Upload

Log in to follow creators, like videos, and view comments.

eh-background

Create effects

See more
© 2023 TikTok

badeaneaos

Badea Neaoș

63Following
4084Followers
116.1KLikes

🌾 Întruparea spiritului românesc

lucruri pe care sigur le-ai auzit măcar odată de la mama ta 🥹 zi-ne și tu ce-ai mai auzit  #mama #8martie #parinti #mărțișor #badeaneaos #1martie #fypromania #romania #estiromandaca #romaniantiktok #growingupromanian #folclor #brodamfolclor #vorbe
124.8K
Pinned
Întotdeauna noaptea de Sfântul Andrei a fost încărcată de mitolgoie, superstiție și simbolistică.

Noaptea din ajunul sărbătorii este destinată unor obiceiuri care să asigure protecție oamenilor, animalelor și gospodăriilor, pe care țăranii români le-au pus sub oblăduirea acestui sfânt.

Ajunul Sfântului Andrei este considerat unul dintre acele momente în care bariera dintre văzut și nevăzut se ridică, este cumpăna anotimpurilor, când se crede că hotarul dintre lumea viilor și a morților este foarte slab, iar strămoșii mitici se reîntorc pe Pământ, sub forma diferiților strigoi sau a unor animale sălbatice.

"Andreiu' cap de iarnă" cum îi spun bucovinenii, permite ca lupta dintre bine și rău să se dea pe pământ, lucrurile importante din existența oamenilor putând fi diferite de mersul lor lumesc.

Se crede că în această noapte "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "mințile oamenilor" și "rodul livezilor".

Împotriva acestor primejdii, țăranul român folosește agheasmă, leuștean, smirnă, tămâie și mai ales usturoi care pune pe fugă toate făpturile malefice.

În egală măsură, casa, grajdul, cotețele, ușile și ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, menit să alunge pătrunderea duhurilor rele la oameni și animale.

Este o zi ce îmbină foarte frumos creștinismul cu tradiționalul românesc și ne arată cât de frumoasă și de bogată este mitologia românească!
#mitologia #mitologieromaneasca #satulromanesc #sfantulandrei #busuiocsubperna #leacuribabesti #romaniamitologica #moroi #strigoi #balauri #folclor #traditional
Știai despre șezătorile de iarnă din timpul postului Crăciunului?

Înainte, oamenii ascultau foarte mult de timp și de mersul natural al lucrurilor. Odată ce venea iarna, ritmul vieții încetinea.

În postul Crăciunului, singura sărbătoare permisă era cea a șezătorilor de iarnă. O femeie anunța că la ea se va ține șezătoarea în acea seară. Se pregătea cu mâncare, scotea toate lavițele și le punea în formă de cerc și anunța pe toată lumea că ea va fi gazda în acea seară.

Când seara venea și treburile de pe afară erau gata, femeile își luau furcile de tors și mergeau toate la șezătoare. Era un incredibil act de comunitate și a petrece timp împreună, chiar dacă făceau treabă. Iarna, cele mai multe femei se ocupau de textile, adică de torsul inului și a lânii.

Era locul în care se spuneau ghicitori, proverbe și zicători și modul prin care multe povești s-au păstrat, pe cale orală, până în ziua de azi. Evident, era și prilej de a discuta bârfele satului.

Fetele tinere veneau și ele și învățau deprinderi și meșteșug de la femeile mai în vârstă. Mulți flăcăi știau de aceste șezători și se organizau pentru a veni cu muzică la fete. De multe ori erau fete “vânate” de flăcăi și aceștia veneau să le impresioneze pe acestea.

Șezătorile de acest tip s-au desfășurat până pe la sfârșitul anilor ‘60. Erau cel mai bun prilej de a fi aproape de comunitate și a sta nas în nas cu oamenii din sat.

Întreabă-ți bunicile despre aceste adunări și vezi ce au de spus!

#smallbusiness #smallbusinessowners #romania #locallyproduced #localnubanal #afacereameacreativa #tricouri #haine #cadouri #produsinro #romanesc #satulromanesc
Pomenile la români. Ce sunt, de ce sunt importante și de unde au pornit?

Pomenile sunt praznicele închinate morților. Mese care se închină celor trecuți în neființă, însoțite de rugăciuni și pomeniri.

Dincolo de aspectul religios, a da de pomană sau a-ți face pomană cu cineva se traduce ca un act de bunătate. Înseamnă să oferi bunuri (mâncare, alimente, haine etc) unor persoane ce au nevoie de ajutor, fie în scopul mântuirii tale sau pentru iertarea și pomenirea morților din familia ta.

De ce sunt importante pomenile?

La fel cum probabil ai auzit că Mexicanii au Ziua Morților (aceasta există și în religiile creștine) și poporul român are momente în care își amintește de morți. Pomenile sunt modul prin care reușim să ne aducem aminte de cei care nu mai sunt lângă noi și să ne rugăm pentru ca ei să-și fi găsit liniștea.

Este și un mod de a respecta oamenii care au fost înaintea noastră și modul nostru de a spune: Nu v-am uitat.

Creștinismul spune că pomenile trebuie făcute la 3, 9 și 40 de zile după înmormântare, apoi la 3, 6 și 9 luni și apoi din an în an până la 7 ani. Totuși, actele de “pomană” pot fi făcute oricând, atâta timp cât intențiile sunt bune și gândul nostru merge către cei care nu mai sunt.

În satul românesc, pomenile sunt și prilej de a ne aminti de oamenii pe care i-am pierdut. Masa la care se adună oamenii devine mod de socializare și a depăna povești, mai ales că de cele mai multe ori ne aducem aminte de bine de oamenii care nu mai sunt.

Suntem curioși să știm care sunt obiceiurile de pomenire în zona din care vii și ce amintiri ai cu acest obicei!
#romania #romanesc #satulromanesc #pomeni #pomenire #folclor
Get TikTok App