотяване, като например антидепресанти. 10-20% от хората, които приемат психотропни медикаменти, съобщават, че страдат от изобилно потене през нощта.

🩸Хипогликемията (ниска кръвна захар) може да причини изпотяване. Хората, които приемат инсулин или перорални лекарства за диабет, могат да имат ниски нива на кръвната захар, което често е придружено от изпотяване.

🧠Макар и рядко, неврологичните състояния, включително автономна дисрефлексия, посттравматична сирингомиелия, инсулт и автономна невропатия, могат да са причина за изобилно нощно изпотяване.
🔸 Случвало ли ви се е изведнъж да ви залее неконтролируема вълна от притеснение, придружена от симптоми като сърцебиене, недостиг на въздух и замаяност? Паническите атаки често възникват в моменти, когато няма реална заплаха, но психиката и тялото откликват с остра реакция на страх. В много от случаи те се проявяват при повишено безпокойство или тревожни разстройства, но могат да са свързани и с други обстоятелства.

🔹 Когато паник атаката ескалира, много хора имат чувството, че умират, защото усещат силни физически симптоми и повишен стрес. При такива състояния е най-добре да потърсите професионална помощ от психолог, за да индентифицирате проблема и да работите върху решаването му. Освен това може да използвате 5 полезни стратегии, с които да овладеете паническата атака още в началото и да предотвратите връхната й точка.👇Ето как:https://frmr.bg/паническа-атака 👇
Как да предпазите детето от болки в гърба, причинени от тежката ученическа раница Скоро приключва дългата ваканция на учениците. Както децата, така и родителите се подготвят за първия учебен ден. И, като всяка година, изниква наболелият въпрос за тежките раници, правилната стойка и болките в гърба. В някои учебни заведения хартиените носители са сведени до минимум и учебният материал е достъпен онлайн. За жалост, това се случва най-често в колежите и университетите. В повечето училища учебниците все още са на хартия и освен това са доста тежки. Като добавим към тях кутията с обяда, бутилката за вода и облеклото за часовете по физическо възпитание, теглото на ученическата раница става непосилно дори и за възрастен. Ортопеди от специализираната болница в Уисконсин, САЩ, предупреждават, че самото вдигане на тежката раница също би могло да доведе до увреждане на междупрешленните дискове или на самия гръбнак, както и до болка в раменете. https://www.framar.bg/alternative_link/11733 Още статии на тема здраве: https://zdrave.framar.bg 💻 #framarbg #студиофрамар #училище #раница
💡Кашлицата е важен защитен рефлекс, който помага на организма да се освободи от дразнещи агенти и чужди вещества (слуз, дим, прах, цветен прашец).

🛎Чрез нея дихателните пътища се очистват от дразнещи вещества и секрети, така че дишането и постъпването на кислород в белите дробове да остане ефективно.

〽Тя най-често е породена от механично, термично или химично дразнене в дихателните пътища. Може да се предизвика и съзнателно.

🦠Най-честите причини за кашлица са инфекциите на дихателните пътища, причинени от вирусен или бактериален микроорганизъм.

🪷Голяма част от причините за появата на кашлица са и различните видове алергии - към плесен, цветен прашец, домашен прах, хранителни алергии и други.

🔖Астмата е много честа причина за кашлица, особено при децата. Обикновено асматичната кашлица се проявява и с хрипове, което улеснява разпознаването й. При обостряне на състоянието е необходима употребата на инхалатор.

💊Употребата на някои лекарствени средства може да доведе до появата на кашлица като страничен ефект.

🧐Излагането на прах, токсични химикали, дим и различни газове може да причини силна, дразнеща кашлица.

🚬Пушенето е много често срещана причина за поява на кашлица. Кашлицата, причинена от тютюнопушене почти винаги е хронична и с характерен звук. Често се означава като кашлица на пушача.

〽Може би най-честата причина за постоянна хронична кашлица е задната хрема резултат от синузит или риносинуит (възпаление на носните проходи). Тази кашлица често е продуктивна (отхрачва се прозрачен до белезникав секрет).

🩺В повечето случаи кашлицата се подобрява и преминава в рамките на две седмици. Ако обаче тя продължава повече от този период е необходимо да се консултирате с лекар.
Get TikTok App